Verschillende aansluitingen op een laptop

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Het is niet gek dat u met alle nieuwe soorten aansluitingen op laptops de bomen door het bos niet meer ziet. Verschillende aansluitingen op een laptop

Één van de belangrijke aspecten waar u op moet letten bij het kopen van een nieuwe laptop, zijn de aansluitingen die hij bevat. U wilt natuurlijk niet dat u bijvoorbeeld achteraf ineens geen mogelijkheid hebt om uw laptop aan te sluiten op de televisie. In dit handige overzicht vertellen wij de verschillende poorten die een laptop kan bevatten, en wat de functionaliteit per aansluiting is.

Er zijn verschillende soorten aansluitingen mogelijk, waaronder voor het beeld, om data te ontvangen en te versturen, en geluid.

Aansluitingen voor het beeldscherm

HDMI

hdmi poort aansluiting laptopHDMI is de meest gebruikte aansluiting op een laptop als het gaat om beeld, simpelweg omdat bijna iedere laptop deze aansluiting tegenwoordig bevat. Naast het beeld kan ook het geluid meegestuurd worden wanneer deze zit aangesloten op een extern apparaat met zijn eigen luidsprekers.

VGA

vga poortDe beeldoverdracht bij VGA gaat analoog en niet digitaal. Dit is de reden dat deze aansluiting niet vaak meer wordt gebruikt, aangezien de meeste televisies en andere externe monitoren tegenwoordig alle signalen digitaal verwerken.

DisplayPort

DisplayPort is de opvolger van HDMI en VGA die in steeds meer laptops wordt verwerkt, te herkennen aan zijn rechthoekige poort met één schuin hoekje aan de linker onderkant. Deze kabel kan meer signalen tegelijkertijd doorvoeren, wat zorgt voor een hogere refresh rate. Dit heeft vele voordelen tijdens het spelen van video games of kijken van films, aangezien u een vloeiender beeld kunt ervaren.

Aansluitingen voor data

USB

USBUSB wordt al sinds het begin van laptops gebruikt en zijn poort is op (bijna) iedere laptop te vinden. Via USB kunt u randapparatuur zoals een muis of toetsenbord aansluiten, maar ook data overzetten tussen verschillende apparaten zoals een externe harde schijf en uw laptop. Ook biedt USB de mogelijkheid om bijvoorbeeld uw mobiele telefoon op te laden als u deze hierop aan sluit - erg handig!

USB C / Thunderbolt

usb c aansluitingUSB C en Thunderbolt zijn een oplossing voor verschillende problemen. Beide kunnen aangesloten worden op hetzelfde poort, en kunnen onder andere:

Ethernet

ethernet poortVeel (kleinere) laptops bevatten tegenwoordig geen ethernet poort meer, omdat hier simpelweg geen ruimte meer voor beschikbaar is op de nieuwste dunne modellen. Mocht u deze wel hebben, dan heeft u geluk. U kunt hiermee genieten van snellere internetsnelheden dan Wi-Fi.

Aansluiting voor geluid

aansluiting voor geluidNaast de aansluitingen voor data en beeld bestaat er ook een poort voor geluid. Hier kunt u bijvoorbeeld een koptelefoon of oordopjes op aansluiten waardoor uw geluid niet meer over de luidspreker zal gaan. Heeft uw koptelefoon ook een ingebouwde microfoon en ondersteunt uw laptop dit, dan kunt u deze ook gebruiken als input voor uw spraak - erg handig voor helderder geluid tijdens een videogesprek.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.