Gedraaid scherm op laptop weer goed zetten

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Er zijn twee manieren om een gedraaid laptop scherm weer terug te zetten.

U bent bezig en uit het niets staat het scherm van uw laptop gedraaid.. u kent het vast wel want anders was u hier nu niet. Het gebeurt vaak bij het indrukken van de verkeerde toets dat dit gebeurd, maar gelukkig is het heel makkelijk op te lossen. Wij zullen twee manieren laten zien hoe u het scherm van uw laptop weer recht kunt zetten.

scherm van laptop gedraaid Voorbeeld van hoe uw scherm er nu waarschijnlijk uit ziet.

1. Gebruik een toetsencombinatie

Met een bepaalde toetsencombinatie is de makkelijkste manier om het gedraaide scherm van uw laptop weer recht te zetten. Het verschilt per type laptop en merk, maar over het algemeen kunt u één van de onderstaande sneltoetsen gebruiken:

  • CTRL + ALT + nummertoetsen (2/4/6/8)
  • CTRL + ALT + pijltjestoetsen (←/↑/→)
toetscombinaties voor het fixen van een gedraaid scherm Locatie van de toetsen voor de combinaties op het toetsenbord.

Mocht u op een verticale monitor werken en uw scherm juist willen kantelen, dan kunt u de tweede optie proberen met het pijltje naar links of rechts.

2. Verander de schermstand via de instellingen

Mocht u het met de eerste optie niet voor elkaar krijgen, dan kunt u uw gedraaide scherm ook recht zetten via de instellingen van uw laptop. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

  • Open de instellingen met de sneltoets Windows-toets + i.
  • Selecteer Systeem.
  • Klik in het menu aan de linkerkant op Beeldscherm.
  • Scroll naar beneden en selecteer bij Schermstand de optie Liggend.
    schermstand wijzigen

Na het volgen van deze twee methodes zal uw scherm weer recht staan zoals bij ons te zien is in de onderstaande afbeelding.

probleem opgelost - het scherm staat weer recht Probleem opgelost - het scherm staat weer recht.
Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.