Monitor aansluiten op laptop als tweede scherm

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Het gebruiken van een tweede scherm met uw laptop verhoogt productiviteit, en is daarnaast makkelijk in te stellen. Monitor aansluiten op laptop als tweede scherm

Alle moderne laptops hebben tegenwoordig de mogelijkheid om aangesloten te worden op een externe monitor. Hierdoor kunt u meerdere schermen tegelijkertijd gebruiken, of gewoon uw scherm spiegelen om te werken op een grotere monitor, wat veel mensen die langere tijd achter elkaar werken erg fijn vinden.

Monitor aansluiten op laptop

De eerste stap is kijken welk soort aansluiting u hebt, waar wij een handige handleiding voor hebben gemaakt. Bijna iedere laptop heeft één van de volgende poorten beschikbaar:

  • HDMI
  • DVI
  • USB-C (Thunderbolt 3)
  • DisplayPort

Er zijn wat oudere laptops die VGA gebruiken, maar dat werkt ook nog prima als u onderstaande stappen volgt.

verschillende videopoorten op een laptop Verschillende videopoorten op een laptop.

Wanneer u de kabel van uw laptop naar uw externe monitor aansluit, kan het zijn dat u een toetscombinatie op uw toetsenbord moet uitvoeren om de monitor te activeren.

Het kan erg per laptop verschillen, maar over het algemeen moet u de Fn-toets tegelijkertijd indrukken met één van de F-toetsen. U kunt de juiste F-toets herkennen aan een icoontje met daarop een beeldscherm.

juiste functietoets om monitor te koppelen aan laptop De juiste functietoets om een monitor te koppelen aan de laptop, wat in ons geval F8 is.

Als u de juiste toetscombinatie hebt gevonden zal uw scherm nu gekoppeld zijn aan uw laptop. In onderstaande alinea leggen wij uit hoe u de inhoud van het tweede scherm kunt bepalen.

Kies wat er op het tweede scherm getoond wordt

mogelijkheden voor tweede monitorNadat u uw laptop hebt aangesloten op een tweede monitor, kunt u kiezen wat er op het tweede scherm getoond wordt. Druk hiervoor op de toetscombinatie Windows-toets + P.

Er worden u nu 4 verschillende mogelijkheden gepresenteerd:

  • Alleen pc-scherm: het huidige scherm wordt alleen getoond op de primaire monitor.
  • Dupliceren: het huidige scherm wordt op beide monitoren hetzelfde weergegeven.
  • Uitbreiden: uw primaire scherm wordt uitgebreid en u kunt met uw muis navigeren tussen beiden schermen.
  • Alleen tweede scherm: alleen uw aangesloten monitor zal de inhoud van uw scherm weergeven.

Tip: als u geen goede laptop hebt met hoge resolutie, kies dan voor Alleen tweede scherm om te kunnen genieten van de resolutie van uw tweede scherm. Bij dupliceren neemt hij namelijk de resolutie van uw laptop over waardoor alles erg onscherp kan worden.

Werkt een tweede monitor als het scherm van mijn laptop kapot is?

In de meeste gevallen wel. Het videosignaal kan vaak alsnog worden doorgestuurd naar de externe monitor, waardoor die wel inhoud kan weergeven. Mocht bijvoorbeeld ook uw videokaart stuk zijn, dan kan het zijn dat er op het tweede scherm ook niets wordt getoond.

Lees ook: Twee schermen aansluiten op uw laptop.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.