Toetsenbord van uw laptop schoonmaken en desinfecteren

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Af en toe de kruimels uit uw toetsenbord halen of de vette vingerafdrukken verwijderen is echt geen slecht idee. Toetsenbord van uw laptop schoonmaken en desinfecteren

Mocht u veel viezigheid of vette vingerafdrukken op het toetsenbord van uw laptop hebben, dan is het verstandig om deze grondig schoon te maken. CBT Nuggets onderzocht hoeveel bacteriën er op een toetsenbord zaten en trokken de conclusie dat er 700.000 keer meer bacteriën zitten op het toetsenbord van een laptop dan op geld. (Bizar toch?!)

Laptop toetsenbord met wat vuil er op. Laptop toetsenbord met wat vuil er op.

Als er veel kruimels of bijvoorbeeld dierenharen tussen uw toetsen zitten, dan is dit gelukkig makkelijk schoon te maken. Door middel van het volgen van onderstaande stappen zult u maar een paar minuutjes van uw dag kwijt zijn, waardoor het toetsenbord van uw laptop er weer zo gloed als nieuw uit zal zien.

Zo maakt u het toetsenbord van uw laptop schoon

Merkt u dat uw toetsen niet goed meer werken of lastig ingedrukt worden? Het kan in dat geval zijn dat er kruimels of ander vuil onder de toetsen zijn gekomen. Met deze paar simpele stappen kunt u het toetsenbord weer helemaal schoonmaken.

1. Zet uw laptop uit

De eerste stap is het uitzetten van uw laptop, aangezien u natuurlijk niet wilt dat u ineens willekeurige toetsencombinaties indrukt waardoor er uit het niets rare dingen gebeuren. Daarnaast is het voor de algemene veiligheid ook verstandig om altijd even te doen.

2. Houdt de laptop op zijn kop en tik de grote kruimeltjes er uit

Pak uw laptop op, en houdt deze ondersteboven. Tik vervolgens met uw andere hand op de onderkant van uw toetsenbord, en u zult waarschijnlijk zien dat er al wat grotere kruimels en stof uit het toetsenbord vallen.

3. Gebruik een zacht borsteltje om losse haren weg te vegen

Om de losse haren weg te vegen die u gemakkelijk met het oog ziet is het verstandig om een zacht borsteltje te gebruiken wanneer u uw laptop nog op zijn kop houdt. Veeg met dit borsteltje voorzichtig tussen alle toetsen om alle losse haartjes te verwijderen.

4. Veeg over de toetsen met een microvezeldoekje

Misschien heeft u ook al uw scherm schoongemaakt, want dan heeft u waarschijnlijk al een microvezeldoekje in bezit. Maak het hoekje van uw doekje nat, en veeg deze voorzichtig tussen en over alle toetsen. Wissel tussendoor even om van hoekje om weer een schoon stukje van uw doekje te pakken.

5. Gebruik alcohol voor vastzittend vuil

Mocht er echt nog vuil zitten dat u niet schoon krijgt, dan kunt u gebruik maken van alcohol aangezien dit zijn specialiteit is. U kunt dit net als water aanbrengen op uw microvezeldoekje om vervolgens de toetsen schoon te maken. Let er wel op dat u na het gebruik van alcohol uw laptop even goed afdroogt.

Zo desinfecteert u vervolgens het toetsenbord

Het schoonmaken alleen verwijdert niet alle bacteriën, en daarnaast wordt uw toetsenbord ook snel weer vies door alle stofjes die rondvliegen in uw omgeving. Door af en toe het toetsenbord van uw laptop te desinfecteren, voorkomt u de snelle verspreiding van schadelijke bacteriën en kunt u doeltreffender schoonmaken.

flesje isopropyl alcohol

Ontsmet een laptoptoetsenbord door eerst een doekje te verzadigen met isopropyl alcohol of een antibacteriële spray. Breng een ruime hoeveelheid van het ontsmettingsmiddel aan op uw doekje, maar niet rechtstreeks op het toetsenbord zelf. Veeg het hele oppervlak grondig schoon.

Hoe kan ik onder de toetsen van mijn laptop schoonmaken?

Niet iedere laptop biedt de mogelijkheid om toetsen er af te halen. Allereerst is het belangrijk om uw model op te zoeken om te kijken of het mogelijk is om uw toetsen er gemakkelijk af te klikken. Zo ja, dan kunt u een simpel gereedschapssetje gebruiken om dit voorzichtig te doen.

Wanneer uw toetsen er af zijn, kunt u de onderkant van de toetsen gemakkelijk schoonmaken door dezelfde stappen te volgen als voor bovenop de toetsen.

Tip: maak van tevoren een foto van uw toetsenbord, zodat u vervolgens precies weet waar u elke toets terug moet plaatsen.

Kan ik er ook een stofzuiger voor gebruiken?

Een grote stofzuiger kunt u zeker gebruiken om kruimels op te zuigen, als u zijn vermogen op de laagste stand kan zetten. Het is namelijk een groot risico om een krachtige stofzuiger te gebruiken aangezien deze gemakkelijk uw toetsen zelf op kan zuigen.

Laptop stofzuiger om het toetsenbord schoon te maken. Laptop stofzuiger om het toetsenbord schoon te maken.

Het is verstandiger om een speciale laptop stofzuiger te kopen, aangezien deze een lagere zuigkracht bevatten en ook zuigen op een kleiner oppervlak waardoor u veilig tussen uw toetsen door kunt zuigen in plaats van er overheen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.