15 Handige Sneltoetsen op de Chromebook

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Gebruik deze sneltoetsen om uw productiviteit op uw Chromebook nog meer te verhogen. 15 Handige Sneltoetsen op de Chromebook CC Photo Labs / Shutterstock.com

Sneltoetsen maken het leven gemakkelijker omdat alle taken via het toetsenbord uitgevoerd kunnen worden. Heeft u net een nieuwe Chromebook gescoord en bent u nieuw met dit besturingssysteem? Wij hebben een kort overzicht gemaakt met handige sneltoetsen die u hierop kunt gebruiken.

Previews van bestanden

Dit is één van de beste functies in de Chromebook waarmee u een bestand kunt bekijken, ongeacht het formaat. Of het nu gaat om een PDF, een videoclip of een afbeelding, u hoeft alleen maar een bestand te selecteren en één keer op de spatiebalk te drukken, zodat u een volledig beeld van het bestand krijgt. Druk daarna op "Esc" om het voorbeeldscherm te sluiten.

Bestand/map verwijderen

Er zit geen delete toets op het toetsenbord van een Chromebook, dus de enige manier om een bestand te verwijderen is met de sneltoets "Alt+Backspace".

Caps lock

De Chromebook heeft geen caps lock-knop op het toetsenbord. De Shortcut om caps lock in te schakelen is "Alt + Search".

Maak een nieuwe map aan in Bestanden

Om een nieuwe map in Bestanden aan te maken gebruikt u de "Ctrl+E" waarmee u direct een nieuwe map kunt aanmaken.

Neem een screenshot

In de Chromebook, als u een screenshot wilt maken, is er een eenvoudige toetsenbordcombinatie voor. Het enige wat u hoeft te doen is op Ctrl en de knop Overzicht te drukken (dit is boven het getal "6"). Dit maakt een schermafdruk van een volledige pagina. Om een screenshot te selecteren, moet u op de knop Ctrl+Alt+Overview drukken.

Map/bestand hernoemen

Er zijn verschillende sneltoetsen voor dezelfde functies. Om een map/bestand te hernoemen, moet u op "Control+Enter" drukken. Wanneer u in Google Drive bent, kunt u door op de "N"-toets in Chromebook te drukken de naam van het bestand wijzigen.

Switch van venster

Met deze sneltoets kunt u een venster naar links of naar rechts openen. Om deze sneltoets te gebruiken, moet u "Alt+" gebruiken. U kunt twee apps of twee vensters naast elkaar gebruiken met de sneltoets.

Vergrendel het scherm

U kunt uw Google Chromebook vergrendelen met deze shortcut. De shortcut is "Zoek +L". Nadat u uw scherm hebt vergrendeld, hebt u het wachtwoord van uw Google-account of de pincode nodig om uw Chromebook te ontgrendelen. U kunt ook lang op de vergrendelknop drukken die beschikbaar is op de bovenste rij.

Statusbalk openen / meldingen

De statusbalk in de Chromebook is vergelijkbaar met de systeembalk die al jaren bekend is. De sneltoets om deze te openen is "Alt + Shift + N". Deze sneltoets kan handig zijn wanneer u alleen het toetsenbord gebruikt (zonder muis).

Verplaats de adresbalk

Vaak willen we de link of de URL in de adresbalk selecteren, maar het kan soms vermoeiend zijn om dit met de muis te doen. De sneltoets om de link in de adresbalk te selecteren is "Ctrl +L" of "Alt +D". Deze sneltoets verhoogt de snelheid van uw werk.

Taakbeheer starten

Door op "Zoeken + Esc" te drukken, wordt de Taakbeheer van de Chromebook gestart. Deze geeft een overzicht van alle processen die op het systeem worden uitgevoerd en heeft ook een knop om de processen te beëindigen.

Open de Bestanden-app

De eenvoudigste manier om de Bestanden-app op de Chromebook te lanceren is via de toets "Alt + Shift + M".

Wisselen tussen apps

Net als in Windows kunt u, door simpelweg op "Alt + Tab" te drukken, door alle geopende apps bladeren. Laat de Alt-toets los om naar het geselecteerde venster te gaan.

Sluit het huidige tabblad

Het maakt niet uit of u een tabblad of een app gebruikt om het tabblad te sluiten, u moet de sneltoets "Ctrl +W" gebruiken. Hierdoor wordt het huidige tabblad onmiddellijk gesloten.

Heropen het laatst gesloten tabblad

Als u per ongeluk een tabblad hebt gesloten, is de enige manier om een gesloten tabblad te openen het indrukken van "Ctrl + Shift +T", net zoals bij Windows.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.