Oude Laptop Verkopen | Hoeveel is hij nog waard?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Het is altijd handig om de prijs van uw laptop te weten, zodat u hem niet voor veel te weinig verkoopt.

Misschien bent u één deze dagen van plan uw oude laptop te verkopen. Uw redenen kunnen zijn dat u geld nodig heeft voor uw dagelijkse uitgaven, of dat uw gebruikte laptop veroudert, en dat u hem binnenkort wilt laten vervangen door een nieuwer en geüpgraded apparaat.

Bovendien zijn er misschien veel overschotten van desktop computers en notebooks in uw huis. U denkt dus dat de verkoop van uw oude laptop een redelijk idee is.

Nadat u een aantal jaren profijt hebt gehad van uw gebruikte notebook, wilt u misschien weten hoeveel hij nu waard is voordat u hem verkoopt. Deze korte uitleg zal u helpen begrijpen hoe u de huidige prijs van uw oude laptop kunt bepalen.

U kunt dit artikel ook als informatieve basis gebruiken, want het presenteert de belangrijke factoren die de marktwaarde van het stuk technologie beïnvloeden. U zult dus leren wat de belangrijkste overwegingen zijn die u moet controleren wanneer u de prijs van uw gebruikte laptop laat schatten, en hoe u de beste waarde kunt krijgen wanneer u hem verkoopt.

Bepalen van de huidige prijs van uw laptop

Als u van plan bent uw oude laptop te verkopen, moet u bedenken dat de prijs waarvoor u hem gekocht hebt niet dezelfde is als de prijs waar u hem vandaag voor kunt verkopen.

Toch kunnen de onderdelen ook verouderd raken. Bovendien komen er nu en dan betere notebooks op de markt, die sneller zijn en met nieuwere en relevantere functies komen.

U kunt de beste prijs voor uw gebruikte laptop krijgen door de huidige kosten ervan te leren kennen. Hier zijn drie manieren waarop u te weten kunt komen hoeveel uw oude laptop nu waard is.

1. Lokale verkopers van laptops

In de streek waar u woont, kunt u plaatselijke laptopverkopers vinden. Deze in de buurt gelegen winkels kunnen u de meest nauwkeurige en juiste prijs van zowel oude als nieuw uitgebrachte laptops geven op basis van uw exacte locatie.

De kosten van laptops hangen immers sterk af van de plaats waar u gevestigd bent. Wanneer u dus uw plaatselijke laptopverkopers bezoekt, kunt u van hen verwachten dat zij u de juiste schatting geven van de waarde van uw technologische apparatuur.

Bovendien kunnen de laptopverkopers in uw omgeving u helpen door uw gebruikte computer op defecten te controleren, zodat u meer te weten komt over hoe hij nu eigenlijk waard is. Behalve oude laptops verkopen, kunnen zij u ook meer details geven over markttendensen, technische informatie, en nog veel meer essentiële details die u nodig kunt hebben.

2. E-commerce sites

Bol en Amazon behoren tot de beste e-commerce websites die u kunt bezoeken om te bepalen hoeveel uw gebruikte laptop nu kost. Het zijn bekende online shopping portalen waar zowel oude als gloednieuwe computers en notebooks te koop zijn.

Bovendien kunt u naar e-Commerce websites verwijzen wanneer u oude laptop prijzen vergelijkt, omdat zij een soortgelijk apparaat kunnen hebben als dat wat u heeft.

3. Online rekenmachines

Wist u dat er websites zijn die een gratis online rekenmachines aanbieden, waarmee u de huidige prijs van uw gebruikte laptop bij benadering kunt bepalen? Een voorbeeld hiervan is Gadgetsalvation.com.

huidige waarde van de laptop via gadgetsalvation Berekende waarde van een Acer Swift 3 via Gadgetsalvation.com.

Online calculators kunnen u helpen om de werkelijke prijs van uw oude laptop nu te controleren. In het portaal hoeft u alleen maar het model, het merk, de staat en andere belangrijke gegevens van uw apparaat in te voeren, en de online calculators zullen u automatisch de huidige marktprijs van uw computer laten zien.

Kenmerken van een laptop die de verkoopprijs bepalen

Wanneer u besluit uw gebruikte laptop te verkopen, zijn er factoren die de marktwaarde ervan beïnvloeden. Taxateurs en kopers beoordelen gewoonlijk de volgende aspecten van uw oude laptop om de precieze kostprijs ervan vast te stellen.

1. Leeftijd

U mag best onthouden dat de prijs van een laptop daalt naarmate hij ouder wordt. Deze realiteit is normaal. De onderdelen van een laptop gaan achteruit, en er komen nieuwere laptops uit, die sneller en krachtiger zijn dan hun verouderde voorgangers.

Lees ook: Hoe oud is mijn laptop?

Bovendien kan uw oude laptop minder waard worden, vooral als u uit uw online onderzoek verneemt dat het een model is dat de fabrikant al lang uit de handel heeft genomen.

2. Defecten

De verkoopprijs van uw oude laptop kan omlaag gaan als hij duidelijke krassen en andere zichtbare beschadigingen heeft. De kopers betalen toch voor het voordeel dat de laptop biedt, waardoor een defect het voordeel ervan vermindert.

Als u merkt dat uw gebruikte laptop gebreken heeft, kunt u die het beste aan de koper melden. Zo weet hij wat hij van uw verouderde notebook kan verwachten, zonder dat hij achteraf met de problemen bij u aanklopt.

3. Merk

Het merk van uw gebruikte laptop heeft een grote invloed op zijn marktwaarde. Er zijn verschillende computerbedrijven die met hun merken tegemoet komen aan uiteenlopende eisen van de consument, en dat heeft een enorme invloed op de kosten van uw notebook.

Deze bedrijven besteden ook verschillende bedragen aan reclame en marketing. Zij concentreren zich op hun specialiteiten bij het maken van promoties, want de kopers hebben verschillende prioriteiten wat de eigenschappen van een laptop betreft.

4. Specificaties

De onderdelen van uw oude laptop en hun functies bepalen de kwaliteit van uw toestel. Het zijn de volgende primaire factoren die de verkoopprijs van uw gebruikte laptop zouden bepalen.

Opslagruimte

Dit hardwaregedeelte van uw gebruikte laptop heeft een grote invloed op de marktwaarde ervan. Het is de plaats waar u alles op uw toestel opslaat, ook als het uitgeschakeld is.

De omvang van de interne opslag wordt uitgedrukt in Gigabyte of GB en Terabyte of TB, waarbij 1.000 GB gelijk is aan 1 TB. U kunt meer waar voor uw oude laptop krijgen als hij een grote opslagcapaciteit heeft.

Daarnaast zal hij ook meer waard zijn als u een SSD heeft i.p.v. een HDD.

CPU

Het brein van uw laptop is de centrale verwerkingseenheid of CPU. Dit gedeelte is de plaats waar alle opdrachten en functies verwerkt worden.

De kwaliteit van de CPU wordt gemeten aan de hand van de klokfrequentie, uitgedrukt in Gigahertz of GHz, en het aantal kernen, dat gewoonlijk tussen 4 en 8 ligt. U kunt meer geld krijgen als u uw oude laptop verkoopt, als de CPU snel werkt.

RAM

Het RAM (Random Access Memory) van de laptop fungeert als tijdelijke opslagplaats voor de programma's en bestanden die op dat moment in gebruik zijn. De kwaliteit ervan wordt gemeten in Gigabytes of GB.

Bedenk dat u meer waarde voor uw oude laptop kunt krijgen als het RAM-geheugen hoger is. Dit voordeel betekent immers dat hij meer geheugen kan bevatten.

GPU

De Graphics Processing Unit of GPU van uw gebruikte laptop functioneert op dezelfde manier als de CPU. Maar wat de GPU en de CPU van elkaar onderscheidt, is dat de eerste alle functies verwerkt die te maken hebben met animatie, graphics, en kleuren.

De GPU wordt gemeten in Gigabytes of GB. Bedenk dat u een hogere waarde voor uw tweedehands laptop kunt krijgen als hij een hogere GPU heeft, wat zich vertaalt in meer vermogen.


De leeftijd van uw oude laptop, de gebreken, het merk, en de specificaties helpen u allemaal om te bepalen of u meer geld kunt krijgen als u uw apparaat verkoopt. Als u hulp nodig heeft om deze kenmerken van uw gebruikte notebook te weten te komen, kunt u altijd hulp krijgen van de laptopverkopers bij u in de buurt. Bovendien kan het online lezen van meer artikelen u meer ideeën geven over hoe u uw oude laptop het best voor een oordeelkundige prijs kunt verkopen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.