5GHz WiFi Instellen op uw Laptop

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Laptops die draaien op 2,4 GHz WiFi zijn een stuk trager dan die op 5 GHz WiFi draaien. Wanneer maakt u de switch? 5GHz WiFi Instellen op uw Laptop

Als u uw WiFi wilt verbeteren, is de router de plek waar de meeste mensen als eerst kijken. Het vervangen van uw router door een betere is natuurlijk een mogelijkheid, maar er is een makkelijke manier om de snelheid van de WiFi op uw laptop te verbeteren.

Bijna alle laptops die momenteel gebruik maken van WiFi, draaien op een signaal van 2,4GHz. Indien u uw WiFi-signaal wilt verbeteren, heeft u de mogelijkheid om een 5GHz WiFi-signaal in te stellen op uw laptop.

Wij zullen u uitleggen wat 5GHz WiFi precies is, of uw laptop deze ondersteunt en hoe u deze vervolgens in kunt stellen.

Ondersteunt mijn laptop een 5GHz verbinding?

De makkelijkste manier om te kijken of uw laptop een 5GHz verbinding ondersteunt is via het configuratiescherm. Hier kunt u naar zoeken door op de Windows-toets te drukken.

zoeken naar configuratiescherm

Druk na het bereiken van het configuratiescherm vervolgens op de eerste optie genaamd Apparaatbeheer.

apparaatbeheer

Zoek vervolgens welke netwerkadapter u heeft. Zoals u ziet staan er bij mij meerdere, maar u moet diegene hebben met de naam van één van de merken netwerkadapters, zoals Intel of Qualcomm.

lijst met netwerkadapters van laptop

Als u de naam van uw netwerkadapter hebt gevonden, wat in mijn geval de Intel(R) Dual Band Wireless-AC 8260 is, kunt u op Google opzoeken of deze netwerkadapter 5GHz ondersteuning biedt.

Het instellen van 5GHz WiFi op een laptop

Als uw laptop en router beide een 5GHz WiFi-signaal ondersteunen, kunt u deze nu in gaan stellen op uw laptop.

Dit duurt gelukkig maar enkele seconden en werkt als volgt:

  1. Open de lijst met WiFi-netwerken rechtsonder in de taakbalk.
  2. Zoek uw 5G-verbinding op in de lijst. Deze is vaak te herkennen aan (netwerknaam)_5G.
    normale en 5G-verbinding op laptop
  3. Klik de juiste 5GHz verbinding aan, en klik op verbinden.
  4. Voer eventueel het wachtwoord van uw netwerk in.

Werkt uw WiFi-verbinding niet na het instellen van de 5GHz verbinding? Lees dan: Windows 10 Laptop verbind niet met Wi-Fi, wat te doen?

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.