5 Beste Gratis Fotobewerkingsprogramma's voor Windows 10

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Zelfs gratis fotobewerkingsprogramma's hebben vele van dezelfde functies als de peperdure programma's zoals Adobe Photoshop. 5 Beste Gratis Fotobewerkingsprogramma's voor Windows 10

Het belang van hoe u zich online presenteert zal nooit verdwijnen. Als u niet van uw imago houdt, dan zal niemand anders er ook van houden. Dat geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor particulieren. Of u nu een beroepsfotograaf bent die foto's retoucheert voor een klant of een doorsnee Instagram-gebruiker, u weet hoe belangrijk het is om uw foto's een beetje te bewerken voordat u ze online plaatst. Goed nieuws - u hoeft geen fortuin uit te geven aan fotobewerkingssoftware om uw foto's er perfect uit te laten zien.

Natuurlijk bestaan er uitgebreide programma's zoals Adobe Photoshop, maar niet iedereen heeft hier genoeg budget of een geschikte laptop voor. In dit artikel bespreken wij een aantal gratis fotobewerkingsprogramma's die te downloaden zijn voor Windows en veel vergelijkenissen bevatten met betaalde programma's.

Microsoft Windows 10 Foto's

Windows 10 heeft een ingebouwd fotobewerkingsprogramma met de naam Foto's. Bijna iedereen gebruikt dit programma alleen om foto's te bekijken, maar hij bevat nog veel meer mogelijkheden die weinig mensen kennen.

windows fotos opties Mogelijkheden in de Windows Foto's app.

Wanneer u in Windows een foto opent, zal hij standaard in de Foto's app worden geopend. Rechtsbovenin staat een optie genaamd "Edit & Create". Als u hierop drukt ziet u een aantal opties, kies vervolgens voor de eerste.

foto bewerken Aangepaste foto.

Vervolgens staan er boven in drie opties:

  • Crop & rotate
  • Filters
  • Adjustments

Wanneer u deze bekijkt, ziet u dat er veel verschillende mogelijkheden zijn zoals het aanpassen van kleur, helderheid, maar ook het toevoegen van filters zoals Mercury en Vanilla.

LightZone

LightZone is een open-source fotobewerkingsprogramma dat vele functies bevat die andere niet hebben. Zo is het mogelijk om een soort van versiebeheer bij te houden. Hierdoor is het altijd mogelijk om uw fotobestand terug te zetten naar een oudere versie, ook als u al een aantal keren de software of uw laptop opnieuw hebt opgestart.

lightzone Startscherm van het fotobewerkingsprogramma LightZone

Hij bevat nog een speciale functie genaamd 'Styles'. Met deze functie kunt u gebruik maken van ingebouwde styling mogelijkheden, maar ook uw eigen maken om deze later te hergebruiken.

Verder biedt hij nog vele mogelijkheden die andere programma's ook bevatten, zoals het croppen, scherper maken, of uitbalanceren van de kleuren.

Photopea

Wat uniek is aan Photopea, is dat u dit programma niet hoeft te downloaden. U kunt na het bezoeken van hun website direct beginnen met het bewerken van foto's.

photopea - fotos bewerken in browser Photopea

Een groot voordeel aan fotobewerkingsprogramma's die te gebruiken zijn vanuit de browser is dat u er geen krachtige laptop voor nodig hebt. Met deze software kunt u ook verschillende templates vanuit andere programma's gebruiken. Templates vanuit Photoshop, Sketch, en Adobe XD zijn voorbeelden die worden ondersteund.

Dit programma biedt bijna alle features die betaalde programma's als Photoshop ook bevatten. Denk hierbij aan het gemakkelijk transparant maken van foto's, gebruik maken van verschillende layers en beide het verticaal en horizontaal centreren van foto's.

Polarr

Polarr is nog een fotobewerkingsprogramma dat gemakkelijk gratis te downloaden is vanuit de Windows Store maar ook online te gebruiken is. Hij bevat veel functionaliteiten voor beiden professionele en amateur fotobewerkers.

screenshot van polarr

Polarr bevat veel verschillende filters waar u uit kunt kiezen, maar biedt ook de mogelijkheid om zelf nieuwe filters een te maken die u later weer kunt hergebruiken. Deze kunnen ook gesynchroniseerd worden tussen verschillende apparaten, waardoor u altijd vanaf overal kunt werken.

Net als bij Photoshop is het mogelijk om gebruik te maken van verschillende layers. Op deze layer kunt u vervolgens onafhankelijk van elkaar wijzigen uitvoeren zoals het wijzigen van kleuren of transparant maken van onderdelen van de laag.

PIXLR

Één van de wat bekende online fotobewerkingsprogramma's is PIXLR. Op hun website is het mogelijk om te kiezen tussen twee verschillende versies, namelijk PIXLR E of PIXLR X. De X-versie is voor beginners die snel even een foto willen opkalefateren, terwijl de E versie een geavanceerde editor is voor professionals.

pixlr templates Voorbeelden van templates die PIXLR biedt.

Naast het bewerken van foto's bevat PIXLR verschillende extra opties die van pas kunnen komen. Er zitten standaard templates in waar u direct uit verder kunt werken door hier aanpassingen aan te doen, maar ook collages waar u gemakkelijk meerdere foto's in kunt slepen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.