Screenshot maken op een Chromebook

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Er zijn meerdere manieren om een screenshot te maken op een Chromebook, waaronder het hele scherm maar ook gedeeltelijk. Screenshot maken op een Chromebook Vantage_DS / Shutterstock.com

Het maken van een screenshot op een Chromebook is een beetje anders dan hoe u dat zou doen op uw MacBook of Windows laptop, maar het proces is vrij eenvoudig. U kunt het hele scherm of een deel van het scherm vastleggen door middel van een aantal verschillende toetsencombinaties, welke erg eenvoudig te gebruiken zijn.

Bekijk deze tips voor het maken van een screenshot op uw Chromebook met behulp van de stylus of de sneltoetsen.

Schermafdruk van het volledige scherm

Om een volledige schermafdruk te maken, moet u de toetsen 'Ctrl' + 'Vensters Weergeven' ingedrukt houden.

De Vensters Weergeven toets bevindt zich in de bovenste rij van het toetsenbord rechts van de 'full-screen' toets. Het ziet er uit als een vierkantje die gevolgd wordt door twee lijnen en het vervangt de positie van de F5 toets die in andere toetsenborden te vinden is.

screenshot toets chromebook

Nadat u beide toetsen hebt ingedrukt, verschijnt er rechtsonder een melding met een miniatuur van de schermafbeelding. Wanneer u op de voorvertoning klikt, leidt deze u naar een downloadmap en daar gaan alle screenshots standaard naartoe voor offline toegang. U heeft de mogelijkheid om de schermafbeeldingen te openen door te klikken op het blauwe pictogram om vervolgens de downloads of de afbeeldingen te selecteren.

Chrome OS labelt de schermafbeeldingen met de tijd en datum waarop ze zijn genomen waardoor u ze gemakkelijk terug kunt vinden.

Aangezien Chrome OS alle schermafbeeldingen op het apparaat opslaat, zijn deze pas beschikbaar op Google Drive als u deze bestanden handmatig op Drive uploadt. Volg deze stappen om de bestanden op Google Drive te uploaden:

 1. Druk op de app Bestanden en selecteer vervolgens de downloads of afbeeldingen die aan de linkerkant worden weergegeven.
 2. Kies de schermafbeelding die u wilt uploaden. Wanneer u meer dan één schermafbeelding wilt uploaden, tikt u op het vinkje voor elke schermafbeelding.
 3. Druk op de deelknop in de rechterbovenhoek.
 4. Selecteer in het uitklapmenu 'Opslaan naar Drive'. U kunt de schermafbeelding ook naar andere accounts sturen, zoals Dropbox en OneDrive. Er zijn meer manieren om de schermafbeelding op te slaan op Google Drive via een Chromebook.

Als u in het bezit bent van een Chromebook met een 360-graden scharnier, zoals in een Pixelbook, kunt u direct naar 'Screenshots in Tablet modus' gaan om een alternatieve, touch-gebaseerde methode te krijgen.

Gedeeltelijke screenshot maken

Naast de volledige schermafbeelding is er een andere toetsencombinatie waarmee u een klein gedeelte van uw scherm kunt afdrukken. Druk hiervoor tegelijkertijd op 'Ctrl' + 'Shift' + 'Vensters Weergeven'.

Voor een wat uitgebreidere uitleg, kunt u de onderstaande stappen volgen:

 1. Houd de 'Ctrl' + 'Shift' toetsen tegelijkertijd ingedrukt en druk vervolgens op de 'Vensters Weergeven'-toets.
 2. Het licht op het scherm wordt donkerder, en de cursor verandert tijdelijk in een kruisje. Gebruik het kruisje vanuit een hoek van het opnamegebied en houd vervolgens het touchpad of de muisknop ingedrukt.
 3. Sleep de cursor naar de tegenovergestelde hoek van het vierkant om een selectie van het beeldscherm te maken. Laat uw vinger of de muisknop los om de selectie te voltooien. De Chromebook legt dan automatisch het scherm vast.

De screenshot wordt, net als een volledige schermafbeelding, opgeslagen in de downloads of afbeelding map.

Screenshot maken in tablet-modus

De meeste 2-in-1's en tablets die gebruik maken van het Chrome OS hebben mogelijk geen toegang tot een toetsenbord. Niets om u zorgen over te maken: een eenvoudige manier om een screenshot te maken is beschikbaar in de tablet-modus.

Volledige screenshot

Om een schermafbeelding te maken met behulp van een stylus voor het hele scherm volgt u de volgende stappen.

 1. Druk op de Stylus.
  stylus chromebook
 2. Tik op de optie 'Scherm Vastleggen'. Dit legt een schermafbeelding van het volledige scherm vast.

Een alternatieve methode om een schermafdruk te maken van het hele scherm is door de Aan/Uit-knop en de knop om het volume naar beneden te zetten tegelijkertijd in te drukken.

Gedeeltelijke screenshot

Volg deze stappen om slechts een deel van het scherm vast te leggen.

 1. Druk op de Stylus
 2. Gebruik de pen om te tikken op de optie voor het vastleggen van het gebied.
 3. Gebruik de pen en houd het beginpunt van het scherm vast.
 4. Sleep de pen naar het eindpunt en maak een box.
 5. Laat de pen los om de schermafbeelding vast te leggen.
Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.