Hoe oud is mijn laptop?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Binnen enkele minuten kunt u zonder technische kennis de leeftijd van uw laptop achterhalen. Hoe oud is mijn laptop?

Of u nu wilt weten hoe oud uw laptop is omdat u denkt dat het tijd is voor een nieuwe, of omdat u misschien wel wil weten of hij nog onder de garantie valt, er bestaan een aantal gemakkelijke manieren om de leeftijd van uw Windows laptop op te zoeken.

U kunt gebruik maken van één van de onderstaande manieren om er achter te komen hoe oud uw laptop is.

Zoek uw serienummer op

Als u een laptop heeft gekocht van bijvoorbeeld HP of Acer, dan kan het zijn dat er ergens een sticker op zit waar het serienummer van uw apparaat op staat.

serienummer en leeftijd op achterkant van laptop Serienummer van mijn Asus laptop. (Hier staat de fabricage datum er toevallig ook al bij - dat scheelt weer!)

Wanneer u een serienummer vindt op uw laptop dan kunt u deze vaak in Google zoeken en naar de website van de fabrikant gaan. Hier staat dan vaak meer informatie over het type laptop en model dat u bezit.

Staat er niets onderop uw laptop? Er zijn meer manieren om uw serienummer te vinden.

Bekijk de release date van uw processor

Een andere manier om de leeftijd van uw laptop te achterhalen is door te kijken wanneer uw processor werd gemaakt. Dit kan door een paar simpele stappen te volgen:

 1. Druk op de Windows knop, of klik in het zoekvak linksonder, typ sysinfo en druk op enter. U zult nu een scherm in beeld krijgen met alle informatie over uw laptop.
  informatie over laptop
 2. Onder systeem zult u een rij zien waar processor voor staat. Ga naar Google en typ deze naam over in het zoekvak.
 3. Open de website van de fabrikant die tevoorschijn komt in het zoekresultaat.
 4. Zoek op de pagina van de fabrikant waar de 'geboorte' van uw laptop ongeveer plaats vond.
  leeftijd van processor

Dit is natuurlijk niet de meest accurate manier om op te zoeken hoe oud uw laptop is, maar vaak komt het redelijk overeen.

Bekijk de oudste map in uw Windows folder

De derde manier waarmee u gemakkelijk de leeftijd van uw laptop kunt vinden is door de oudste mappen te zoeken op uw C:-schijf. U kunt de volgende stappen volgen om dit te vinden:

 1. Druk op de Windows knop, of klik in het zoekveld linksonderin uw scherm, typ verkenner en druk op de enter-toets.
 2. Klik in de linker zijbalk op 'Deze PC' en dubbelklik vervolgens op uw C:-schijf, vaak aangeduid als OS (C:).
  c-schijf
 3. Vervolgens klikt u op 'Date modified' of 'Laatst gewijzigd' om deze items op volgorde te sorteren.
  laatste gewijzigd op datum

Nu zult u een overzicht van mappen krijgen, gerangschikt op datum. Bekijk de map die het langst geleden gewijzigd is, en u hebt de leeftijd van uw laptop te pakken. In ons geval was dit 15/03/2019, en dat klopt precies.

Bekijk de aankoopfactuur

Natuurlijk is het ook mogelijk om gewoon de factuur van uw aankoop op te zoeken en te kijken wanneer deze is aangeschaft. Hier is verder geen technische kennis voor nodig.

Wij hopen dat u de leeftijd van uw laptop hebt kunnen vinden door middel van deze drie manieren. Indien u van plan bent om hem te verkopen, hebben wij nog wat handige tips om hem helemaal te legen voor de verkoop.

Mocht u er toch niet helemaal uit zijn gekomen, dan kunt u altijd nog een reactie achterlaten waarna wij u persoonlijk zullen helpen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.