Intel Core i7, i5 en i3: Welke moet u kiezen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Intel Core i3, i5 en i7. Ze lijken allemaal erg op elkaar, maar toch zijn er veel verschillen. Intel Core i7, i5 en i3: Welke moet u kiezen? Ralf Liebhold / Shutterstock.com

Bent u van plan een nieuwe laptop aan te schaffen, maar voelt u zich onzeker omdat u de uitdrukkingen "Intel Core i7," "Intel Core i5," en "Intel Core i3" niet begrijpt? Hebt u hulp nodig om deze etiketten te begrijpen?

U kunt zich maar beter geen zorgen maken, want het is gebruikelijk dat de hedendaagse consument deze termen niet kent. De mensen voelen zich meestal verward, en de enige manier voor hen om verlicht te raken is door hun online onderzoek te doen, te studeren, en hulp te krijgen door de uitleg die gegeven wordt door online-artikelen die door computerprofessionals geschreven zijn (zoals deze dus!).

Deze korte bespreking biedt u een gemakkelijke manier om de verschillen tussen "Intel Core i7," "Intel Core i5," en "Intel Core i3," te begrijpen. U zult ook te weten komen welke optie van processoren het beste bij u past.

Intel en de centrale verwerkingseenheid van de laptop

Voordat u meer te weten komt over de Intel Core i7, i5, en i3 processoren, kunt u het beste eerst ontdekken wat Intel is. Dit Amerikaanse bedrijf is een multinationale technologieonderneming, gevestigd in Silicon Valley, in Santa Clara, Californië, Verenigde Staten.

De oprichters van Intel openden het bedrijf op 18 juli 1968. Al meer dan 50 jaar is het technologiebedrijf uitgegroeid tot 's werelds grootste fabrikant van halfgeleider chips naar omzet.

Bovendien is Intel de ontwikkelaar van de computerprocessoren die u in de meeste laptops en computers vindt: De x86 microprocessorreeks. Dit bedrijf vervaardigt verschillende apparaten en producten in verband met informatica en communicatie.

Het aanbod van Intel omvat processors, chipsets voor moederborden, grafische chips, flash-geheugen, en geïntegreerde circuits en netwerkkaarten. Het is de leverancier van microprocessors voor toonaangevende fabrikanten van computersystemen zoals Dell, Lenovo, en HP.

Intel zit achter de computerprocessoren Intel Core i7, i5, en i3. Zoals u weet, is de processor of centrale verwerkingseenheid (CPU) het brein van de computer.

Intel gebruikt de namen "Core i7", "Core i5", en "Core i3" om zijn CPU-producten te etiketteren. Inzicht in de verschillen tussen deze processoren kan u helpen beslissen welke geschikt is voor uw behoeften.

Vergelijking van Intel Core i7, i5, en i3 processoren

U voelt zich misschien verbijsterd wanneer u hoort over Intel Core i7, Intel Core i5, en Intel Core i3 CPU's. Dit scenario kan ertoe leiden dat u meer tijd neemt voordat u besluit een nieuwe laptop aan te schaffen.

KenmerkIntel Core i3Intel Core i5Intel Core i7
PrestatiesLaagMiddelHoog
Hyper-threadingNeeJa / NeeJa
Turbo-boostNeeJaJa
Cachegrootte4 MB t/m 8 MB6 MB t/m 12 MB12 MB t/m 24 MB
Overzichtelijke vergelijking van Intel Core i3 vs. i5 vs. i7.

De volgende informatie houdt deze CPU's uit elkaar. Zij kunnen u helpen de juiste computerprocessor voor uzelf te kiezen.

Intel Core i7

Prestaties

intel i7Wanneer u de uitdrukking "Intel Core i" en het getal hoort, moet u in gedachten houden dat dit slechts benamingen zijn om de relatieve prestaties van de processoren aan te geven. Intel Core i7 is een recentere generatie van een computerprocessor.

Hij wordt meestal geleverd met een quad-core of zelfs hexa-core configuratie en hogere overkloksnelheden dan de vorige generaties. De nieuwste generatie Intel Core i7 CPU's wordt geleverd met quad-core, hexa-core, en octa-core configuraties.

U kunt zeggen dat de Intel Core i7 CPU beter is dan de i5 en de i3. Een van de redenen is dat hij zijn voorgangers overtreft door veel sneller te zijn, wat de prestaties betreft.

Hyper-threading

De Intel Core i7 CPU is voorzien van hyper-threading. U kunt deze eigenschap beter begrijpen door eerst te weten dat de fysieke kernen voor een groot deel de snelheid van een processor bepalen.

Maar met de manier waarop hedendaagse processoren werken, moet u leren dat hyper-threading de snelheid in virtuele kernen opvoert. Deze eigenschap laat één enkele fysieke kern fungeren als twee virtuele kernen.

De CPU voert dus meerdere taken tegelijk uit zonder de tweede fysieke kern te activeren. Deze vier virtuele kernen zullen sneller rekenen als beide processoren hyper-threading gebruiken en actief zijn.

Vergeet niet dat fysieke kernen sneller zijn dan virtuele kernen. Een quad-core CPU presteert dus veel beter dan een dual-core met hyper-threading.

Turbo-boost

De Intel Core i7 CPU is voorzien van turbo-boost, net als zijn voorgangers, i5 en i3. Deze eigen technologie van Intel verhoogt op intelligente wijze de kloksnelheid van een computerprocessor als de toepassing dat vereist.

Dus, u bent bijvoorbeeld een videospelletje aan het spelen, en uw computer vraagt om extra paardenkracht. Turbo-boost treedt dan in werking om te compenseren. Deze functie is nuttig voor mensen die resource-intensieve software draaien, zoals videospelletjes en video-editors.

Cachegrootte

De Intel Core i7 processorserie is nieuwer dan zijn i5 en i3 voorgangers. Hij heeft een grotere geheugencache, die tussen 12 MB en 24 MB bedraagt. Onthoud dat hoe groter de cachegrootte is, hoe beter.

Zoals u weet is de cache het eigen geheugen van de CPU en dient het als een bewaarplaats voor uw vaak gebruikte gegevens. Het functioneert als een eigen Random-access geheugen of RAM van de processor.

De cache helpt de CPU door te voorkomen dat hij afhankelijk is van de harde schijf om gegevens op te slaan. Eenvoudige taken nemen dus niet veel tijd in beslag, en alles op uw computer werkt snel.

Waarom u de Intel Core i7 processor moet kopen

De Intel Core i7 processor is ideaal voor u als u een power-user bent. Deze eigenschap betekent dat u meestal multitaskt met verschillende vensters tegelijk open.

Bovendien is de Intel Core i7 CPU een voorkeurskeuze voor gebruikers zoals u, als u de neiging hebt om toepassingen uit te voeren die veel paardenkrachten vergen. U moet deze processor kopen als u er ook niet van houdt om te wachten tot iets geladen is.

De Intel Core i7 processor van het hoogste niveau zal het werk dat u moet doen het grootste deel van de tijd uitvoeren, en kan u daarbij ook nog eens heel wat van uw zuurverdiende geld besparen.

Intel Core i5

Prestaties

intel i5Hoewel de Intel Core i7 beter is dan de Intel Core i5, kunt u de laatste kiezen als u zich afvraagt of hij beter is dan de i3. Intel Core i5 processoren zijn relatief oudere processoren. Zij worden meestal geleverd met een mengsel van quad-core en dual-core processoren.

Hyper-threading

Hyper-threading was vroeger alleen het eigendom van de Intel Core i7 processoren. Dat scenario veranderde echter toen de 10e generatie CPU's van Intel op de markt kwamen.

Intel lijkt bij elke processorgeneratie te hakken en te wijzigen. U zult dus de individuele processor moeten controleren op zijn hyper-threading mogelijkheden aangezien dit altijd kan verschillen.

Turbo-boost

De Intel Core i5 CPU wordt geleverd met de turbo-boost functie. U kunt dus verwachten dat deze processor net zo reageert wanneer uw computeractiviteiten extra paardenkracht vergen.

Cachegrootte

De cachegrootte van de Intel Core i5 processor is relatief kleiner dan die van zijn i7 opvolger. Hij heeft tussen 6 MB en 12 MB Intel Smart Cache geheugen.

Waarom zou u de Intel Core i5 CPU kopen?

U moet de Intel Core i5 processor kiezen als u een gemiddelde computergebruiker bent. Hij is ook zeer aan te bevelen als u een evenwicht zoekt tussen prijs en prestaties.

Vergeet niet dat de Intel Core i5 CPU ideaal is voor het spelen van videospelletjes en is daarom ook vaak te vinden in budget gaming laptops. In deze situatie moet u een Q- of G-processor kopen met een speciale grafische processor.

Intel Core i3

Prestaties

intel i3U kunt zeggen dat de Intel Core i3 CPU de "dinosaurus" is in vergelijking met zijn i5 en i7 opvolgers. Dit model Intel CPU is het oudste van de drie.

U zult ook merken dat de Intel Core i3 processor slechts dual-core processoren heeft. U moet er dus niet veel snelheid en hoge prestaties van eisen.

Hyper-threading

Hoewel sommige Intel Core i3 processoren hyper-threading hadden, vindt u er tegenwoordig nog maar een paar.

Turbo-boost

De Intel Core i3 CPU is ideaal voor eenvoudige computertaken, zoals het gebruik van Microsoft Office en surfen op het Internet. Daarom heeft zijn turbo-boost functie niet zo veel invloed.

Cachegrootte

U vindt de nieuwste generaties Intel Core i3 processoren met 4 MB tot 8 MB Intel Smart Cache geheugen. Ja, deze cachegroottes zijn kleiner dan die van de Intel Core i7 en i5 CPU's.

Waarom u de Intel Core i3 CPU zou moeten kopen

De Intel Core i3 processor is het type dat het meest geschikt is voor u als u een eenvoudige computergebruiker bent. Het is ook een voordelige optie.

Bovendien is de Intel Core i3 CPU perfect voor sociale netwerken, surfen op het Internet, het gebruik van Microsoft Office, en videogesprekken. Bent u een professionele computergebruiker of een fervent videogamer, dan is dit processortype niet geschikt voor u, want uw eisen aan de CPU zijn veeleisender.


Deze vergelijking heeft u in staat gesteld de verschillen tussen de drie Intel Core processors te begrijpen. Het doornemen van meer online reviews kan u helpen bij het ontdekken welk type CPU u moet kiezen.

Het lezen over de Intel Core i7, i5, en i3 CPU's kan u meer vragen doen stellen, vanwege de vele jargons die in de discussie gebruikt worden. U kunt echter gebruik maken van de basisadviezen en beoordelingen die u uit andere online reviews kunt vinden, en die u zullen helpen om beter te vergelijken en te beslissen welke processor of laptop u wilt kopen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.