Hoeveel inch is mijn laptop?

Laatste update op 09-09-21 door Remco Bravenboer

Wanneer u een laptop heeft en u op zoek bent naar een nieuwe, is het verstandig om de afmeting van uw huidige laptop te bekijken om een idee te krijgen in welk formaat u uw nieuwe apparaat wil kopen. Zo is mijn eigen laptop nu bijvoorbeeld 14 inch, maar de vorige die ik had was 17 inch. Bij laptops wordt de displaygrootte vaak aangegeven als inch, wat verwarrend kan zijn als u centimeters gewend bent.

Laptop scherm opmeten en omrekenen naar inches

Allereerst heeft u een liniaal of rolmaat nodig, waarna u de onderstaande stappen kunt volgen.

Meet uw display op (diagonaal)

Plaats de rolmaat in de ene hoek van het scherm en rol hem in diagonale richting naar de overkant. Noteer hoeveel centimeter u heeft gemeten, aangezien dit van groot belang is voor de volgende stap.

schermdiagonaal van laptop meten in inches Hier meet ik mijn mooie ZenBook op.

Reken de gemeten waarde om naar inches

Pak het aantal centimeter en vermenigvuldig dit getal met 0,39. U heeft nu het aantal inches van de displaygrootte van uw huidige laptop welke u kunt gebruiken om uw huidige laptop te verkopen, of een indicatie te hebben van hoe groot uw nieuwe laptop moet zijn.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

remco bravenboer - laptoid