Laptop opstarten in veilige modus

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
De veilige modus start alleen de essentiële programma's op die uw laptop echt nodig heeft om te draaien.

De veilige modus is een alternatieve manier van het opstarten van uw laptop. Hiermee start hij, in tegenstelling tot een normale opstart, alleen de essentiële programma's die uw laptop moet draaien.

Normaal wanneer u uw laptop start, worden er bijvoorbeeld heel veel drivers geladen die nodig zijn om te communiceren met software en bijvoorbeeld randapparatuur. Wanneer u opstart in veilige modus, worden alleen de benodigde drivers voor basisfuncties geladen.

Waarom zou ik safe mode gebruiken?

Het kan gebeuren dat u op een dag uw laptop wilt gebruiken en deze ineens niet meer start, of dat u telkens een blue screen of death krijgt. Dit kan vele problemen hebben, van verouderde drivers tot een virus die er voor zorgt dat bepaalde programma's niet kunnen laden. De veilige modus is ideaal om alleen de basics van uw besturingssysteem te laden om zo op zoek te gaan naar de problemen.

blue screen of death Het beruchte blue screen of death (BSOD).

Let op: in de veilige modus laden de drivers niet allemaal, wat er voor kan zorgen dat bijvoorbeeld uw resolutie wat afwijkt of dat sommige programma's niet naar behoren werken.

Laptop opstarten in veilige modus (Windows 8 en hoger)

 1. Klik op de Windows-knop en selecteer de Aan/Uit-knop.
  aan-uit knop
 2. Houdt de Shift-toets ingedrukt en selecteer Opnieuw Opstarten.
 3. Selecteer Problemen oplossen.
  selecteer een optie
 4. Selecteer Geavanceerde opties.
  problemen oplossen
 5. Selecteer Opstartinstellingen.
  geavanceerde opties
 6. Druk op Opnieuw opstarten.
  opstartinstellingen
 7. Druk op 4 voor de standaard veilige modus, en op 5 als u ook gebruik wilt maken van het internet in de veilige modus.
  opstartinstellingen opties
 8. Uw laptop wordt nu opgestart in veilige modus.

Opstarten in veilige modus op Windows 7 of lager

 1. Start uw laptop opnieuw op. Terwijl hij op start, houdt u F8 ingedrukt totdat het Windows-logo in beeld komt en er een menu opent.
 2. Gebruik uw pijltjestoetsen om Veilige Modus te selecteren, en druk vervolgens op Enter.
 3. Uw laptop wordt nu opgestart in veilige modus.

Veilige modus op een MacBook

 1. Start uw MacBook opnieuw op. Terwijl hij op start, houdt u de Shift-knop ingedrukt voordat het Apple logo in beeld komt. Laat vervolgens de Shift-knop los.
 2. Uw Mac(Book) zal worden opgestart in de veilige modus.

Wat kunt u doen in de veilige modus?

Als u eenmaal in de veilige modus zit, hebt u de tijd en mogelijkheid om verschillende problemen op te lossen.

 • Als u denkt dat een virus de problemen op uw laptop veroorzaakt, dan kunt u proberen om een virusscanner te openen om deze te verwijderen. Veel virussen blokkeren de mogelijkheid om een virusscanner te openen, en nu kan dit wel.
 • Denkt u dat u onlangs een programma hebt geïnstalleerd dat fouten veroorzaakt? Dan kunt u deze in de veilige modus deïnstalleren.
 • Haperen uw drivers en wilt u deze updaten? Dat kunt u gemakkelijk doen vanuit de veilige modus.

Probeert u uw laptop op te starten in de veilige modus en werkt hij nog steeds niet? Dan kan het zijn dat er problemen zijn met de hardware.

Nadat u uw problemen hebt verholpen in de veilige modus, kunt u uw laptop opnieuw opstarten om hem weer in de normale omgeving te krijgen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.