💻 Uw Laptop Sneller Maken doet u zo (5 Tips)

Laatste update op 09-09-21 door Remco Bravenboer

Wanneer uw laptop traag begint te worden, betekent dit niet gelijk dat hij aan vervanging toe is. Door intensief gebruik kan uw laptop ieder jaar trager worden, aangezien er een hoop overtollige bestanden worden verzameld en eventuele software die er op staat is verouderd.

Voordat u op zoek gaat naar een nieuwe laptop, zijn er een aantal mogelijkheden die u kunt proberen om uw laptop weer tot leven te roepen. In dit artikel zullen wij een aantal manieren uitleggen waarop dit kan.

Uw laptop sneller maken doet u zo

Hier zijn een aantal tips & tricks waarmee u uw trage laptop door middel van wat kleine aanpassingen weer tot leven kunt brengen.

Bouw een SSD in

Heeft u nog een HDD in uw laptop? Dan kan het een verstandige keuze zijn om over te stappen naar een solid state drive. Deze zijn over het algemeen een stuk sneller, en bij mijn eigen laptop had dit een aantal jaar geleden ook goed geholpen. Deze ging door middel van deze upgrade van extreem traag naar opstarten binnen enkele seconden.

Animaties uitzetten

Animaties zijn leuk, maar nemen een hoop bronnen in beslag die uw trage laptop beter voor andere doeleinden kan gebruiken. Indien u Windows op uw laptop heeft staan, kunt u de volgende stappen uitvoeren om dit te realiseren:

  • Zoek in uw computer naar 'advanced system settings'
  • Selecteer 'settings' onder het kopje 'performance'
  • Selecteer 'adjust for best performance'

Uw laptop zal nu automatisch de instellingen aannemen waarop hij het snelst kan draaien, wat betekent dat alle onnodige functies zoals animaties uitgezet zullen worden.

Houdt uw trage laptop stofvrij

Wanneer er stof in uw laptop zit kan de ventilatie niet goed meer zijn werk doen en zal de temperatuur oplopen. HowToGeek heeft een goede uitleg gemaakt over hoe u uw laptop stofvrij kunt maken, ook als u deze niet gemakkelijk kunt openen.

Verander van browser

Sommige browsers kunnen uw performance erg omlaag helpen. Zo is er bijvoorbeeld bekend dat Google Chrome vaak voor problemen zorgt qua performance en laptops soms erg traag maakt. Een aantal andere browsers die u kunt proberen zijn Microsoft Edge, Firefox en Brave.

Door het veranderen van de browser kunt u uw laptop sneller maken en vervolgens de oude browser verwijderen om nog meer positieven effecten uit deze browser-switch te halen.

Gebruik geen achtergrondafbeelding van te hoge kwaliteit

Wanneer u achtergrondafbeelding instelt op uw laptop lijkt het allemaal erg leuk, maar wanneer uw prestaties er onder gaan lijden is het wat minder. Let er daarom op dat u een achtergrond kiest die niet al te groot is qua bestandsgrootte. Wanneer u er toch één hebt die bijvoorbeeld een paar MB is, kunt u hem altijd kleiner maken met een tool zoals TinyJPG.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

remco bravenboer - laptoid