Browsegeschiedenis Wissen voor 5 Browsers

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Per ongeluk geen incognitomodus gebruikt ;-)? Gelukkig is de browsegeschiedenis gemakkelijk te verwijderen. Browsegeschiedenis Wissen voor 5 Browsers G.Tbov / Shutterstock.com

Webbrowsers slaan de geschiedenis op van alle websites die u hebt bezocht. De informatie wordt uitgebreid opgeslagen in uw computer, zodat u ze de volgende keer dat u op het internet surft gemakkelijk kunt opzoeken, of snel gesloten pagina's kunt heropenen voor het geval uw laptop vastloopt. Het is echter mogelijk dat u uw browsegeschiedenis regelmatig wilt wissen als een kwestie van bedrijfsgeheim, professionele etiquette of privacy.

Het is belangrijk om te weten dat deze functie altijd wordt uitgevoerd wanneer u een webbrowser gebruikt. U wilt misschien uw privacy beschermen en voorkomen dat andere mensen uw browsegeschiedenis bekijken, vooral als iemand uw laptop leent of als het een gedeelde computer op de werkplek is.

Browsers suggereren eerder bezochte pagina's terwijl u URL's in de adresbalk typt of laat de huidige gebruiker weten of een bepaalde link al eerder is bezocht. Dit kan leiden tot mogelijk gênante situaties, zoals wanneer uw laptop is aangesloten op een projector en uw browser inhoud toont die niet bedoeld is om in het openbaar te worden bekeken. Gelukkig kan uw internetgeschiedenis in de meeste webbrowsers gemakkelijk worden verwijderd.

Instructies per browser

Bij iedere browser werkt het wissen van geschiedenis anders. Wij hebben hieronder voor de vijf meest gebruikte browsers een handleiding geschreven.

Google Chrome

Laten we beginnen met de meest populaire webbrowser op alle computers en mobiele platforms. Ongeveer 70% van alle desktop- en laptopbezitters gebruikt Chrome als hun primaire app voor het surfen op het internet, waarvan een groot deel bestaat uit Chromebook eigenaren. Deze browser is gemaakt met Google's Chromium, dat ook wordt gebruikt als broncode voor veel andere webbrowsers die volgen. Dit is de reden waarom het verwijderen van de browsegeschiedenis voor de meeste browsers sterk lijkt op de manier waarop het op Chrome wordt gedaan.

U kunt uw geschiedenis in deze browser wissen via de volgende stappen:

 1. Open de app en klik op de knop Menu. Het is het icoontje met drie puntjes erop.
  google chrome menu icoon
 2. Klik op Geschiedenis en selecteer vervolgens opnieuw Geschiedenis in het pop-outmenu. Negeer het andere menu-item aangezien het "Onlangs Gesloten" gedeelte is voor het openen van recente tabbladen.
 3. Dit opent een nieuw tabblad met een pagina-adres van "chrome://history". U bevindt zich standaard op het tabblad "Chrome History" en u kunt hier de lijst van alle bezochte webpagina's zien, beginnend bij de meest recente bovenaan. U kunt ook gewoon op de toetsencombinatie Ctrl + H drukken om deze pagina te bekijken.
 4. U kunt nu websites selecteren die u uit uw geschiedenis wilt verwijderen door op de betreffende selectievakjes te klikken. U kunt meerdere vermeldingen in één keer selecteren. Druk op Ctrl + A om alle vermeldingen te selecteren.
 5. Wanneer u klaar bent met selecteren, klikt u op de knop Verwijderen rechtsboven op de pagina en bevestigt u dit.

Een andere manier om uw geschiedenis op Chrome te verwijderen is via het menu:

 1. Druk op Ctrl + H en selecteer het tabblad "Browsegegevens wissen" aan de linkerkant.
 2. Er wordt een pop-upvenster geopend en u krijgt standaard het tabblad "Basic" te zien. Klik op het dropdown menu om het tijdsbereik van de browsegeschiedenis te kiezen dat u wilt verwijderen.
  browsegeschiedenis verwijderen van bepaalde periode
 3. Selecteer alle gegevenstypes die u wilt verwijderen. U kunt ervoor kiezen om alleen uw geschiedenis te verwijderen, maar u kunt ook cookies en cachebestanden verwijderen door op hun selectievakjes te klikken.kies wat er gewist moet worden
 4. Druk op de knop Gegevens wissen rechtsonder en bevestig.

Opera

De bewoording en de menunamen kunnen een beetje anders zijn in Opera, maar het is zeer vergelijkbaar met het "Clear Browsing Data"-menu van Google Chrome.

 1. Klik op de knop "Easy Setup" in de rechterbovenhoek.
 2. Scroll naar beneden naar de sectie Privacy & Beveiliging, zoek naar "Browsing Data" en klik op de knop Wissen.
 3. Dit opent het tabblad voor het wissen van uw gegevens. Selecteer een tijdsbereik en klik op de selectievakjes van de gegevenstypes die u wilt verwijderen.
 4. U kunt het tabblad Geavanceerd gebruiken als u ook herinnerde wachtwoorden, individuele site-instellingen en automatisch ingevulde formuliergegevens wilt verwijderen.
 5. Klik op "Gegevens wissen" als u klaar bent en bevestig dit.

Internet Explorer

Het aantal gebruikers van Internet Explorer (IE) is de afgelopen tien jaar aanzienlijk afgenomen. Zelfs Microsoft promoot nu MS Edge in plaats van IE omdat dit laatste niet meer door veel websites wordt ondersteund. Hoe dan ook, het is nog steeds gebundeld met Windows 10 voor een verscheidenheid aan back-end functies.

Als u nog steeds gebruik maakt van IE, zult u merken dat het niet alleen de websites bijhoudt die u heeft bezocht. Het bewaart ook de geschiedenis van alle bestanden die u lokaal heeft geopend op uw laptop. U kunt hier zowel uw internet- als uw lokale bestandsgeschiedenis bekijken en wissen.

 1. Druk op CTRL + H. Hierdoor opent u een zijbalk met favorieten, feeds en geschiedenis. U bevindt zich standaard op het tabblad Geschiedenis. U ziet hier inklapbare mappen van uw webgeschiedenis die chronologisch geordend zijn.
 2. U kunt op elke map klikken om deze uit te klappen en eerder bezochte websites te bekijken. Klik met de rechtermuisknop op een item dat u wilt wissen en druk op Verwijderen. U kunt ook met de rechtermuisknop op een map klikken om alle inhoud ervan verwijderen.
 3. Als er een specifieke URL is die u wilt verwijderen, klikt u op de dropdown knop en selecteert u "Zoekgeschiedenis". Navigeer naar het gewenste item, klik met de rechtermuisknop en druk op "Verwijderen".

Microsoft Edge

Edge is de jongere broer of zus van Internet Explorer. Het wordt door Microsoft aanbevolen als de meest stabiele en complete webbrowser, en wordt op veel zakelijke laptops als standaardbrowser ingesteld. Ook het wissen van uw geschiedenis is eenvoudig:

 1. Klik op de knop "Menu" in de rechterbovenhoek en selecteer "Geschiedenis".
 2. Klik vervolgens op "Geschiedenis beheren" om een volledige lijst van bezochte sites weer te geven. U kunt ook gewoon op Ctrl + H drukken, net als bij andere browsers.
 3. U kunt in het linkerdeelvenster selecteren welke vermeldingen in chronologische volgorde moeten worden weergegeven. Selecteer de items die u wilt verwijderen door op hun selectievakjes te klikken of druk op Ctrl + A om alles te markeren.
 4. Druk op de knop "Wissen" in de rechterbovenhoek van het scherm en bevestig.

Safari

Tot slot hebben we Safari, een browser voor Mac-computers. Eerdere versies van Safari zijn ook voor andere besturingssystemen gemaakt, maar de meer recente en geoptimaliseerde versies zijn exclusief voor Apple-apparaten. In deze browser kunt u de volgende stappen volgen om uw geschiedenis te wissen:

 1. Klik in de menubalk op "Geschiedenis".
 2. Er wordt een pop-upmenu weergegeven met recentelijk bekeken pagina's. Kijk naar de onderkant van dat menu en klik op "Geschiedenis wissen".
 3. Er verschijnt een dialoogvenster waarin wordt bevestigd dat het wissen van de geschiedenis van Safari gerelateerde cookies en websitegegevens zal verwijderen. Kies het tijdsbestek van de surfgeschiedenis dat u wilt wissen.
 4. Druk op "Clear History" (Geschiedenis wissen) en bevestig dit.

U kunt er ook voor kiezen om alleen specifieke pagina's te verwijderen in plaats van uw volledige records. Na het klikken op "Geschiedenis" in de menubalk drukt u op "Toon alle Geschiedenis" of druk op de Command toets + Y. Dit toont u de volledige lijst van pagina's die werden bezocht met behulp van het apparaat.

Belangrijke herinneringen

In tegenstelling tot het begin van de jaren 2000 stellen veel webbrowsers gebruikers nu in staat om in te loggen op hun accounts voor een betere gebruikerservaring. Dit betekent dat u toegang heeft tot uw browsergeschiedenis, zelfs als u een andere computer gebruikt, door in te loggen op de browserapp.

Maak er een gewoonte van om de rechterbovenhoek van de menubalk van uw browser te controleren en te zien of u bent ingelogd. Normaal gesproken worden uw initialen of profielfoto rechtsboven getoond als uw account actief is.

ingelogd bij google chrome Profielfoto van Google Chrome

Als u uw browsegeschiedenis op één computer verwijdert, wordt deze op al uw apparaten gesynchroniseerd en worden de wijzigingen toegepast zolang u bent aangemeld. Dit is een handige functie, maar het is ook een mogelijke oorzaak van verwarring. Zorg ervoor dat uw browsergegevens zowel op uw gesynchroniseerde account als op de lokale browsergeschiedenis van de computer worden gewist.

Voorkomen dat uw browsegeschiedenis wordt opgeslagen

Het opnemen van uw internetgeschiedenis is een standaardfunctie van alle webbrowsers. Het kan enige aanpassing vergen en veel tijd om te voorkomen dat ze dit automatisch doen, maar maakt u geen zorgen. Dit is een algemeen bekend probleem, dus webbrowsers zijn uitgerust met een privacy of 'incognito'-modus. De browser registreert geen enkele webactiviteit als u deze modus gebruikt.

incognitovenster openen

U kunt eenvoudig een incognitovenster openen via de menuknop of het bestandsmenu. Hier volgen enkele voorbeelden:

 • Chrome - Druk op Ctrl + Shift + N, of klik op de menuknop en selecteer "Nieuw incognitovenster".
 • Firefox - Ctrl +Shift + P, of klik op de menuknop en vervolgens op "Nieuw privévenster".
 • Opera - Ctrl + Shift + N, of klik op de knop Opera in de linkerbovenhoek en kies "Nieuw privévenster".

Onthoud dat het gebruik van de privacymodus van een browser alleen voorkomt dat deze uw surfgeschiedenis vastlegt, maar uw activiteiten niet kan verbergen voor een netwerkbeheerder. U moet nog steeds voorzichtig zijn met de links die u bezoekt, vooral als u toegang hebt tot het internet via de verbinding van uw school of werkplek.

Tot slot moet u er rekening mee houden dat het wissen van uw surfgeschiedenis geen cookies of gegevens van webpagina's die in de cache zijn opgeslagen, wist. U moet naar het menu 'Browsegegevens wissen' gaan en deze items selecteren voordat u ze kunt verwijderen. Hierdoor kan er ruimte vrij komen op uw computer.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.