Hoeveel opslagruimte heb ik nodig in een laptop?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 29 jun 2023
Hoeveel opslagruimte u nodig heeft hangt geheel af van wat u op uw laptop gaat doen. Hoeveel opslagruimte heb ik nodig in een laptop?

Bij het kiezen van een nieuwe laptop is het bepalen van de benodigde opslagruimte essentieel. U wilt namelijk niet te weinig opslagruimte hebben voor uw doeleinden, maar ook niet te veel omdat dit de prijs van een laptop flink kan opdrijven. In dit artikel bespreken we de aanbevolen opslagruimte die u nog heeft in een laptop per doeleinde.

Benodigde opslagruimte per doeleinde

In de onderstaande tabel staat een samenvatting van hoeveel opslagruimte we aanraden per doeleinde. Natuurlijk kunt u altijd kiezen voor meer opslagruimte om veilig te zitten, maar minder is zeker een afrader.

Doeleinde Aanbevolen opslag
Thuis/zakelijk gebruik of studie 128/256 GB
Fotobewerking 512 GB
Gaming of videobewerking 1 TB of meer
De bovenstaande aanbevelingen gelden voor laptops die draaien op Windows of macOS.

Opslagruimte op een Chromebook is minder belangrijk

Opslagruimte op een Chromebook is over het algemeen minder belangrijk omdat Chromebooks primair zijn ontworpen voor het werken in de cloud. Ze zijn gericht op het opslaan en benaderen van gegevens in de cloud in plaats van lokaal op de harde schijf.

Chromebooks hebben hierdoor vaak beperkte interne opslagcapaciteit, maar compenseren dit met een abonnement op online opslagdiensten zoals Google Drive. Hierdoor is de behoefte aan grote interne opslagruimte op een Chromebook doorgaans minder noodzakelijk.

Lees ook: Chromebook of Laptop: Welke moet u kiezen?

Combinatie van SSD + HDD altijd het beste

Veel laptops hebben tegenwoordig een combinatie van een HDD en een SSD. De SSD zorgt ervoor dat de laptop alle programma’s die u installeert snel kan opstarten en is ook veel stiller dan een HDD. De HDD zorgt er daarentegen weer voor dat u enorm veel opslagruimte heeft voor een goedkopere prijs dan op een SSD. De beste laptops hebben dus het beste van beide werelden.

Kan ik de opslagruimte van mijn laptop upgraden?

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om de opslagruimte van een laptop te upgraden door een nieuwe SSD (Solid State Drive) in te bouwen. Als u er momenteel een verouderde HDD in heeft zitten, zult u naast meer opslagruimte ook een veel snellere laptop ervaren.

Dit vereist echter wel compatibiliteit met het laptopmodel en mogelijk enige technische kennis om de installatie uit te voeren. Vaak kunt u dit ook voor een goede prijs laten doen bij een lokale computerwinkel.

Het gebruik van een externe HDD

Als u geen nieuwe harde schijf in uw laptop wilt stoppen maar toch gebruik wilt maken van extra schijfruimte, dan kunt u er voor kiezen om een externe harde schijf te gebruiken. Deze kunt u in de USB-poort van uw laptop stoppen om data heen en weer te schuiven. Er zijn zelfs externe HDD’s te vinden met meer dan 10 TB aan opslagruimte als u echt van plan bent om veel data te bewaren.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.