8 Tips om Niet Werkend Geluid op uw Laptop te Herstellen

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Het is altijd erg vervelend als u ineens geen geluid meer heeft, maar geen zorgen - we lossen dit samen op. 8 Tips om Niet Werkend Geluid op uw Laptop te Herstellen

Wanneer er geen geluid meer uit uw laptop komt kan dat erg frustrerend zijn. Gelukkig betekent dit bijna nooit dat u gelijk een nieuwe laptop hoeft te kopen, aangezien u waarschijnlijk iets over het hoofd hebt gezien of u bijvoorbeeld een software update moet doen. Hier zijn een aantal mogelijke tips die het probleem binnen enkele minuten kunnen herstellen op een Windows laptop.

Herstart uw laptop

Dit lijkt een eenvoudige oplossing, maar zij heeft bewezen te werken in gevallen waarin mensen hun laptops urenlang laten opladen en ze nooit helemaal afsluiten. Het enige wat u hoeft te doen is op herstarten te klikken in de aan/uit-opties onder het startmenu. Zodra de herstart van de laptop voltooid is, controleert u of het geluidssysteem weer online is.

laptop herstarten

Als dit het probleem oplost, schakel dan vaker tussendoor uw laptop even uit, anders heeft hij de neiging beschadigd te raken.

Check of uw audioapparaat is ingeschakeld

Het kan zijn dat u per ongeluk op een knop heeft gedrukt waardoor uw audioapparaat (de luidsprekers of bijvoorbeeld een koptelefoon) ineens is uitgeschakeld. Om te checken of dit zo is, kunt u de volgende stappen volgen.

  1. Open het configuratiescherm door de toetsencombinatie Win+R te gebruiken, of door hiernaar te navigeren via de instellingen van uw computer.configuratiescherm openen
  2. Kies in het configuratiescherm rechtsbovenin voor 'grote pictogrammen', en kies voor de optie 'geluid'. (Bij mij staat hier sound, omdat mijn laptop op Engels staat ingesteld).configuratiescherm laptop
  3. U zult hier, als u de voorgaande stappen correct heeft gevolgd, een overzicht zien van de geluidsapparaten. Zoals u ziet staan de speakers in mijn geval op 'disabled', wat uitgeschakeld betekent in het Nederlands.overzicht geluidsapparaten laptop
  4. Als dit ook bij u het geval is, kunt u hier met de rechtermuisknop op drukken om vervolgens te klikken op 'inschakelen'. Test hierna of uw geluid het weer doet. Zo niet; ga verder met de volgende mogelijke oplossing.speakers inschakelen

Bekijk of volume niet uit staat

Iedereen maakt wel eens een foutje, en daarom raden wij aan om even snel te kijken of uw volume aan staat. (Puur om verspilling van tijd te voorkomen als u eerst alle andere tips gaat proberen.)

U kunt dit bekijken door uw muis naar rechtsonder in het beeld te bewegen, en op het geluidsicoontje te klikken. ()

Na hier op te drukken zal het volume in beeld komen waar uw laptop momenteel op staat. Als deze op nul, of een erg laag getal, staat is het logisch dat u geen geluid hoort. Wanneer u het volume ophoogt zult u weer geluid horen. Zo niet, probeer de volgende mogelijke oplossing.

Probeer een koptelefoon

Door een koptelefoon te gebruiken kunt u het geluid dat uit uw laptop komt verbeteren, want de meeste laptops hebben een slechte geluidskwaliteit. Het is mogelijk dat de luidsprekers van uw laptop te oud of beschadigd zijn door overmatig gebruik, en dat u er daarom geen geluid uit krijgt. In zo'n geval steekt u uw koptelefoon in uw geluidspoort en kijkt u of dat het probleem oplost.

Koptelefoon zijn er in alle soorten en maten, dus overweeg om in een goede te investeren. U kunt zelfs een koptelefoon met ruisonderdrukking en een microfoon kopen, om u te helpen u te concentreren tijdens een spel of een vergadering waar u tegelijk moet spreken en luisteren.

Speaker uitschakelen via apparaatbeheer

Volg de volgende stappen om te kijken of deze manier uw geluid weer werkend kan laten krijgen.

  1. Druk net als bij de eerste tip op de toetsencombinatie Win+R om de console te openen. Typ hier vervolgens 'apparaatbeheer' of 'device manager', afhankelijk van de taal van uw laptop.device manager openen
  2. Zoek binnen de device manager naar uw ingebouwde speaker en schakel deze uit.speaker uitschakelen
  3. Start vervolgens uw laptop opnieuw op. Wanneer hij weer opstart zal er een melding komen dat er iets mis is met het geluid. Uw laptop zal dit probleem nu automatisch proberen op te lossen en vervolgens uw speaker weer inschakelen.

Terugzetten naar toen het geluid wel werkte

Windows 10 geeft u de mogelijkheid om een versie uit het verleden te herstellen waarin het geluid wel werkte. Soms kan het gebeuren dat u te veel met het systeem rommelt, waardoor het geluid van de laptop verdwijnt. Als dat gebeurt, hoeft u alleen maar een systeemherstel uit te voeren naar een tijd en datum.

Er zijn twee mogelijkheden die u kunt kiezen wanneer u de optie systeemherstel opent. U kunt een reservekopie op een externe harde schijf gebruiken die u uit voorzorg hebt opgeslagen, of u kunt de Windows 10 reservekopie gebruiken die helpt om de instellingen terug te brengen naar de tijd en datum die u hebt ingesteld. De eerste optie wordt meestal door mensen genegeerd, want wie heeft er nu tijd en zin om zich druk te maken over het maken van een back-up van een systeem.

Als u echter iemand bent die dat wel gedaan heeft, goed voor u! U krijgt het geluidssysteem weer terug zoals het was, en u kunt alles wat u wilt eerder dan later beluisteren.

Installeer Windows opnieuw

Sommige updates kunnen uw standaardinstellingen in de war brengen, en dat betekent dat u misschien het BIOS moet aanpassen. Als u niet weet hoe u dat moet doen, raden wij u aan om te proberen Windows 10 opnieuw op uw laptop te installeren en te kijken of het probleem opgelost wordt. Door Windows 10 opnieuw te installeren kunt u eventuele stuurprogramma's herstellen en alle instellingen terugzetten naar de standaardinstellingen.

Deze oplossing kan even duren, maar werkt goed, dus u kunt misschien beter een Windows 10 updatepakket kopen.

Laat de luidsprekers repareren

Als niets anders werkt en u zeker weet dat u alles uit het boekje geprobeerd hebt, dan zal het een verstandige keus zijn om naar een vakman te gaan. Maar als u hier geen geld voor heeft en u begrijpt dat u de reparaties zelf kunt doen, ga er dan voor. Er zijn genoeg YouTube-video's online die u kunnen helpen bij de reparatie van het geluidssysteem van precies dezelfde laptop als die u gebruikt.

Conclusie

Laptops en computers mogen dan wel krachtige apparaten zijn, maar onvoorzichtigheid bij het gebruik ervan kan van een klein probleem een groot probleem maken dat tot paniek en frustratie kan leiden. Dat leidt ertoe dat u moet stressen over iets wat oplosbaar is; maar uiteindelijk komt u toch ongelegen in die vergadering, of kon u niet genieten van de film met uw vrienden en familie.

Zorg er in plaats daarvan altijd voor dat u de nieuwste updates voor Windows 10 op uw laptop installeert, en zorg er ook voor dat u de laptop gesloten houdt als u slaapt. Dat helpt het apparaat om uit te rusten, en u kunt er ook zeker van zijn dat de onderdelen van uw laptop perfect zullen werken. Een goede verzorging kan u namelijk behoeden voor onnodige extra uitgaven zoals bijvoorbeeld reparaties.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.