Schermformaat kiezen voor laptop

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Het schermformaat is één van de belangrijkste factoren om te overwegen tijdens het kiezen van een nieuwe laptop. Schermformaat kiezen voor laptop

Iedere laptop verschilt van elkaar. Zo hebben ze allemaal een andere combinatie van componenten, maar ook een andere schermgrootte. Niet ieder formaat display is geschikt voor ieder doeleind, waardoor u goed de voor- en nadelen van iedere schermgrootte moet begrijpen.

Vragen die u uzelf hierbij moet stellen zijn:

  • Werk ik liever op een klein, middelgroot, of groot scherm?
  • Staat mijn laptop vaak op dezelfde plek of moet ik hem af en toe meenemen?
  • Ga ik er ook onderweg op werken (in bijvoorbeeld de trein of bus)?
  • Welke software ga ik gebruiken, en zijn hier krachtige specs voor nodig?

Wij leggen u hieronder per schermgrootte uit wat de voor- en nadelen zijn, en waar u deze het beste voor kunt gebruiken.

10 inch

Laptops met een formaat van 10 inch zijn de kleinste waar u voor kunt kiezen. Doordat ze klein en licht zijn, maakt dit 10 inch een geweldig formaat voor de gebruiker die vaak onderweg is en tussendoor even snel iets moet doen. U kunt hem zo gemakkelijk even openklappen om bijvoorbeeld een notitie te maken of uw serie te kijken als u in de trein of bus zit.

Een nadeel aan dit kleine formaat, is dat ze vaak zo dun zijn dat er geen grote krachtige componenten in kunnen zitten. Hierdoor kunt u van deze mini laptops niet de beste prestaties verwachten.

Bekijk de beste kleine laptops

11 inch

Net als 10 inch laptops is een 11 inch display ook geschikt voor mensen die vaak onderweg zijn. Ze bevatten vaak ongeveer dezelfde specs, waardoor ze prima geschikt zijn om even uw e-mail te lezen, te scrollen op Facebook of uw favoriete serie te binge-watchen. U moet ook van dit formaat geen krachtige specs verwachten.

12 inch

12 inch laptops zijn weer een klein stukje groter dan 11 inch, en kunnen daarom ook voor iets zwaardere doeleinden worden gebruikt. Zo bevatten veel modellen van dit formaat een touchscreen, en zijn ze ook krachtig genoeg om middelzware taken aan te kunnen zoals het bewerken van foto's met lichte software.

13 inch

13 inch laptop - surface 3

13 inch is een formaat dat veel verschillende laptops beschikbaar heeft. Bij deze middelgrote variant beginnen de krachtige specs vaak wel te komen. Ze zijn alsnog compact genoeg om onderweg mee te kunnen werken, maar kunnen vaak ook wat zwaardere software zoals Photoshop draaien of films streamen in Full HD-kwaliteit.

Bekijk de beste 13 inch laptops

14 inch

14 inch vindt ik zelf een heerlijk formaat voor een laptop, aangezien deze alsnog erg compact zijn maar toch redelijk goede specificaties kunnen hebben. Zelf werk ik momenteel op een 14 inch Zenbook, welke ik ideaal vindt. Het is eigenlijk een tussenmaat tussen 13 en 15 inch laptops, wat u misschien ook als erg fijn kunt ervaren.

15 inch

15 inch laptop formaat

Één van de meest voorkomende formaten laptops zijn momenteel 15,6 inch. Veel van de beste laptops hebben dit formaat omdat deze door de meeste gebruikers als erg fijn worden ervaren. Ze zijn voor veel mensen dé perfecte tussenweg tussen compactheid en goede prestaties. De meeste laptops van deze grootte bevatten ook vaak een batterijduur waar u tegen gezegd kan worden.

Bekijk de beste 15 inch laptops

16 inch

16 inch is een tussenmaat tussen de 15 en 17 inch die niet vaak voor komt. Veel van de 16 inch laptops op de markt zijn MacBooks die goede prestaties en batterijduur bevatten. Mocht u 17 inch net wat te groot vinden, dan kunt u een 16 inch laptop uitproberen.

17 inch

Vele van de krachtigste laptops die momenteel beschikbaar zijn hebben een inchformaat van 17 inch. Deze laptops zijn vaak een stuk dikker en zwaarder, waardoor er veel meer ruimte aan de binnenkant zit voor grote krachtige componenten. De meeste gamers en professionele videobewerkers kiezen voor deze grootte, omdat er veel op het beeld past en ze toepassingen uit kunnen voeren die simpelweg op een zwakkere laptop niet kunnen.

Bekijk de beste 17 inch laptops


Tot slot willen wij als tip meegeven dat u het scherm van uw huidige laptop op kunt meten om zo een idee te krijgen of u een grotere of kleinere nieuwe laptop wilt kopen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.