Slome Laptop? Zo maakt u hem weer Sneller

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Binnen enkele minuten maken wij uw laptop samen sneller - u heeft hier geen technische kennis voor nodig. Slome Laptop? Zo maakt u hem weer Sneller

Wanneer uw laptop traag begint te worden, betekent dit niet gelijk dat hij aan vervanging toe is. Door intensief gebruik kan uw laptop ieder jaar trager worden, aangezien er een hoop overtollige bestanden worden verzameld en eventuele software die er op staat is verouderd.

Voordat u op zoek gaat naar een nieuwe laptop, zijn er een aantal mogelijkheden die u kunt proberen om uw laptop weer tot leven te roepen. In dit artikel zullen wij een aantal manieren uitleggen waarop u uw laptop weer sneller kunt maken.

1. Sluit programma’s in de system tray

Als uw laptop erg traag is tijdens het opstarten, kan het zijn dat er tijdens het opstarten automatisch al veel programma’s worden geopend wat de laadtijd enorm beïnvloedt. Programma’s die in de system tray staan worden vaak geopend tijdens het opstarten en blijven draaien terwijl u uw laptop gebruikt.

Om deze programma’s te bekijken, klikt u op het pijltje naar boven in uw taakbalk.

programma's in de system tray Hier vindt u de programma's in de system tray.

Mochten er programma’s tussen staan die u deze sessie niet gaat gebruiken, kunt u deze sluiten door er met de rechtermuisknop op te klikken.

2. Haal programma’s uit het opstartproces

Zoals we net hebben verteld kan het zijn dat er veel programma’s automatisch worden geopend tijdens het opstartproces, die u eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Natuurlijk zijn er programma’s die u wel automatisch opgestart wilt hebben zoals uw antivirus, maar er staan er waarschijnlijk veel tussen die u amper gebruikt.

Alle programma's die automatisch worden opgestart.

Volg de onderstaande stappen om programma’s uit uw startup te halen:

 1. Druk met de rechtermuisknop op uw taakbalk en selecteer Taakbeheer.
 2. Navigeer naar het tabje Opstarten om een overzicht te zien van alle programma’s die automatisch worden gestart met daarnaast de impact hiervan.
 3. Bekijk de lijst en zoek onnodige programma’s.
 4. Druk bij ieder programma op de rechtermuisknop en vervolgens op Uitschakelen om deze uit te zetten bij de volgende opstart.

Goed om te weten is dat u hiermee niet het programma van uw laptop verwijderd, maar alleen uit de opstartprocedure. U kunt hem vervolgens altijd openen wanneer uw laptop is opgestart.

3. Animaties uitzetten

Animaties zijn leuk, maar nemen een hoop bronnen in beslag die uw trage laptop beter voor andere doeleinden kan gebruiken. Indien u Windows op uw laptop heeft staan, kunt u de volgende stappen uitvoeren om dit te realiseren:

 • Zoek in uw computer naar Geavanceerde Systeeminstellingen.
 • Selecteer Instellingen onder het kopje Prestaties.
 • Selecteer Beste prestaties.
  instellen op beste prestaties

Uw laptop zal nu automatisch de instellingen aannemen waarop hij het snelst kan draaien, wat betekent dat alle onnodige functies zoals animaties uitgezet zullen worden.

4. Verander van browser

Sommige browsers kunnen uw performance erg omlaag helpen. Zo is er bijvoorbeeld bekend dat Google Chrome vaak voor problemen zorgt qua performance en laptops soms erg traag maakt. Een aantal andere browsers die u kunt proberen zijn Microsoft Edge, Firefox en Brave.

Door het veranderen van de browser kunt u uw laptop sneller maken en vervolgens de oude browser verwijderen om nog meer positieven effecten uit deze browser-switch te halen.

5. Verwijder programma’s die u niet meer gebruikt

Soms installeren we grote software die enorm veel ruimte opnemen, en die we uiteindelijk amper gebruiken. Dit is erg zonde, want hoe voller uw harde schijf zit, des te trager uw laptop uiteindelijk wordt.

Het is altijd handig om eens in de zoveel tijd even te kijken of er programma’s op uw laptop staan die u niet meer nodig hebt. Volg de onderstaande stappen om dit uit te voeren:

 • Druk op de Windows-toets en zoek naar Programma’s installeren of verwijderen.
 • Sorteer de bestanden op grootte door op het pijltje te klikken.
  software sorteren op grootte
 • Selecteer software die u niet meer nodig hebt, en klik op Verwijderen.
  programma verwijderen van uw laptop
 • Volg de stappen om het programma te deïnstalleren, deze zijn per software verschillend.

Tip: u kunt hier ook een programma voor gebruiken zoals Bulk Crap Uninstaller of The PC Decrapifier. Deze programma’s kunnen grote software op uw laptop zoeken die u al heel lang niet hebt geopend, om ze vervolgens aan te raden om te verwijderen.

6. Verwijder bestanden die u niet meer gebruikt

Net als ongebruikte software kunnen ook ongebruikte bestanden de harde schijf van uw laptop voller maken. Hoe voller uw harde schijf, des te trager hij kan worden, wat een goede reden kan zijn voor een goede schoonmaak.

Het is verstandig om er een gewoonte van te maken om bestanden te gebruiken wanneer u deze niet meer gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw Downloads-map, die waarschijnlijk helemaal vol zit met bestanden die u eenmalig hebt gebruikt.

7. Verwijder cookies

Cookies lijken misschien klein en onschuldig, maar kunnen enorm veel impact hebben op de prestaties van uw laptop. Het is daarom verstandig om deze om de zoveel tijd even te verwijderen. Onderstaande video laat goed zien hoe dit werkt.

8. Scan voor virussen

Virussen kunnen uw laptop letterlijk slopen, maar ook slomer maken zonder dat u het door hebt dat er één op zit. Het is daarom verstandig om regelmatig te scannen met een goede virusscanner, zodat u er zeker van bent dat dit niet de oorzaak is van uw trage laptop.

9. Sluit zware programma's

Het kan zijn dat er één of meerdere programma's zijn die een groot deel van uw resources (Processor, Geheugen, of Schijf) gebruiken. De makkelijkste manier om hier achter te komen is via taakbeheer.

veel verbruikende software in taakbeheer Software sluiten die veel verbruiken in taakbeheer.

Bekijk zo of er programma's zijn die uw laptop trager maken:

 • Druk met de rechtermuisknop op uw taakbalk en selecteer Taakbeheer.
 • Klik op Processor, Geheugen, of Schijf om programma's te sorteren.
 • Staat er een programma tussen die veel gebruikt maar die u niet nodig hebt? Klik er op en druk rechtsonderin op Beëindigen.

10. Batterij op beste prestaties zetten

Een manier om het maximale uit uw laptop te halen, is door de batterij in de beste prestaties stand te zetten. Er zit wel een nadeel aan, en dat is dat uw batterij een stuk sneller leeg zal zijn.

beste prestaties vragen van de batterij Beste prestaties vragen van de batterij.

Klik rechtsonder in de taakbalk met uw linkermuisknop op het Batterij-icoontje. Er komt een sleep balkje in beeld. Sleep deze helemaal naar rechts om uw laptop in te stellen op beste prestaties.

11. Upgrade uw hardware

Mocht u alle bovenstaande tips hebben geprobeerd en heeft het niet veel uitgehaald? Dan kan het verstandig zijn om te investeren in wat nieuwe hardware. Hier zijn een aantal handige upgrades die u kunt maken:

 • Van HDD naar SSD: het inbouwen van een SSD kan uw laptop een flinke snelheidsboost geven. Ze zijn namelijk een flink stuk sneller als het gaat om draaien van programma's.
 • Meer RAM toevoegen: vooral oudere laptops hebben het probleem dat ze te weinig RAM hebben om moderne software te draaien. Het inbouwen van meer RAM in uw laptop kan er voor zorgen dat u meerdere programma's tegelijkertijd kunt draaien zonder problemen.

Een aantal extra tips

Er zijn nog een aantal gewoontes die u uzelf aan kunt leren om uw laptop voor altijd snel te houden. Hier zijn er een paar:

 • Maak uw laptop regelmatig schoon: het is verstandig om uw laptop regelmatig schoon te maken om hem stofvrij te houden. Een grondige schoonmaakbeurt bestaat uit het beeldscherm schoonmaken, toetsenbord desinfecteren en de ventilator stofvrij maken.
 • Herstart uw laptop regelmatig: het regelmatig herstarten van uw laptop zorgt ervoor dat vastlopende programma's worden afgesloten en de nieuwste updates worden geïnstalleerd. Het is daarnaast een kleine moeite om dagelijks of wekelijks te doen, want het kost maar enkele minuten.
 • Draai minder programma's tegelijkertijd: vooral voor laptops met wat minder RAM is het verstandig om niet te veel programma's tegelijkertijd te draaien. Dit is een quick-fix om uw laptop sneller te maken.
Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.