Windows 10 Laptop verbind niet met Wi-Fi, wat te doen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Het is altijd vervelend wanneer de Wi-Fi het ineens niet meer doet, maar gelukkig is dit vaak snel opgelost. Windows 10 Laptop verbind niet met Wi-Fi, wat te doen?

Het kan vervelend en onhandig zijn als u uw laptop ineens niet meer kunt aansluiten op een Wi-Fi-netwerk. Het is waar dat de meeste laptops Ethernet-poorten hebben, maar LAN-aansluitingen komen niet in elke situatie uit aangezien we meestal geen LAN-kabel bij ons hebben. Raak nog niet in paniek, want er zijn eenvoudige oplossingen voor het oplossen van problemen die u kunt proberen om uw verbinding terug te krijgen.

Een Wi-Fi-connectiviteitsprobleem is vaak een van deze drie situaties:

 • U weet zeker dat de Wi-Fi van uw laptop is ingeschakeld, dat de vliegtuigmodus is uitgeschakeld en dat er een router in de buurt is. Als u echter op het pictogram van de beschikbare netwerken op de taakbalk klikt, verschijnt er een lege lijst. Uw laptop kan geen enkel uitgezonden routersignaal zien.
 • U kunt een lijst met beschikbare Wi-Fi-netwerken zien en u weet zeker dat u het juiste netwerkwachtwoord hebt ingevoerd. Uw laptop blijft echter zeggen dat u geen verbinding met het netwerk kon maken.
 • De laptop is verbonden met een draadloos netwerk, maar kon geen verbinding maken met het internet. Als u uw status controleert, staat er een klein uitroepteken en geeft het aan dat u slechts een beperkte verbinding hebt.
  beperkte wi-fi verbinding

Als u een van deze netwerkproblemen tegenkomt, is de oplossing vaak één of beide dingen. Ten eerste moet u er zeker van zijn dat uw draadloze adapter goed werkt. U hebt geen directe toegang tot dit apparaat omdat het in uw laptop is ingebouwd, maar u kunt wel toegang krijgen tot de stuurprogramma's en instellingen in Windows 10. Ten tweede moet u mogelijk uw netwerkrouter opnieuw opstarten of onderzoeken.

Hier zijn de manieren waarop u de verbinding van uw laptop met een Wi-Fi-netwerk kunt herstellen.

Windows Netwerkdiagnose gebruiken

Windows 10 heeft een functie die controleert op netwerkproblemen en, als het binnen zijn mogelijkheden valt, kan het automatisch uw verbinding repareren.

 • Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Netwerkverbindingen op de taakbalk. Dit is het pictogram dat u gewoonlijk aanklikt om de beschikbare netwerken in uw omgeving te zien.
 • Klik op Problemen oplossen in het kleine menu dat verschijnt.
 • Wacht even terwijl de netwerkdiagnose een scan van de netwerkapparaten en -problemen uitvoert. Het geeft u een paar aanbevelingen, zoals het herstarten van uw Wi-Fi of het herstellen van de verbinding met onder andere de modem.
 • Volg de aanwijzingen op en het hulpmiddel zal automatisch de problemen voor u oplossen.
windows netwerk diagnose

Als er geen aanbevelingen meer zijn, zal de diagnose u vertellen dat het probleem niet kan worden geïdentificeerd of opgelost. Nu is het tijd om te controleren of één van de andere oplossingen werkt.

Vliegtuigmodus wijzigen en uw laptop opnieuw opstarten

Het is mogelijk dat een kleine bug de interne ontvanger van uw laptop heeft beïnvloed, waardoor deze geen verbinding kan maken met andere Wi-Fi-apparaten. Door de vliegtuigmodus te wijzigen, kunt u uw netwerkadapter resetten en de functies ervan herstellen.

 1. Klik op de knop Meldingen aan de rechterzijde van de taakbalk.
 2. Klik vervolgens op het pictogram Vliegtuigmodus en wacht tot het is gemarkeerd, om aan te geven dat het is ingeschakeld.
  instellingen vliegtuigmodus
 3. Wacht ongeveer 10 seconden en schakel de Vliegtuigmodus weer uit. Probeer dan opnieuw verbinding te maken met draadloze netwerken.

Als de vliegtuigmodus niet werkte, is het tijd om uw laptop opnieuw op te starten. Het is mogelijk dat de software van het systeem is gestruikeld en dat het herstarten de truc kan uitvoeren.

Uw Wi-Fi-router opnieuw opstarten

Uw laptop is misschien in orde, maar misschien weigert de router verbindingen met andere apparaten. U kunt vaak zien dat de router de boosdoener is door de indicatielampjes. Controleer of de WAN- of LAN-lampjes knipperen of dat ze rood zijn geworden. Schakel uw draadloze router uit of haal de stekker uit het stopcontact. Wacht ongeveer 30 seconden en schakel hem weer in.

Het is een veelgemaakte fout om de router een fractie van een seconde uit te schakelen en weer in te schakelen. Bij veel routermodellen is het niet mogelijk om het apparaat volledig aan te zetten. Wat er in de eerste plaats ook fout ging, het apparaat kan er nog steeds zijn, dus u kunt het beste het apparaat een tijdje laten rusten.

Netwerkadapteropties wijzigen en stuurprogramma's bijwerken

U kunt ook de instellingen van uw netwerkadapter direct controleren en wijzigen. U kunt dit eenvoudig bereiken in Windows 10 door het startmenu te openen en "Netwerkstatus" te typen.

 1. Open de Netwerkstatus-applicatie. Klik in het gedeelte 'Uw netwerkinstellingen wijzigen' op 'Adapteropties wijzigen'.
 2. Het toont u pictogrammen van elke op uw computer geïnstalleerde netwerkadapter. Zoek Wi-Fi, klik met de rechtermuisknop en selecteer Eigenschappen.
 3. Klik op het tabblad Netwerken op de knop Configureren om een ander pop-upvenster te openen.
 4. Ga nu naar het tabblad Driver en klik op de knop Driver bijwerken. Dit geeft u twee opties voor het bijwerken van het softwarestuurprogramma voor uw Wi-Fi-kaart.
 5. Kies de tweede optie, die is om lokaal in uw computer te bladeren voor de driversoftware. Klik vervolgens op "laat me een lijst met beschikbare stuurprogramma's op mijn computer kiezen".
 6. U krijgt meestal twee stuurprogramma's te zien - één van Microsoft en één van de fabrikant van het apparaat. Klik op één van de twee en klik op Volgende. Hierdoor wordt het stuurprogramma opnieuw geïnstalleerd en wordt uw Wi-Fi-ontvanger opnieuw opgestart. U kunt nu controleren of uw laptop weer verbinding kan maken met een draadloos netwerk.

Deze stuurprogramma-instellingen zijn ook toegankelijk via de app voor apparaatbeheer, maar het is eenvoudiger om gewoon de app voor de netwerkstatus te gebruiken. U kunt de adapter ook opnieuw opstarten en een diagnose stellen door er met de rechtermuisknop op te klikken wanneer u zich in het venster Adapteropties wijzigen in stap 2 bevindt.

Een speciaal geval - Laptop Wi-Fi valt uit wanneer de oplader wordt losgekoppeld

Er zijn enkele laptopgebruikers die hebben gemeld dat hun toestel geen verbinding kan maken via Wi-Fi wanneer de stekker uit het stopcontact is gehaald. Het werkt alleen goed als de laptop wordt opgeladen. De waarschijnlijke oplossing is om de voedingsinstellingen van uw laptop te controleren op dit soort gevallen.

 • Open het configuratiescherm en zoek de energieinstellingen op.
 • Kijk naar de beschikbare energieinstellingen en klik op wijzigen.
 • Klik in het volgende venster op 'Change Advanced Power Settings'. Dit opent een nieuw venster waarin u kunt zien hoe bepaalde randapparatuur en interne apparaten zich gedragen als de laptop is aangesloten of op de accu werkt. Schuif naar beneden en zoek naar de instellingen voor de draadloze adapter.
 • Klik op het plusteken aan de linkerkant om de opties voor de energiebesparingsmodus weer te geven. Probeer alles in te stellen op "Maximale prestaties" in plaats van "Maximale energiebesparing".

Uw laptop kan draadloze verbindingen laten vallen als hij niet is aangesloten, afhankelijk van uw voedingsinstellingen. Als de batterij bijna leeg is, kan uw laptop ook het bereik van de ontvanger verkleinen om energie te besparen. Het is mogelijk dat de laptop goed werkt, maar dat het signaal van de router niet meer binnen het bereik is.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.