Hoeveel RAM heb ik nodig in een laptop?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 29 jun 2023
De hoeveelheid RAM die u nodig heeft hangt af van wat u op de laptop doet. Hoeveel RAM heb ik nodig in een laptop?

Bij het kopen van een nieuwe laptop is een van de belangrijkste overwegingen de hoeveelheid RAM (Random Access Memory) die de laptop moet hebben. RAM speelt een cruciale rol in de prestaties en van een laptop. Maar hoeveel RAM heeft u eigenlijk nodig? In dit artikel zullen we de factoren bespreken die van invloed zijn op de hoeveelheid RAM die u nodig heeft in een laptop.

Benodigde RAM per doeleinde

De hoeveelheid RAM die u nodig heeft in een laptop, hangt hoofdzakelijk af van wat u van plan bent om te doen op de laptop. Zo vereist het spelen van games natuurlijk meer RAM dan een laptop voor alledaagse taken zoals het checken van uw e-mail.

Doeleinde RAM (minimaal)
Documenten bewerken / internetten 4 GB
Foto- en videobewerking / lichte games 8 GB
Zware games / virtual reality 16 GB

RAM op een Chromebook

Chromebooks hebben over het algemeen wat minder RAM, wat geen probleem is. Op Chromebooks kunnen over het algemeen alleen lichte apps en browser-based applicaties draaien, welke niet veel kracht vereisen. Zo heeft u aan 4 of 8 GB aan RAM op een Chromebook eigenlijk altijd al voldoende.

Kan ik het RAM-geheugen van mijn laptop uitbreiden?

Als uw laptop steeds trager wordt, dan kan het een optie zijn om hem weer sneller te maken door extra RAM in uw laptop te stoppen. Bij sommige laptops is de hoeveel RAM makkelijk uit te breiden, en bij andere modellen gaat dat minder eenvoudig. Het is verstandig om hiervoor het boekje van uw laptop te raadplegen, of online te zoeken naar de mogelijkheden met uw specifieke model.

Let er wel op dat een trage laptop niet altijd aan het RAM-geheugen ligt. Er zijn namelijk veel meer manieren om uw laptop sneller te maken.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.