6 Beste Laptop Merken van 2022

Laatste update op 09-09-21 door Remco Bravenboer

Laptops zijn arbeidsintensieve apparaten. Mensen gebruiken ze voor multitasking en voor verschillende activiteiten zoals werk, mediaconsumptie, gaming en entertainment.

Terwijl er honderden laptopfabrikanten over de hele wereld zijn, zijn er een aantal topmerken die de industrie domineren. Volgens statistieken zijn er wereldwijd honderden miljoenen verkochte laptops per jaar en 80% van deze verkoop is afkomstig van slechts een handvol merken. Dit zijn onder andere Lenovo, Apple, Google, HP, Microsoft en Acer.

Gebruikers vertrouwen deze bedrijven vanwege de kenmerken, het ontwerp en de reputatie van hun ontwikkelde laptops. Lees verder om meer te weten te komen over de beste laptop merken ter wereld, hun specialiteiten en de voor- en nadelen van elk van deze merken in een notendop.

Lenovo

lenovo - hét beste laptop merk © Lenovo

Lenovo is een computer-conglomeraat gevestigd in Peking. Het bedrijf bezit 25% van de marktaandelen en is een laptopgigant die zich richt op een breed scala aan gebruikers, van studenten en basisgebruikers, tot zakenmensen die op zoek zijn naar eersteklas werkstations. Hun meest populaire modellen zijn de ThinkBook, ThinkPad, Legion en IdeaPad. Lenovo produceert ook high-end laptops die speciaal ontworpen zijn voor hardcore gaming.

In de afgelopen jaren hebben de Flex- en yogaserie veel lof geoogst voor hun uitzonderlijke draagbaarheid en duurzaamheid. Dit zijn notebooks die kunnen worden omgevormd tot tablets en compatibel zijn met een digitale pen. De schermen zijn geoptimaliseerd voor de stylus, waardoor snelle reactietijden mogelijk zijn voor het maken van notities of het maken van artwork.

Een klein nadeel is het uiterlijk van de laptops. Sommige gebruikers kunnen zich laten afschrikken door de saaie en minimalistische ontwerpen. Computerexperts wijzen er ook op dat de apparaten van Lenovo relatief minder grafische ondersteuning hebben.

Apple

apple logo © Apple

MacBooks van Apple tonen het vakmanschap van het merk door hun strakke en verfijnde ontwerpen. Hun bestaande laptopcollecties, namelijk de MacBook Pro en MacBook Air, welke beide over een esthetisch strak chassis en dunne randen beschikken.

Deze laptops draaien op Mac OS en optimaliseren de samenhang tussen hard- en software. MacBooks worden door deskundigen geprezen voor hun soepele werking, hoewel ze een groot aantal programma's tegelijk draaien. Recente modellen kunnen tot wel 15 uur draaien op één volle accu. Dat is een prestatie die veel andere merken niet kunnen beloven.

Apple Inc., een in Californië gevestigd bedrijf, biedt ook een uitstekende service na aankoop voor zijn klanten. Notebooks van Apple zijn echter aanzienlijk duurder dan hun tegenhangers die dezelfde hardware-specificaties bieden. In tegenstelling tot de meeste laptops kun je de harde schijf en het RAM van een MacBook niet upgraden.

Google Chromebook

chromebook-logo © Google

Vroeger was Google alleen een zoekmachine, maar de laatste jaren leggen zij steeds meer de focus op het ontwikkelen van producten. Google heeft het Chrome OS ontwikkeld, een minimalistisch maar veelzijdig besturingssysteem. Het kan zowel op high-end hardware als op apparaten met lage specificaties werken die mogelijkheden hebben die vergelijkbaar zijn met die van mobiele telefoons.

Google heeft geen uitgebreide line-up van laptopmodellen en -ontwerpen. Chrome OS wordt meestal gebundeld met laptops die door andere merken worden geproduceerd, welke Chromebooks worden genoemd. Google heeft echter zijn flagship-laptop, de Pixelbook Go, die uitsluitend in Chrome OS draait. Hij is ook volledig geïntegreerd met Android-apps, zodat u programma's kunt uitvoeren die normaal gesproken op alleen op een Android telefoon werken.

De Pixelbook heeft een uitstekend ontwerp dat vergelijkbaar is met MacBooks en high-end Windows laptops. Het heeft een uitstekend toetsenbord en geoptimaliseerde stylus-ondersteuning.

Sommige hardware- en audioprestaties kunnen echter nog worden verbeterd. Het is ook aan de duurdere kant van het spectrum, en er is niet veel variatie in het ontwerp en de specificaties om uit te kiezen op het moment.

Hewlett Packard (HP)

hp logo © Hewlett Packard

HP beschikt over een gevarieerde line-up van basislaptops, 2-in-1 varianten, game-apparaten en top-of-the-line werkstations. Gebaseerd in Palo Alto, Californië, is het portfolio van HP's vergelijkbaar met het aantal modellen dat door Lenovo wordt geproduceerd. Hewlett Packard heeft 23% van de laptopverkoop wereldwijd in handen.

De Pavilion, Essentials en Elitebook series van het bedrijf zijn populaire keuzes voor kantoorlaptops. Aan de andere kant combineren de Spectre, Envy en Omen boeiende ontwerpen met uitstekende hardwareprestaties. HP staat ook bekend om het samenstellen van uitstekende interne onderdelen zoals optische schijven, HDD's en high-definition ingebouwde luidsprekers.

Lees ook: 5 Beste HP Laptops van dit jaar

HP laptops zijn ook concurrerend geprijsd. U moet in staat zijn om er een te vinden die past bij uw behoeften en uw budget. De levensduur van de batterij is echter niet een van de sterkste punten van HP. De prestaties nemen ook af bij multi-tasking in verschillende programma's, en er zijn merkbare verschillen in snelheid tussen het werken met de stekker en het werken op de batterij.

Microsoft

microsoft © Microsoft

Het in Washington gevestigde bedrijf kan worden gedateerd op 1975 en is meer bekend om het Windows OS. Het begon met de productie van laptops in 2012 en de Microsoft Surface-serie heeft de gebruikers voortdurend blij gemaakt met het ontwerp en de draagbaarheid ervan.

Surface-laptops hebben een strak uiterlijk met een helder touchscreen dat vergelijkbaar is met de kwaliteit van Apple-displays. Microsoft is gespecialiseerd in laptops, want de Surface Laptop 3 is bijvoorbeeld al uitgerust met snelle 10e generatie Intel-processoren. Surface-laptops zijn ook in staat om snel te op te laden, en kunnen gemakkelijk verbinding maken met randapparatuur via het dock en USB-C-poort.

Microsoft-laptops zien eruit en voelen aan als luxe apparaten. Het toetsenbord, touchpad en touchscreens zijn geoptimaliseerd voor mobiele productiviteit en dagelijks gebruik - dankzij het schone besturingssysteem. Ze zijn vooral goed voor kantoortoepassingen, maar niet voor gaming vanwege het ontbreken van een speciale videokaart. Surface-laptops zijn ook duur en de levensduur van de accu ligt onder het gemiddelde.

Acer

acer logo © Acer

Acer is een computerfabrikant die gevestigd is in New Taipei, Taiwan. Het merk is populair bij klanten omdat het een competent apparaat biedt voor iedere prijsklasse. Het aantal van hun modellen en collecties is vergelijkbaar met die van HP, en hun ontwerpen zijn aantrekkelijk voor persoonlijke en professionele gebruikers, hardcore gamers en mensen die zich bezighouden met het ontwerpen en de productiviteit.

Aspire, Switch, Spin en Nitro behoren tot de meest gewilde series van Acer. Het Aspire-assortiment is ontworpen voor zowel studenten als professionals die vaker gebruikmaken van kantoorapps. De Predator-serie heeft daarentegen krachtige hardware en prestaties die van teen tot teen kunnen samengaan met de gaming laptops van andere merken. Ze hebben ook 2-in-1 ontwerpen met afneembare of transformeerbare schermen.

Het sterkste punt van Acer-laptops is hun prijs-kwaliteitverhouding. Sommige gebruikers zullen echter niet onder de indruk zijn van de flauwe ontwerpen, vooral niet van hun basismodellen. De laptops kunnen ook plasticachtig en minder duurzaam aanvoelen in vergelijking met tegenhangers met dezelfde specificaties.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

remco bravenboer - laptoid