Alles over Chrome OS

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Chrome OS draait op Chromebooks, en dat werkt net even anders dan dat u van een Windows laptop gewend bent. Alles over Chrome OS CC Photo Labs / Shutterstock.com

U heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van Chromebooks en misschien weet u niet zeker of u er een nodig heeft. Hoewel MacBooks meestal een onderscheidende fysieke uiterlijk hebben, is het vaak moeilijk om Chromebooks op het eerste gezicht te onderscheiden van Windows notebooks. Als u meer wilt weten over Chromebooks die kortgeleden op de markt zijn gekomen, moet u bekend zijn met het systeem waarop het draait. Deze software is Chrome OS.

chrome os logo

Een besturingssysteem (OS) is een softwareplatform dat alle andere software, hardware en resources voor een computer beheert. Microsoft Windows is het meest populaire commerciƫle besturingssysteem voor thuis en op kantoor, gevolgd door het MacOS van Apple dat uitsluitend met Mac-computers is verbonden. Er zijn ook open-source Linux-gebaseerde systemen die vaak gebruikt worden door programmeurs en ontwikkelaars.

Chrome OS is relatief nieuw, maar is vooral gericht op draagbaarheid. Mensen hebben de neiging om te blijven werken terwijl ze mobiel zijn en smartphones zijn niet altijd genoeg om het werk te doen. Notebooks die op Chrome draaien hebben een betere batterijlevensduur en productiviteitsfuncties dan smartphones, en ze zijn lichter en goedkoper dan traditionele laptops.

Chrome OS - Wat is het en wat maakt het anders?

Chrome OS is een minimalistisch besturingssysteem dat is opgebouwd rond de webbrowser die dezelfde naam draagt. Het betekent dat al zijn standaardapplicaties op een Chrome-browseromgeving draaien. Windows en Mac daarentegen moeten .exe en .dmg bestanden openen om programma's te kunnen uitvoeren.

Chrome OS voert browsergebaseerde programma's uit door een link op het web te bezoeken. Omdat het een webbrowser is, is het openen van apps op dit besturingssysteem als het openen van een internetsnelkoppeling. Er wordt een nieuw venster of een nieuw tabblad geopend waarin de interface van het gekozen programma wordt weergegeven. Dit kan het sterkste punt zijn of de grootste zwakte van Chromebooks, afhankelijk van het type gebruiker.

Het onderscheidende kenmerk van Chrome OS is dat het is gebouwd rond eenvoud en mobiliteit. Het is een lichtgewicht systeem dat niet te veel ruimte en rekenkracht vraagt. Zo vereist Windows 10 bijvoorbeeld alleen al voor de systeembestanden meer dan 20 GB aan opslagruimte op de harde schijf. Chrome neemt slechts iets meer dan 4 GB in beslag voor het hele besturingssysteem.

Chrome en een korte geschiedenis van Chrome OS

U hebt waarschijnlijk al gehoord over Chromium, dat gemakkelijk verward kan worden met de Chrome-browser en het OS. Chromium is de broncode en het framework dat door de Chrome webbrowser wordt gebruikt sinds het voor het eerst werd uitgebracht in 2008. Net als Chrome, is Chromium ook een stand-alone browser die u gratis kunt downloaden.

chrome os vs chromium

Chromium v8.0 is in 2010 uitgebracht. Deze versie was gericht op integratie met Chrome OS-laptops en het verbeterde de functionaliteiten van de cloud. Een jaar later werd de eerste laptop die op Chrome OS draait op de markt gebracht.

Google maakte Chromium openbaar zodat ontwikkelaars aangepaste browsers en besturingssystemen kunnen maken op basis van Chrome OS. Zelfs Microsoft Edge en Opera's codes zijn gebouwd op Chromium. Echter, alleen Google was in staat om de integratie van de broncode met Chrome OS te optimaliseren en heeft deze gebundeld met een nieuw soort laptops, welke wij nu kennen als Chromebooks.

Wat zijn de toepassingen van Chrome OS?

Chrome OS is een goed softwaresysteem voor zowel laptops als mobiele apparaten. Het wordt het meest gebruikt met laptops en notebooks, en het is ideaal voor 2-in-1 modellen met touchscreens. Het kan worden gebruikt voor basistoepassingen voor thuis en op kantoor, zoals tekstverwerking, bewerken van documenten en het maken van diapresentaties.

Chrome OS ondersteunt ook universele plug-and-play zoals andere besturingssystemen. U kunt eenvoudig externe toetsenborden en muizen aansluiten via de USB-poorten zonder dat u daarvoor installateurs nodig hebt. Als alternatief kunt u met Chromebooks ook draadloze apparaten koppelen via Bluetooth en Wi-Fi.

google play music op chrome os Download Google Play Music voor Chrome OS

Gebruikers kunnen ook muziek en video's streamen met behulp van Chromebooks. YouTube is ingebouwd in het besturingssysteem en er is ook Google Play Music voor uw muziekbestanden. Als u abonnementen hebt op film- en tv-streamingdiensten, kunt u deze ook naadloos bekijken op Chrome OS.

Zelfs met het minimalistische framework kan Chrome OS bewerkingssoftware ondersteunen. Dit zijn onder andere lichtgewicht video-editors, grafische editors en audio-apps, zodat mensen in deze sectoren ook onderweg nog productief kunnen zijn.

Als u zich zorgen maakt, kan dit OS offline functioneren, ondanks dat het browsergebaseerd is. De offline-ondersteuning is de laatste tijd sterk verbeterd, waardoor u zonder internet kunt werken en uw vooruitgang kunt opslaan. U kunt er dan voor kiezen om uw bestanden te synchroniseren met de cloud wanneer u verbinding heeft.

Belangrijkste kenmerken en voordelen

Waarom krijgt Chrome OS veel positieve aandacht ondanks dat het minimalistisch is? Lees verder voor meer informatie over de belangrijkste voordelen in vergelijking met MacBooks en Windows-laptops.

  • Minder veeleisend voor hardware-specificaties. Browsergebaseerde apps kunnen op simpele processoren functioneren en hebben ook geen speciale grafische kaarten nodig. Chrome OS kan volledig functioneren met alleen een Intel Celeron-processor, 2 GB RAM en 8 GB opslagruimte.
  • Veelzijdig voor gebruik thuis, op school en op kantoor. Het OS is gebundeld met apps die kunnen voldoen aan de basisbehoeften op het gebied van computergebruik en productiviteit thuis of op het werk. Chromebooks worden bijvoorbeeld geleverd met de kantoorapps van Google, zoals Docs, Sheets en Mail. U kunt back-ups van uw bestanden in de cloud maken met Google Drive.
  • Betaalbare apparaten. Er is een breed scala aan laptops die door het OS worden aangedreven - van de PixelBook, het topmodel van Google, tot verschillende merken die meer betaalbare Chromebooks produceren. Als u alleen maar basis-productiviteitsapps wilt, kunt u competente modellen vinden die onder de 200 euro zijn geprijsd.
  • Hoge overdrachtssnelheden bij gebruik van SSD. Solid-state drives (SSD's) zijn lichte, snellere en duurzamere alternatieven voor gewone harde schijven (HDD's). SSD's zijn echter duurder en kunnen voor een grotere capaciteit veel duurder zijn als u ze vergelijkt per gigabyte. Chrome kan gemakkelijk worden uitgevoerd met slechts 8-16 GB aan interne opslag en sommige apparaten kunnen worden uitgebreid via SD-kaarten. U kunt genieten van de snelheid van SSD's zonder al te veel te hoeven betalen.
  • Lange accuduur. Apps op Chrome OS zijn geoptimaliseerd om zo weinig mogelijk bronnen te gebruiken. Ze belasten de processor niet te veel, waardoor ze minder energie verbruiken en minder warmte produceren. Daarom kunnen veel Chromebooks minstens 10-15 uur draaien vanaf 100% batterij zonder dat ze hoeven te worden opgeladen.
  • Verbeterde mobiliteit. Chromebooks zijn over het algemeen lichter dan de meeste laptops. Verschillende modellen kunnen minder dan een kilogram wegen door een geoptimaliseerd ontwerp en het verwijderen van extra hardware. Als u grotere beeldschermen nodig heeft, kunt u gebruik maken van een HDMI-kabel in combinatie met een extern beeldscherm, net zoals bij gewone laptops.

Huidige beperkingen

Chromebooks zijn niet bedoeld voor high-end gaming en apps die vereisen dat uw computer afbeeldingen van hoge kwaliteit weergeeft. Dergelijke taken vereisen zwaardere hardware, betere grafische processors en koellichamen die groot genoeg zijn om het systeem te koelen.

Zelfs als u een high-end apparaat hebt dat op Chrome OS draait, is de software zelf niet compatibel met programma's die speciaal voor Windows en Mac zijn gemaakt. U kunt het niet gebruiken om ook andere platformen na te bootsen. Als u er spelletjes op wilt spelen, bent u beperkt door uw hardware-specificaties en de titels die beschikbaar zijn in de app store van Chrome en Google Play.

Voortdurende ontwikkeling en toegevoegde functionaliteit

Sinds 2011 is er in de loop der jaren veel verbeterd op het gebied van functionaliteit en veelzijdigheid van het OS. Een hoogtepunt zou de integratie van Chromebook met Android apps zijn. Omdat Google ook een Android OS voor smartphones heeft ontwikkeld, zijn moderne Chromebooks zo gemaakt dat ze compatibel zijn met Google Play.

De meeste apps en games die u op Android-telefoons speelt, kunnen nu worden afgespeeld met Chrome OS. Het is een groot voordeel als u een 2-in-1 transformeerbare Chromebook of een touchscreen heeft. Dit komt omdat deze apps oorspronkelijk zijn gemaakt met touchscreens in gedachten en de ervaring is misschien niet zo vloeiend bij het gebruik van een toetsenbord en muis.

Dat is echter nog steeds een groot voordeel. Android apps kunnen de nog steeds groeiende bibliotheek van Chrome OS apps aanvullen. Op Windows- en Mac-laptops moet u eerst een Android emulator installeren voordat u kunt genieten van mobiele apps op uw computer.


Bent u geĆÆnteresseerd geraakt in een Chromebook? Bekijk dan alle Chromebook aanbiedingen van vandaag.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.