Water of koffie over laptop gemorst

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
U hoeft uw laptop echt niet gelijk weg te gooien als er water of koffie overheen is gevallen. Water of koffie over laptop gemorst

Het lijkt meestal het einde van de wereld als u water of koffie over het toetsenbord van uw laptop gooit, maar gelukkig valt het vaak mee. Als u er snel bij bent, dan is er een grote kans dat u uw laptop nog kunt redden.

1. Zet uw laptop direct uit

Het is verstandig om uw laptop direct uit te zetten nadat u er water of koffie op morst, omdat stroom en vloeistoffen vaak niet erg goed samen gaan. Om hem helemaal van de stroom te halen volgt u de volgende stappen:

  1. Zet de laptop uit door de aan-knop een aantal seconden ingedrukt te houden.
  2. Haal de stroomkabel uit de laptop.
  3. Koppel alle randapparatuur los.
  4. Verwijder de batterij uit uw laptop.

2. Verwijder het vloeistof van uw laptop

maak uw laptop droog met een doekje Maak uw laptop droog met een doekje.

Pak een aantal velletjes keukenpapier of een doekje en dep het vloeistof voorzichtig weg van de laptop. Let er op dat u geen wrijvende bewegingen maakt op het toetsenbord, omdat het vloeistof er dan alleen maar verder tussen kan komen.

3. Houdt uw laptop op zijn kop

laptop op zijn kop houden Houdt de laptop op zijn kop om alles er uit te laten lopen.

Om het vloeistof dat dieper in de laptop er uit te laten lopen, kunt u hem op zijn kop houden. Schud hem op zijn kop eventjes heen en weer om alles uit de laptop te laten lopen. Hoe langer, hoe beter.

4. Droog de laptop verder

componenten van laptop droog maken met perslucht Componenten van laptop droog maken met perslucht.

Zorg er eerst voor dat u al het overtollige vloeistof hebt verwijderd van de laptop. Gebruik vervolgens een föhn of busje perslucht om de laptop verder te drogen. Als u een föhn gebruikt, houdt hem dan op de koudste stand en altijd op 20 cm afstand van de laptop.

5. Laat uw laptop een tijdje opdrogen

laptop in v vorm plaatsen Laptop in "V"-vorm plaatsen.

Tot slot is het belangrijk om uw laptop een tijdje op te laten drogen. Doe dit zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is, op zijn kop in een “V”-vorm. Wacht ongeveer 24 uur totdat het toetsenbord helemaal droog is, en stop vervolgens de batterij terug in de laptop.

Nu is het moment daar. Start uw laptop op, en laten we hopen dat hij het nog doet! Als hij niet meer opstart, heeft u waarschijnlijk pech...

Wanneer moet ik naar een specialist?

Er zijn een aantal situaties waarin het beter is om naar een specialist te gaan, waaronder:

  • Als u iets plakkerigs hebt gemorst zoals frisdrank of alcohol.
  • Als interne elektronica waterschade hebben opgelopen.
  • Als uw laptop na het drogen niet meer start.
  • Als u een brandlucht ruikt of rookontwikkeling ziet ontstaan.

Laptop laten drogen in rijst, werkt dit?

Waarschijnlijk heeft u al wel eens van de methode gehoord om natte elektronica in de rijst te leggen, om deze zo op te laten drogen. Dit werkt en kan ook met een laptop worden geprobeerd. Het is vooral een goede manier om de interne componenten op te kunnen laten drogen. U kunt een bakje rijst maken en de componenten hier in stoppen, om de rijst zo het water te laten absorberen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.