Mijn laptop laadt niet op, wat moet ik doen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Geen zorgen, vaak is een niet opladende laptop accu binnen een paar stappen op te lossen. Mijn laptop laadt niet op, wat moet ik doen?

Als u toevallig merkt dat uw laptop niet oplaadt, trek dan niet te snel conclusies zoals dat uw batterij leeg is of de accu niet goed werkt. Het zou iets anders kunnen zijn dat het probleem veroorzaakt, en u kunt er eenvoudige oplossingen voor vinden.

Bekijk de connectie

kijk of de stekker er goed in zit Bekijk of de accu goed in uw laptop zit.

Het lijkt dwaas, maar het kan zijn dat u vergeten bent de lader op de laptop of het stopcontact aan te sluiten, en dat daarom uw laptop niet oplaadt. Controleer de aansluiting om er zeker van te zijn dat het niet uw onvoorzichtigheid is die de oorzaak is van de oplaadproblemen. Soms kan het uiteinde van de lader losjes op de laadpoort van de laptop of op het stopcontact aangesloten zijn. Controleer alles. Als de verbindingen in orde zijn, dan kunt de volgende oplossing proberen.

Verwijder tijdelijk uw batterij

Als uw laptop niet oplaadt terwijl hij goed aangesloten is, kan het zijn dat uw batterij daar de schuld van is. Om te weten te komen of uw twijfel gegrond is, verwijdert u de batterij (als die verwijderbaar is) en houdt u vervolgens de aan/uit-knop 10-15 seconden ingedrukt. Door de aan/uit-knop ingedrukt te houden wordt de resterende stroom in uw laptop afgetapt.
Zonder de batterij er weer in te doen, steekt u de voedingskabel van de laptop in het stopcontact en zet u de laptop aan. Als uw laptop zonder problemen aangaat, betekent dit dat de voedingsadapter goed werkt en dat het probleem met het opladen in uw batterij zit.

Drivers updaten

Als uw batterij goed werkt, dan is er misschien een probleem met uw stuurprogramma's dat het oplaadprobleem veroorzaakt. Als u Windows gebruikt, zoek dan naar apparaatbeheer en selecteer dan batterijen. (In het Engels is dit Device Manager > Batteries.)

batterij driver bijwerken Werk de driver van uw batterij bij.

In de lijst die verschijnt, klikt u met de rechtermuisknop op Microsoft AC Adapter en kiest u Stuurprogramma bijwerken of Update driver. (Dit werkt hetzelfde als u misschien voor uw touchpad gewend bent.)

Ga vervolgens naar Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery (eentje eronder) en klik daar met de rechtermuisknop op. Kies dan Stuurprogramma bijwerken. Nadat u klaar bent met de updates, herstart u uw laptop en sluit u de oplader aan. Alles zou nu in orde moeten zijn.

Zo niet, download dan de drivers van de officiƫle website van de fabrikant.

Controleer de energie- en slaap-instellingen

In sommige gevallen kan het oplaadprobleem van uw laptop te wijten zijn aan enkele specifieke energie- en slaap-instellingen. Om het probleem te verhelpen, opent u de energie-instellingen van uw laptop en controleert u of alle instellingen in orde zijn.

Als u Windows gebruikt, open dan het Configuratiescherm en selecteer Hardware en Geluid. Open dan de Energie-instellingen en breng zo nodig wijzigingen aan in de energieplannen. U kunt hier ook komen door met uw rechtermuisknop te klikken op het batterij icoontje in uw taakbalk.

energie instellingen Overzicht van de energie instellingen op een Windows laptop.

Als u een Mac-gebruiker bent, ga dan naar Systeemvoorkeuren en selecteer Energiebesparing. Dan kunt u de nodige veranderingen in de instellingen aanbrengen. Soms kunnen uw instellingen zo staan dat het opladen gepauzeerd blijft tot de batterij onder de 90 procent zakt. In dat geval zal uw laptop niet opladen als het batterijpercentage hoger is dan 90 en moet u de instellingen veranderen.

Deskundige hulp krijgen

Als geen van de oplossingen die u geprobeerd hebt lijkt te werken kunt u zich misschien nog verder inlezen over accu's, maar vraag anders deskundige hulp van buitenaf. Geef hun alle details van het probleem door duidelijk het model van uw laptop te vermelden.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.