Windows 10 Laptop Leegmaken voor Verkoop

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Wij leggen uit hoe u zonder technische kennis uw Windows 10 laptop gereed kunt maken voor de verkoop. Windows 10 Laptop Leegmaken voor Verkoop Somphop Krittayaworagul / Shutterstock.com

Met de technologie die voortdurend verbetert en non-stop verandert, kan het zijn dat u uw laptop wilt upgraden of bijvoorbeeld een nieuwe cadeau hebt gekregen. Als dit gebeurt, verkoopt u soms liever uw oude laptop dan dat u hem in de buurt houdt om stof te happen.

Wanneer de tijd komt om uw Windows 10 laptop te verkopen, is het cruciaal dat u uw apparaat voorbereidt zodat het klaar is voor de nieuwe eigenaar. U wilt er zeker van zijn dat de computer voldoende ruimte heeft voor de koper en, nog belangrijker, u wilt echt niet dat er sporen van uw persoonlijke informatie op die laptop blijven staan.

De enige echte manier om er zeker van te zijn dat er geen oude gegevens op het apparaat achterblijven, is door het apparaat te wissen. Het wissen van uw notebook verwijdert niet alleen alle eerdere informatie om u te beschermen, maar maakt het ook gloednieuw voor het gebruik door de koper. Hier duiken we in de juiste manier om een Windows 10 laptop te wissen voordat u hem verkoopt of wanneer hij op een of andere manier van eigenaar wisselt.

Als u ooit een oudere Windows-computer of notebook terug hebt gezet naar de fabrieksinstellingen en denkt dat u weet hoe het moet, denk dan nog eens goed na. Microsoft heeft het proces in Windows 10 een beetje veranderd en als u het verkeerd doet, kan het zijn dat u er spijt van krijgt dat u het niet hebt gelezen. Het eerste wat u moet doen voordat u begint met het verwijderen van dingen links en rechts is beslissen wat u wilt bewaren en een back-up maken.

Maak een back-up van uw harde schijf

Zorg ervoor dat u een back-up maakt van alle bestanden, programma's, documenten, games, etc. die u op uw laptop hebt opgeslagen. Alles wat u moet bewaren zal moeten worden gekopieerd naar een schijf waar u na de verkoop toegang toe heeft.

Het belang van het maken van een back-up kan niet genoeg worden benadrukt. Het is onmogelijk om de oude bestanden te herstellen nadat u de notebook hebt gewist, dus zorg ervoor dat alles wat u moet bewaren, wordt geback-upt. U kunt de inhoud van uw computer uploaden naar een cloud-opslagaccount zoals Google Drive of misschien een USB-stick of externe harde schijf gebruiken om de overdracht naar uw nieuwe laptop te vergemakkelijken.

Let goed op alle belangrijke programma's die u hebt geïnstalleerd waarvoor u een serienummer of een productsleutel nodig hebt om deze te openen. Als u dergelijke programma's hebt, zorg er dan voor dat u alle informatie die u nodig hebt kopieert, omdat deze waarschijnlijk niet naar uw nieuwe laptop worden overgedragen met de overdracht.

Als u niet zeker weet of u alles hebt, maak dan gewoon een kopie van uw hele harde schijf als u een back-up schijf hebt die groot genoeg is. U zult blij zijn dat u dat later heeft gedaan, aangezien u hier dan altijd iets uit kunt plukken wanneer u dit toch nodig hebt.

Maak de laptop écht goed schoon

Als u eenmaal alles wat u nodig hebt van uw oude laptop hebt gehaald, en u hebt dubbel en driedubbel gecheckt, is het tijd om hem in zijn geheel te resetten. Hier zijn de stappen:

1.) Klik eerst op Start (het Windows-logo linksonder) en het tandwiel-icoontje in de linkerkolom. Dit opent het scherm met de Windows-instellingen voor Windows 10.

windows instellingen

2.) Zoek de optie "Update & Security" en klik op om het betreffende scherm te openen. Het moet linksonder staan. U zoekt een pictogram met twee pijlen die in een cirkel gaan.

update & security

3.) Als u eenmaal in de "Update & Beveiliging" pagina bent, zoek en klik op "Herstel". Het staat in de linkerkolom van de opties.

herstelknop

4.) Nadat u op "Herstel" hebt geklikt, ziet u in de rechterkolom een sectie met de naam "Reset deze PC" rechts onder de titel. Klik op de knop "Aan de slag".

reset deze pc

5.) U krijgt nu twee opties voorgeschoteld: "Bewaar mijn bestanden" of "Verwijder alles". Aangezien u zich voorbereidt om deze laptop aan een complete vreemde te geven (vermoedelijk), zult u "Verwijder alles" willen selecteren.

6.) Als u eenmaal op "Verwijder alles" heeft geklikt, heeft u nog een laatste venster. Zorg ervoor dat u dat vakje leest, want het is een duidelijke, gedetailleerde uitleg van wat u gaat doen.

7.) Haal diep adem en laat een enkele traan voor uw oude laptop vallen terwijl u zich een compilatie voorstelt van de dingen die u in de loop van de jaren samen hebt gedaan, inclusief het samen rennen door een zonnebloemveld terwijl u in elkaars ogen keek, eindigend in een val samen en een hartverwarmende lach.

8.) Kijk naar uw coole nieuwe laptop of cash aanbod en beslis dat het tijd is.

9.) Druk op die laatste knop rechts onderin die zegt "Reset" en wacht tot het klaar is.

10.) Windows neemt het vanaf daar over en voert de fabrieksreset uit. Het zal een paar minuten duren, dus wacht tot het klaar is en zet dan de laptop uit.

That's it

Voor uw gemak, hier is de click flow nog een keer als een snelle samenvatting:
Klik op Start -> Instellingen -> Update & Beveiliging -> Herstel -> Opstarten (onder Reset deze PC) -> Alles verwijderen -> Reset

En voilà! Door deze stappen precies te volgen kunt u aan komen met een ongerepte, volledig gewiste kopie van Windows 10 op een laptop die klaar is om te worden verkocht aan die hoogste bieder. Happy Selling!

Kleine tip: maak ook uw scherm goed schoon voordat u hem verkoopt.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.