MacBook start niet meer op, wat moet ik doen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 30 jun 2023
Als uw MacBook niet meer opstart, zijn er een paar verschillende oplossingen die u kunt proberen. MacBook start niet meer op, wat moet ik doen?

Heeft u problemen met het opstarten van uw MacBook? Maakt u zich dan geen zorgen! In dit artikel delen we enkele nuttige instructies om u te helpen bij het oplossen van dit probleem. Volg deze stappen om uw MacBook weer aan de praat te krijgen en weer productief te kunnen werken.

1. Controleer of uw MacBook wel stroom heeft

Als uw MacBook niet meer opstart, is het belangrijk om eerst te controleren of deze wel stroom heeft. Het ligt misschien wat voor de hand, maar het kan bijvoorbeeld zijn dat uw batterij toch sneller leeg is gegaan dan u dacht.

Zorg ervoor dat uw MacBook is aangesloten op een werkend stopcontact en dat de stroomkabel goed is aangesloten. Probeer ook een andere stroomkabel of adapter om te controleren of het probleem hiermee verholpen kan worden.

2. Geforceerd uit- en aanzetten

Als u denkt dat uw MacBook uit staat maar het toch nog lijkt alsof hij aan staat, dan is het verstandig om hem even geforceerd uit en aan te zetten. Hiervoor volgt u de volgende stappen:

  1. Zet uw MacBook uit door de aan/uit-knop ongeveer 10 seconden ingedrukt te houden.
  2. Start uw MacBook weer op door de aan/uit-knop in te drukken.
  3. Als uw MacBook nu weer opstart is het probleem opgelost, anders gaat u verder met de volgende oplossing.

3. SMC (System Management Controller) herstellen

Heeft u nog een wat oudere MacBook met Intel-processor? Dan kunt u proberen om de SMC te herstellen. Door de SMC opnieuw in te stellen, worden de instellingen teruggezet naar hun standaardwaarden, wat soms kan helpen bij het oplossen van problemen met het opstarten van de MacBook. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het herstellen van problemen met de stroomvoorziening, de batterij, het ventilatiesysteem en andere gerelateerde functies.

De exacte procedure voor het resetten van de SMC varieert afhankelijk van het specifieke MacBook-model. Over het algemeen houdt de resetprocedure echter in dat u de MacBook uitschakelt, bepaalde toetsen indrukt of bepaalde stappen volgt om de stroom uit het systeem te verwijderen, en vervolgens de MacBook opnieuw opstart.

4. Is de display misschien de boosdoener?

In sommige gevallen kan het niet opstarten van uw MacBook te maken hebben met het beeldscherm dat simpelweg niet werkt. Het is natuurlijk altijd belangrijk om de werking van alle kabels te controleren, maar het kan altijd gebeuren dat er een storingzit in het stroomcircuit.

Als dat het geval is, kan het zijn dat uw MacBook gewoon aan staat en werkt, alleen dat u een zwart scherm te zien krijgt. U kunt checken of dit het geval is met uw MacBook door hem tegen een helder raam te houden, zodat er zonlicht tegen de achterkant van het scherm schijnt.

Mocht u wanneer het licht tegen de achterkant van uw scherm schijnt iets van uw scherm kunnen zien, dan kunt u proberen in te loggen. In sommige gevallen zal het scherm vervolgens weer normaal aan gaan.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.