Laptop of computer sneller laten opstarten (Windows 11)

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 28 jun 2023
Er is een eenvoudige manier om het opstarten weer snel te maken. Laptop of computer sneller laten opstarten (Windows 11)

Iedereen maakt het wel eens mee, u heeft een aantal jaar uw laptop of computer en hij start steeds trager op. Gelukkig is het in Windows 11 vrij eenvoudig om binnen enkele minuten de opstartsnelheid flink te verbeteren.

Programma’s sluiten die voor een trage opstart zorgen

Om het opstarten in Windows 11 sneller te maken, is de beste manier om programma’s te sluiten die automatisch openen wanneer u de laptop of computer opstart. Deze zorgen namelijk voor een ongewenste vertraging, zeker als het programma’s zijn die u niet regelmatig gebruikt.

Stap 1: Open taakbeheer

Om er voor te zorgen dat bepaalde programma’s niet meer automatisch opstarten, moet u in taakbeheer wezen. U kunt taakbeheer gemakkelijk openen met de sneltoets Ctrl + Alt + Del om vervolgens op taakbeheer te klikken. Een andere manier is om met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken, en vervolgens taakbeheer te openen.

taakbeheer openen

Stap 2: Bekijk welke programma’s veel impact hebben

Onder het tabje ‘Invloed op opstarten’ wordt de mate van impact van CPU en activiteit op de schijf gemeten per app. Bekijk hier welke apps veel invloed hebben op de opstartsnelheid. (let er wel op dat het alleen geldt voor apps waarbij de status ‘Ingeschakeld’ is)

Stap 3: Sluit deze programma’s

Heeft u de boosdoener gevonden die het opstarten traag maakt? Dan kunt u deze uitschakelen door er met de rechtermuisknop op te klikken en vervolgens Uitschakelen te klikken. De app zal nu niet meer automatisch worden opgestart, wat een hoop scheelt in uw opstarttijd.

app uitschakelen van opstart in taakbeheer
Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.