Batterijduur van laptop verlengen

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Er zijn meerdere manieren om de batterijduur van een laptop te verlengen.

U kent het wel; u bent lekker bezig en uw batterij is alweer leeg. De oplader ligt thuis of nog op kantoor, en u kunt geen kant op. Vervolgens klapt u uw laptop dicht, en kunt u pas verder werken wanneer u uw oplader op hebt gehaald.

Aangezien zelfs basic notebooks tussen de 8 en 20 uur mee gaan, vraagt u zich waarschijnlijk af waarom uw batterij telkens zo snel leeg is. Gelukkig zijn er een hoop mogelijke oplossingen voor het verlengen van uw batterijduur.

Gebruik de schuifregelaar

Wat Windows erg mooi heeft gedaan, is de schuifregelaar die ze hebben ingebouwd. Hiermee kunt u gemakkelijk uw prestaties wat omlaag zetten, terwijl uw batterij bespaard wordt.

batterijduur verlengen via schuifregelaar Batterijduur verlengen via schuifregelaar

Wanneer u op het batterij-icoontje rechtsonderin uw taakbalk klikt, komt er een klein schermpje omhoog met een schuifbalkje er in. Schuif deze helemaal naar links richting ‘Langste levensduur van de batterij’ om zo de batterijduur van uw laptop te verlengen.

Sluit apps die u niet gebruikt

Mocht u in de ochtend bijvoorbeeld een Excel-document hebben aangepast en heeft u Excel open laten staan? Dan is dit erg zonde van uw batterijduur. Programma’s die u niet gebruikt maar wel laat draaien in de achtergrond gebruiken namelijk alsnog extra batterij.

Om een overzicht te krijgen van openstaande programma’s kunt u gebruik maken van taakbeheer. Druk op de toetscombinatie CTRL + ALT + DEL en klik op ‘Taakbeheer’ om te kijken welke programma’s veel energie verbruiken.

Maak gebruik van vliegtuigmodus

Bent u offline ergens mee bezig waar u geen internet voor nodig hebt en wilt u gemakkelijk de levensduur van uw batterij verlengen? Maak dan gebruik van vliegtuigmodus aangezien alle vormen van draadloze communicatie veel energie kunnen kosten.

U kunt vliegtuigmodus inschakelen om zo alle draadloze communicatie van uw laptop uit te schakelen, zoals:

  • Wi-Fi
  • Bluetooth
  • GPS
  • NFC

Zorg ervoor dat uw laptop koel blijft

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw laptop koel blijft. Oververhitting kan er namelijk voor zorgen dat uw batterij veel sneller leeg gaat. Lawaai en hitte gaan vaak samen, en daar hebben wij een aantal tips voor.

Tip: gebruik een tools als Speccy om gemakkelijk de temperatuur van uw hardware te kunnen checken.

Gebruik zo weinig mogelijk randapparatuur

Alles wat aangesloten zit via een USB-poort kost energie. Zo is het verstandig om bijvoorbeeld uw muis, toetsenbord of speakers af te koppelen wanneer u deze niet nodig hebt. Het is een quick-win om snel de levensduur van uw laptop batterij wat te verlengen.

Accu kalibreren

Gaat uw batterij veel sneller leeg dan u verwacht en denkt u dat er iets niet klopt? Het kan zo zijn dat er iets mis is, waardoor het verstandig kan zijn om uw accu te kalibreren.

Dit kan gedaan worden in drie simpele stappen (tip: zet voordat u dit doet al uw energiebesparende instellingen uit):

  1. Laat uw accu volledig opladen.
  2. Laat uw accu volledig ontladen.
  3. Laat uw accu weer volledig opladen.

Hierna weet uw laptop weer precies wat de correcte lading van uw accu is.

Zorg dat uw accu nooit helemaal leeg gaat

Het is belangrijk om uw batterijpercentage altijd boven de 20% te houden. Hierdoor kunt u de levensduur van uw accu maximaliseren waardoor hij veel langer mee gaat. Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u hem van de stroom haalt wanneer hij op 100% zit, aangezien overladen ook slecht is voor de levensduur van uw batterij.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.