Chromebook vs. Gewone Laptop (4 Verschillen)

Laatste update op 09-09-21 door Remco Bravenboer

Chromebooks worden vanwege hun lage prijs en goede specificaties steeds vaker gekocht vergeleken met gewone laptops. Toch zijn er een aantal verschillen tussen deze twee die u moet weten voorafgaand aan uw aankoop, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Besturingssysteem & software

Waar gewone laptops gebruik maken van Windows of macOS, draait een Chromebook op zijn eigen besturingssysteem genaamd Chrome OS. Bij Chrome OS wordt in principe alles gedraaid via de welbekende Google Chrome browser, vanuit het internet dus. Veel mensen denken dat één van de grote voordelen van een Chromebook is dat er geen virussen op kunnen komen, maar dat is helaas niet zo. Maar niet getreurd; iedere Chromebook komt met een gratis virusscanner waardoor u hier ook nog kosten op kunt besparen.

Op een Windows-laptop worden documenten vaak bewerkt via Word, of software die daar op lijkt. Bij een Chromebook zit dat net even anders, aangezien hij niet geschikt is voor de meeste software. U werkt met de producten van Google, zoals Google Docs voor het bewerken van documenten, Google Sheets in plaats van Excel, of Google Slides in plaats van Microsoft Powerpoint. Bestanden die u daar mee bewerkt worden direct in de cloud opgeslagen, zonder dat u deze op uw Chromebook zelf hoeft te zetten.

De enige software die op een Chromebook kan worden geïnstalleerd zijn apps vanuit de Play Store van Google. Nu denkt u waarschijnlijk gelijk dat alle apps die te downloaden zijn op uw Android telefoon ook beschikbaar zijn op de Chromebook, maar dat is niet zo. Niet alle apps ontwikkeld in de Play Store zijn compatibel met een Chromebook, en dat zal vermeld staan bij het item dat u in de Play Store aan het bekijken bent.

chromebook apps Chromebook app overzicht

Mocht u geïnteresseerd zijn in foto- en/of videobewerking, dan moeten wij u helaas teleurstellen. Een Chromebook is totaal niet geschikt voor dit doeleind, aangezien bijna geen enkele software hiervoor beschikbaar is voor Chromebooks. Mocht u al een Chromebook hebben en wilt u toch foto's bewerken, dan raden wij de applicatie Snapseed aan (het is wel érg basic, en de meeste functies van Photoshop zult u hier niet terug vinden).

Als u een gamer bent dan is een Chromebook totaal geen aanrader en heeft u wel een solide gaming laptop nodig, aangezien bijna geen enkele game er op kunt draaien tenzij u browser games speelt die niet te intensief zijn. Het kijken van films is op de meeste Chromebooks geen groot probleem, maar let er wel op dat u er een kiest die een redelijke videokaart en processor heeft.

Een voordeel is dat ze wel allebei over een touchpad beschikken, en het dus niet nodig is om een externe muis aan een Chromebook te koppelen.

Specificaties & prijs

Er worden een aantal keren per jaar nieuwe Chromebooks op de markt gezet met telkens betere specificaties voor een lagere prijs. Als we de prijs vergelijken met een gewone laptop met ongeveer dezelfde specificaties, dan kunnen we de conclusie trekken dat Chromebooks een stuk voordeliger zijn dan Windows laptops.

goedkope chromebook Voorbeeld van een goedkope Chromebook

De Acer Chromebook 314 CB314-1H-C11A is een voorbeeld van een goedkope Chromebook, welke op het moment van schrijven te koop voor €269, wat een lachertje is als we hem vergelijken met Windows laptops van hetzelfde bedrag. Deze zijn namelijk bijna niet te vinden, maar niet als u naar de kringloopwinkel gaat en dan waarschijnlijk alsnog met een laptop weggaat die lagere specs heeft.

Natuurlijk bestaan er ook Chromebooks die een stuk duurder zijn, maar dan krijgt u wel waar voor uw geld.

Opslag

Waar een Windows of macOS laptop de bestanden opslaat op de harde schijf, gebeurt dat bij een Chromebook voor het grootste deel via Google Drive. Chromebooks bevatten zelf vaak een SSD met weinig opslagruimte, bijvoorbeeld 32GB. Deze 32GB kan natuurlijk worden ge-upgrade naar een hogere opslagruimte als u er meer voor over heeft.

Een voordeel van deze cloudopslag is dat u bij aanschaf van een Chromebook twee jaar lang gratis 100GB aan opslag krijgt, maar een nadeel is dat u dit hierna zelf moet betalen. Gelukkig hebben ze dit een aantal jaar geleden verlaagd van vijf naar twee euro per maand, dat scheelt weer een paar euro!

Batterijduur

Omdat een Chromebook veel minder intensieve processen hoeft te draaien is de batterijduur bij dit product geweldig. Gewone laptops moeten vaak zwarte achtergrondprocessen draaien, wat bij de Chromebook niet zo is. Als u veel onderweg bent en de batterijduur een belangrijk onderdeel vindt van een goede laptop, dan heeft de Chromebook hierdoor een ruime stap voor. Wanneer u hem licht gebruikt, zoals bijvoorbeeld voor het bewerken van bestanden of lezen van e-mails, dan kunt u een accuduur verwachten van ongeveer tien uur.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

remco bravenboer - laptoid