De Beste Gratis Antivirussoftware voor uw Laptop

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Ook gratis virusscanners bevatten functies om uw laptop veilig en virusvrij te houden. De Beste Gratis Antivirussoftware voor uw Laptop

Het is belangrijk om uzelf veilig te houden, waar u ook bent, maar veel te veel mensen hebben de neiging om hun veiligheid te verwaarlozen wanneer ze op het internet surfen. Verwaarlozing om uzelf te beschermen met een antivirusprogramma kan onherstelbare schade aanrichten aan uw computer, en het kan zelfs uw financiën in gevaar brengen.

Niet iedereen is echter bereid om een jaarabonnement te betalen voor bescherming tegen virussen op het internet. Dat is waar gratis antivirussoftware in het spel komt. De gids van vandaag behandelt de beste gratis antivirusprogramma's voor laptops. Laten we eerst eens kijken waarom antivirussoftware zo belangrijk is, voordat we in detail treden.

Het belang van antivirussoftware voor een laptop

Naarmate de tijd verstrijkt, worden malware en virussen steeds slimmer, en dat is nu meer dan ooit het geval. Met de komst van geavanceerde ransomware en spyware is het voor cybercriminelen eenvoudiger dan ooit om uw gegevens te stelen en tegen u te gebruiken of zelfs los te houden voor een bepaalde hoeveelheid onvindbare cryptocurrency.

Hoewel de meeste browsers (zoals Chrome) steeds slimmer worden over potentieel gevaarlijke sites, zullen ze niet altijd in staat zijn om u te beschermen tegen schetsmatige karakters die misbruik van u willen maken op het web. Antivirussoftware is zowel de eerste als de laatste verdedigingslinie als het gaat om de bescherming van u en uw gevoelige gegevens.

Gratis vs. Betaalde antivirussoftware

Hoe verschilt gratis antivirussoftware dan van de betaalde tegenhangers? Behalve dat het u geen cent kost, zijn gratis antivirusprogramma's meestal iets minder geavanceerd dan hun betaalde tegenhangers, omdat ze niet zijn voorzien van de volledige reeks functies die u in hun volwaardige broers en zussen ziet.

De functies die u verliest omvatten vaak off-site opslag van uw gegevens in de cloud in het geval dat uw computer gehackt wordt om ransomware en actieve bescherming tegen bedreigingen.

Hoewel de meeste gratis antivirusprogramma's u in staat stellen om spyware en malware van uw computer te verwijderen, zullen de betaalde alternatieven meestal voorkomen dat uw computer in de eerste plaats wordt geïnfecteerd.

Onze Top Picks voor Gratis Laptop Antivirus Software

Windows Defender

Als u Windows Vista, 7, 8 of 10 gebruikt, dan is uw computer al geïnstalleerd met Windows Defender, het gratis interne antivirusprogramma van Microsoft. In het verleden hebben de meeste gebruikers Defender nooit serieus genomen vanwege de achterstand op de concurrentie, maar dat is veranderd.

Naast het feit dat het volledig gratis is, is een van de beste dingen van Windows Defender hoe naadloos het geïntegreerd is in uw besturingssysteem. Het is duidelijk dat Windows Defender is ontworpen om perfect aan te sluiten bij het Windows OS, en de meldingen en bedieningspanelen sluiten naadloos aan bij de rest van de Windows-prompts.

windows defender

Dit zorgt ervoor dat Windows Defender gemakkelijk te gebruiken is, omdat het geen verdere actie van uw kant vereist, afgezien van het opstarten van de computer. Hoewel u sommige instellingen in het Defender-bedieningspaneel kunt aanpassen, is het niet zo eenvoudig om uw verdedigingsstrategie te personaliseren als u Windows Defender gebruikt.

Voor gebruikers die geen moeite willen doen om een ander antivirusprogramma te installeren, kan Windows Defender u beschermen tegen de meeste bedreigingen. Enkele van de belangrijkste zwakke punten van deze antivirus zijn dat het langzamer is dan veel van zijn concurrenten en het ontbreken van een wachtwoordmanager voor uw online gegevens.

Malwarebytes Free

Malwarebytes Free is een andere bekende en onopvallende optie voor Windows-gebruikers die hun laptop willen beschermen tegen malware. In tegenstelling tot veel andere antivirusprogramma's is Malwarebytes Free niet ontworpen om uw computer actief te beschermen tegen bedreigingen, maar om bestaande bedreigingen op te ruimen.

Als u merkt dat uw computer de laatste tijd langzamer draait en u er zeker van wilt zijn dat u niet geïnfecteerd bent, download dan Malwarebytes Free en voer een malwarescan uit. Vergeleken met Windows Defender, zoekt Malwarebytes Free dieper naar infecties, en het komt zelden voor dat een virus het kan ontwijken.

Een ander voordeel vergeleken met Windows Defender is dat Malwarebytes Free uw apparaat veel sneller scant, waardoor u binnen 15 tot 30 minuten na het scannen kunt bepalen of u een virus hebt. U heeft ook de keuze tussen een complete scan of een snellere scan die over de meest waarschijnlijke plekken gaat die virussen kunnen verbergen.

Wanneer Malwarebytes Free de infectie vindt, is het ook zeer efficiënt om deze van uw systeem te verwijderen. Het programma zal een lijst van de gevonden dingen presenteren, gecategoriseerd in bepaalde en waarschijnlijke infecties, en het zal u in staat stellen om te selecteren wat u met elk van hen zou willen doen.

Daarnaast is Malwarebytes niet alleen prima geschikt voor Windows laptops, maar met een Chromebook werkt deze antivirussoftware ook erg goed.

Avira

Avira onderscheidt zich van veel andere gratis antivirusprogramma's doordat het u de volledige, betaalde functionaliteit laat zien die de abonnementsvariant biedt. Wanneer u tegen een probleem aanloopt, zal het programma u zowel gratis als betaalde opties presenteren, zodat u een idee krijgt van wat het programma precies voor u kan doen als de situatie ernstig genoeg is om te rechtvaardigen dat u ervoor moet betalen.

avira

Dit klinkt misschien gewoon als een manier om de gebruikers te laten betalen voor een abonnement, maar het is een goede manier om u te laten weten dat u altijd opties hebt, zelfs als u ten prooi bent gevallen aan een ernstige infectie. Een ander voordeel van Avira is dat het betere labscores heeft dan veel van zijn concurrerende antivirusprogramma's.

Hogere labscores vertalen zich naar het beter elimineren van virussen, waardoor Avira Free meer gekwalificeerd is om hardnekkige infecties uit te roeien die andere programma's niet kunnen detecteren of in quarantaine kunnen plaatsen. Hoewel deze software veel extra mogelijkheden biedt, moet u er rekening mee houden dat veel van deze programma's betaald zijn.

De gratis versie wordt zelfs geleverd met een beperkte VPN-functie die u kunt gebruiken om in relatieve anonimiteit op het web te surfen. Als u een antivirusprogramma gratis wilt uitproberen, maar u bent bereid te betalen voor een programma met veel mogelijkheden, dan is de software van Avira een van de beste opties die u tot uw beschikking heeft.

Bitdefender Gratis Editie

Bitdefender Free is een van de eenvoudigste gratis antivirusprogramma's naast Windows Defender. Als u niet al te tech-savvy bent, dan is dit waarschijnlijk uw beste keuze, want het installeren en uitvoeren ervan is veel eenvoudiger dan we terecht hadden verwacht.

De enige relatieve ergernis is dat u zich moet aanmelden voor een Bitdefender-account om dit programma te kunnen gebruiken, maar het is een kleine prijs om te betalen voor goede gratis antivirussoftware.

Vergeleken met de Premium versie van Bitdefender is het hoofdmenu van de gratis editie veel eenvoudiger, waardoor u de mogelijkheid heeft om uw apparaat te scannen en een algemeen overzicht krijgt van zaken waar u zich misschien zorgen over moet maken.

Één van de beste dingen van Bitdefender Free is dat het een stuk beter is in het verdedigen van gebruikers tegen online bedreigingen zoals phishing. Dit programma is ook uitstekend in staat om verdachte webpagina's te filteren, zodat u er zeker van bent dat u niet wordt blootgesteld aan virussen of andere malware.

De gratis versie van Bitdefender heeft in elk van de labtests een hoge score gekregen, waardoor het effectief is in het bestrijden van zelfs de meest hardnekkige vormen van malware. Houd er rekening mee dat deze versie een aantal van de meer geavanceerde functies mist die u vindt in de betaalde variant, maar de gratis versie is meer dan genoeg om de meeste gebruikers te verdedigen.

Avast

Avast Free beschikt over meer extra's en extra functies dan u zou verwachten van uw typische gratis antivirusprogramma. Dit maakt het een geschikte keuze voor iedereen die op zoek is naar een programma dat een "premium-lite" ervaring biedt die nog steeds een paar toeters en bellen aan de gratis gebruikers biedt.

Deze software wordt bijvoorbeeld geleverd met functies als een wachtwoordmanager en een netwerkbeveiligingsinspecteur. De eerste houdt al uw wachtwoorden op één veilige plaats, zodat u ze niet steeds hoeft te resetten als u ze vergeet, terwijl de tweede uw lokale netwerk scant op kwetsbaarheden.

avast

Terwijl de meeste browsers u nu beschermen tegen schaduwrijke sites, brengt Avast Free dit naar een hoger niveau en schermt u af van verdachte sites buiten uw browser. Dit zorgt ervoor dat cybercriminelen de ingebouwde verdediging van uw browser niet kunnen omzeilen om u aan malware bloot te stellen.

Helaas werkt deze URL-verdedigingsfunctie alleen met bepaalde browsers, waaronder Chrome en Firefox, dus Avast Free is het meest geschikt voor gebruikers van deze browsers. Een ander ding om te overwegen is dat de wachtwoordmanager niet zo veilig is als sommige van die op concurrerende programma's vanwege het ontbreken van een hoofdwachtwoord.

Kaspersky Security Cloud Free

Als u op zoek bent naar de meest technische vorm van verdediging tegen virussen, dan is Kaspersky Security Cloud Free uw beste keuze. In onafhankelijke tests scoorde dit gratis antivirusprogramma het hoogste van zijn concurrenten, waardoor het het meest effectief is in het bestrijden van complexe en hardnekkige malware.

Dit wordt aangetoond door de perfecte scores die dit programma van de meeste onafhankelijke laboratoria heeft gekregen. Een ander voordeel dat zelden wordt gezien in gratis antivirussoftware is de verdediging tegen ransomware, waardoor uw gevoelige gegevens niet voor een som geld worden opgesloten en vastgehouden.

Naast het beschermen tegen malware en virussen, is de Kaspersky Security Cloud ook bedreven in het weghouden van phishingsites die uw wachtwoord willen stelen. Als extra bonus ondersteunt dit gratis antivirusprogramma ook iOS en Android via zijn apps, zodat u zelfs uw slimme apparaten kunt verdedigen.

Dit is echter ook waar één van de belangrijkste zwakke punten van de Security Cloud doorschijnt. Helaas maken de zware beperkingen van iOS de Kaspersky Security Cloud minder effectief in het beschermen ervan dan een PC of Android-apparaat, waardoor u soms een vals gevoel van veiligheid krijgt op uw mobiele apparaat.

Onze beste keuze voor gratis laptop-antivirussoftware voor de Mac

AVG

AVG Antivirus is een van de beste gratis anti-malwareopties voor Mac, maar er zijn een paar belangrijke nadelen aan verbonden. Laten we beginnen met het goede: dit programma is gecertificeerd door een onafhankelijk laboratorium en zorgt ervoor dat het u beschermt tegen de meeste moderne vormen van malware die is ontworpen om Macs aan te vallen.

AVG is een geweldige optie voor gebruikers die niet veel ervaring hebben met antivirusprogramma's voor de Mac. Het installatieproces is eenvoudig en leidt u door alles wat u moet weten, zodat u zich effectief kunt verdedigen tegen malware, en de gebruikersinterface is ontworpen om zo eenvoudig mogelijk te zijn.

avg gratis antivirus

Een van de belangrijkste problemen met AVG Free voor de Mac is dat het niet zo goed is in het detecteren van verdachte URL's. Dit betekent dat het u niet kan wegleiden van verdachte webpagina's en dat het u ook moeilijk kan beschermen tegen phishing-websites die uw wachtwoord en aanmeldingsgegevens willen stelen.

Als u het niet erg vindt om wat phishingbescherming te missen en u er alleen voor wilt zorgen dat uw Mac veilig is tegen malware, dan is AVG perfect voor u. Klanten die op zoek zijn naar een uitgebreider defensief snoepje zijn misschien geneigd om elders te gaan kijken.

Sophos Home

De Mac-variant van Sophos Home Free is ontworpen om maximaal drie van uw Mac-apparaten te beschermen tegen malware en meer. Helaas heeft Sophos Home Free voor Mac, in vergelijking met andere anti-malwareprogramma's, niet veel onafhankelijke tests gezien, dus er is niet veel bewijs voor hoe effectief het is.

Dit gezegd zijnde, wijst alles wat we hebben gezien erop dat Sophos een effectieve manier is om uw Mac te beschermen tegen infectie, en het is ook uitstekend in het verwijderen van malware die mogelijk al wortel heeft geschoten. Sophos is zo goed in het verwijderen van bestaande malware vanwege de snelle scantijden, waardoor u veel sneller kunt controleren of uw machine schoon is dan de concurrentie.

sophos

Een ander indrukwekkend aspect van Sophos is dat u uw verdedigingsprotocollen kunt beheren wanneer u niet eens thuis bent, met behulp van uw opties voor beheer op afstand. Sophos is ook goed in het beschermen van jonge mensen tegen volwassen content op het internet, omdat het een inhoudsfilter bevat voor de apparaten waarop het is geïnstalleerd.

Afgezien van het onbewezen karakter heeft Sophos niet al te veel opvallende zwakke punten, waardoor het een uitstekende keuze is voor Mac-gebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare ma

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.