4 Microsoft Word Alternatieven voor Chromebooks

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Helaas werkt Word niet op Chromebooks, maar er zijn wel veel alternatieven die ongeveer hetzelfde werken. 4 Microsoft Word Alternatieven voor Chromebooks CC Photo Labs / Shutterstock.com

Wij gokken dat u een student of professional bent die op zoek is naar een goede tekstverwerker voor uw gloednieuwe Chromebook. Waarschijnlijk hebt u al een tijdje lopen zoeken hoe Microsoft Word geïnstalleerd kan worden op Chrome OS, waarna u erachter kwam dat dit niet mogelijk is met dat besturingssysteem.

In deze lijst zullen wij de beste alternatieven voor Word op een Chromebook bespreken. De officiële Microsoft Word zit er ook in, alleen deze werkt op een Chromebook net even anders. Het allergrootste voordeel van alle apps en software die wij zullen noemen; ze zijn allemaal gratis.

Google Docs

De makkelijkste manier om documenten te bewerken op een Chromebook is door gebruik te maken van Google Docs, welke toevallig sprekend lijkt op Word. Zelf gebruik ik deze ook al jaren in plaats van Word, en ik heb zelf niet eens een Chromebook dus kunt u nagaan.

voorbeeld van Google Docs als word alternatief Google Docs lijkt sprekend op Word en werkt bijna helemaal hetzelfde.

Deze software is gemaakt door Google en werkt bijna exact hetzelfde als dat u eerder gewend was met Word. Als u gebruik maakt van de Google Docs web-app, dan kunt u er voor kiezen om Chrome extensies te installeren zoals een grammaticachecker, waardoor u geen onnodige spelfouten meer zult maken tijdens het typen van uw documenten.

Ook is het mogelijk om de Google Docs app te installeren (de app is bijna altijd vooraf geïnstalleerd op Chromebooks). Als u hiervoor kiest, kunt u gebruik maken van de talloze Add-ons die beschikbaar zijn voor dit Microsoft Office Word alternatief.

Het grootste voordeel, waarom ik zelf ook voorstander ben van Google Docs vergeleken met Word, is dat documenten automatisch in de Cloud worden opgeslagen - terwijl u typt. Mocht uw Chromebook ineens uitvallen na het typen van een lang document, dan worden uw bestanden automatisch bewaard waardoor u niets kwijt raakt.

Lees ook: 5 Foto- en Videobewerking Apps voor Chromebooks

Microsoft Word Online

U denkt misschien dat Word helemaal niet te gebruiken is op een Chromebook, maar dan heeft u het goed mis. Er bestaat namelijk een online versie, gemaakt als web app vanuit de Chrome Web Store.

online versie van word Overzicht van het startscherm van de Word Online app voor Chromebooks.

De online versie van Word toont nog meer gelijkenissen met de officiële app die gekocht moet worden. Natuurlijk zijn er enkele limitaties, tenzij u upgrade naar de premium versie van de web-based software waarbij u voor nog geen €8,00 per maand kan genieten van 1 terabyte aan cloudopslag.

Ook hier wordt getypte tekst automatisch opgeslagen zonder dat u dit zelf hoeft te doen. Daarnaast bevat Word Online op Chromebooks een erg handige functie; de automatische spellingcheck. Hier zijn geen extra extensies of add-ons voor nodig, want er komt automatisch een rood lijntje onder getypte tekst te staan.

word online spellingcheck Automatische spellingcheck van Word Online.

Over het algemeen raden wij aan iedereen die de gewone versie van Word gewend is en een alternatief zoekt op zijn of haar Chromebook, aan.

Tip: heeft u nog geen laptop? Goedkope Chromebooks zijn al beschikbaar voor minder dan €300 en kunnen de online versie van Word gemakkelijk draaien.

Dictanote

Voor wie graag snel notities wilt maken op zijn of haar Chromebook, kan gebruik maken van de app Dictanote. Deze kan worden geïnstalleerd in de Chrome browser om gemakkelijk aantekeningen te maken in een editor die lijkt op die van Word.

dictanote Zo ziet de browser applicatie van Dictanote er uit.

Content die u typt wordt automatisch opgeslagen in de Cloud. Hierdoor maakt het niet uit als u vergeet op 'Opslaan' te drukken, aangezien dit met Dictanote vanzelf gaat.

Een groot voordeel aan deze notitie-app tegenover anderen is dat hij een ingebouwde spellingcheck bevat, die werkt voor meer dan 40 verschillende talen. U hoeft hier verder geen extra apps of extensies voor te installeren - deze werkt gelijk.

Zoho Writer

Zoho Writer is een tekstverwerker die te downloaden is in de Play Store of kan worden gebruikt in de browser. Net als in Google Docs kunt u met deze software ook tegelijkertijd met meerdere mensen in één bestand werken, wat hem een goede keuze maakt als u van plan bent om met meerdere mensen aan projecten te werken op uw Chromebook.

zoho writer Overzicht van Zoho Writer (web-versie).

Verschillende opties zijn mogelijk, op dezelfde manier als hoe het werkt in Word. Zo kunt u gemakkelijk tabellen, afbeeldingen, grafieken, en nog veel meer invoegen met een paar drukken op de knop.

Ook is het mogelijk om offline te werken met Zoho Writer, als u bijvoorbeeld even onderweg bent naar uw werk in de trein. Wanneer u vervolgens weer verbinding hebt met internet, zullen de wijzigingen automatisch worden opgeslagen en getoond aan de andere bewerkers van het document.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.