Scherm van uw laptop schoonmaken

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Ook het beeldscherm van uw laptop heeft soms een goede schoonmaakbeurt nodig. Scherm van uw laptop schoonmaken

Het is onvermijdelijk - uw scherm wordt vuil en er komt stof op. Maar als u zoals ik bent, schenkt u er waarschijnlijk niet veel aandacht aan. Een vuil scherm kan u echt gaan afleiden als u in een document aan het lezen of bewerken bent. Bovendien maakt het uw scherm moeilijk leesbaar voor andere mensen die uw laptop gebruiken om te zien wat u aan het doen bent.

scherm van mijn laptop met stof en viezigheid Scherm van mijn laptop met wat stof en viezigheid.

Bij u thuis - of op een openbare plaats zoals een bibliotheek of internetcafé - zweven ook veel stof en luchtverontreinigende stoffen rond waar u niet veel aan kunt doen. Als u uw laptopscherm er zo ongerept mogelijk uit wilt laten zien, zult u het regelmatig moeten schoonmaken.

Wij nemen u mee door alle stappen die u thuis moet kennen om dat wazige scherm van uw laptop schoon te maken, en dat allemaal zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën!

Methode 1: Microvezeldoekjes

Het schoonmaken van uw laptop scherm gaat het makkelijkst door gebruik te maken van microvezeldoekjes (ook wel brillendoekjes genoemd). Deze zijn gemaakt van polyester en polyamide wat zich hecht aan olie en vet. Volg hiervoor de onderstaande stappen.

1. Sluit uw laptop af van stroom en zet deze uit

Voor de veiligheid is het verstandig om uw laptop helemaal af te sluiten (niet in slaapstand) en hem van de stroom af te halen. Daarnaast is het veel makkelijker om vieze stofdeeltjes te zien wanneer uw scherm helemaal zwart is.

2. Pak een microvezeldoekje

Een zacht microvezeldoekje, geschikt voor het schoonmaken van uw laptop. Een zacht microvezeldoekje, geschikt voor het schoonmaken van uw laptop.

Pak uw microvezeldoekje bij de hand. Let er op dat u bijvoorbeeld geen t-shirt of ander soort doekje gebruikt. Deze zouden uw scherm ook schoon kunnen maken, maar ze kunnen ook krassen achterlaten op uw beeldscherm.

3. Veeg zachtjes over uw scherm

Één veeg met uw doekje kan al genoeg zijn om losse stofdeeltjes en vuil te verwijderen van het scherm van uw laptop.

Let goed op: duw niet te hard en veeg nooit heen-en-weer, aangezien dit pixels kapot kan maken.

4. Maak de randen schoon

Mochten de randen van uw scherm ook vies zijn, kunt u deze schoonmaken met dezelfde doekjes of met keukenpapier en een schoonmaakmiddel. Let er wel op dat wanneer u keukenpapier gebruikt het scherm hier niet mee in aanraking mag komen.

Methode 2: Reinigingsoplossing maken

Om uw laptop nog beter schoon te maken, kunt u deze methode een poging geven. Deze is namelijk geschikt om vuil dat wat meer vastzit te verwijderen.

1. Laptop afsluiten

Net als bij de eerste methode is het verstandig om uw laptop helemaal af te sluiten en deze van de stroom af te halen. Zeker nu we gebruik gaan maken van vloeistoffen om het scherm schoon te maken.

2. Maak een reinigingsoplossing

U heeft een mogelijkheid om alleen gebruik te maken van gedestilleerd water. (Geen kraanwater, aangezien gedestilleerd water vrij is van chemicaliën)

Mocht u echt veel viezigheid om uw scherm hebben dat er lastig af zal gaan, kunt u dit gedestilleerde water mengen met azijn.

3. Stop het mengsel in een sprayflesje

Spuit het mengsel niet direct op het scherm van uw laptop, hier kan hij namelijk slecht tegen.

sprayflesje

Wat u vervolgens doet, is uw reinigingsoplossing in een klein sprayflesje stoppen.

4. Spuit het mengsel op uw doekje

Spuit vervolgens een beetje van het mengsel op uw microvezeldoekje. Gebruik deze net als in de eerste methode om het scherm van uw laptop in een enkele richting schoon te vegen.

Wat u zeker niet moet doen als u uw scherm wilt schoonmaken

Als u voor de eerste keer het scherm van uw laptop wilt schoonmaken, is het verstandig om een aantal dingen te weten die u zeker niet moet doen om zo problemen te voorkomen.

Te hard duwen

Wanneer u te hard op uw scherm duwt of te vaak heen-en-weer veegt met uw microvezeldoekje kunnen er pixels beschadigen. Uw scherm zal wel schoon worden, alleen het laat u achter met een groter probleem dan de viezigheid.

Schoonmaakmiddelen gebruiken

De enige fatsoenlijke vochtige middelen die u kunt gebruiken om uw scherm schoon te maken hebben wij in de tweede methode benoemd. Gebruik bijvoorbeeld geen zeep of allesreiniger, aangezien dit slechte gevolgen kan hebben.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.