Laptop Valt Uit Zonder Waarschuwing

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Wanneer uw laptop zonder waarschuwing uitvalt kan dit meerdere verschillende oorzaken hebben. Laptop Valt Uit Zonder Waarschuwing Mashka / Shutterstock.com

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. U bent lekker aan het werk, of eventjes een film aan het kijken, en ineens valt uw laptop uit zonder enige waarschuwing.

Natuurlijk is dit een erg vervelend probleem, maar het kan gelukkig erg makkelijk op worden gelost. Hieronder hebben wij de meest voorkomende oorzaken vermeld waardoor een laptop uit het niets uit kan vallen. Bekijkt u gerust alle oorzaken van boven naar beneden om te kijken of dit uw oorzaak is.

1. Oververhitting

Oververhitting is een veel voorkomende reden waardoor een laptop uit het niets uit kan vallen. Vaak bevatten laptops een failsafe, waardoor ze automatisch worden uitgeschakeld wanneer een bepaalde temperatuur is bereikt.

Daarnaast bevat oververhitting nog een aantal kenmerken:

  • Laptop maakt lawaai
  • Programma's die u draait beginnen te haperen
  • U ontvangt rare error pop-ups

Een aantal redenen waardoor uw laptop oververhit kan raken zijn:

temperatuur van laptop checken via speccy Temperatuur van componenten bekijken via Speccy.

Natuurlijk zult u zelf al wel snel voelen wanneer uw laptop erg heet wordt, maar er bestaan programma's zoals Speccy waarmee u dit gemakkelijk kunt bekijken.

2. Verouderde drivers

Het kan voor komen dat verouderde drivers een reden zijn tot het uit het niets uitschakelen van uw laptop. Dit komt doordat hardware met verouderde drivers kan crashen, wat als gevolg heeft dat uw laptop vast loopt.

U kunt de bovenstaande video bekijken om te zien of u ├╝berhaupt uw drivers moet updaten, en hoe dit moet.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.