Hoe open ik het BIOS-menu op Windows 10?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 29 jun 2023
Het BIOS kan in Windows 10 vrij eenvoudig worden geopend. Hoe open ik het BIOS-menu op Windows 10?

Binnen het BIOS kunnen veel belangrijke taken worden geregeld. Computers en laptops starten tegenwoordig erg snel op, waardoor het lastig is om in het BIOS te komen. Er is echter een handige manier om het BIOS-menu makkelijk te openen in Windows 10.

Wat is het BIOS?

Het Basic Input/Output System (BIOS) is een essentieel firmware dat op een computer wordt uitgevoerd en de hardware-initialisatie en basisfunctionaliteit regelt. Het wordt gestart wanneer een computer wordt ingeschakeld en is verantwoordelijk voor het laden van het besturingssysteem.

voorbeeld van bios Voorbeeld van het BIOS.

Het BIOS biedt gebruikers toegang tot verschillende configuratie-instellingen, zoals het aanpassen van de opstartvolgorde, het beheren van apparaten zoals harde schijven en optische stations en het instellen van systeemklokken. Bovendien kan het BIOS ook overklokken mogelijk maken, beveiligingsfuncties bieden zoals wachtwoordbeheer en TPM-instellingen, en firmware-updates uitvoeren.

Hoe kom ik in het BIOS terecht?

Het is redelijk eenvoudig om in het BIOS terecht te komen. Het verschilt per fabrikant welke toets het is, maar voordat Windows 10 start moet u op een toets drukken (vaak DEL, F8 of F12).

Echter worden computers en laptops steeds sneller, waardoor er nog amper tijd is voordat Windows 10 is gestart. Om alsnog gemakkelijk in het BIOS terecht te komen, volgt u de volgende stappen:

  1. Druk op de Start-knop linksonderin het scherm of op de Windows-toets op uw toetsenbord.
  2. Klik op Instellingen (een tandwiel-icoontje).
  3. Klik op Bijwerken en beveiliging en selecteer Systeemherstel in het linkermenu.
  4. Klik vervolgens op Nu opnieuw opstarten.
  5. Wacht tot Windows 10 opnieuw is opgestart en u gevraagd wordt om een optie te kiezen.
  6. Kies voor Problemen oplossen of Troubleshoot.
  7. Klik op Geavanceerde opties.
  8. Selecteer Instellingen voor UEFI-firmware en klik op Opnieuw opstarten.

Na het uitvoeren van deze stappen wordt Windows 10 automatisch opnieuw opgestart. Tijdens het laden van Windows 10 zal het BIOS vervolgens automatisch worden geopend.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.