Screenshot maken in Windows 10 (3 manieren)

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Met één van de onderstaande methodes leert u binnen 30 seconden hoe u een screenshot kunt maken in Windows. Screenshot maken in Windows 10 (3 manieren)

'Maak eens een screenshot als bewijs.' heeft u vast al wel eens te horen gekregen. Maar wat als u niet weet hoe u een screenshot moet maken in Windows? Dan heeft u een probleem. Wij hebben voor u drie oplossingen waarmee u binnen enkele minuten kan leren hoe dit precies werkt.

Screenshot maken van het hele scherm

De makkelijkste optie om een schermafbeelding te maken is het gebruik maken van de printscreen toets, bij een laptop vaak afgekort op uw toetsenbord als 'prt sc'.

screenshot maken met printscreen toets Locatie van de print screen toets op mijn toetsenbord.

Wanneer u hier op drukt zal er in eerste instantie niets gebeuren. Om de afbeelding op te slaan volgt u de volgende stappen:

  • Open het programma 'Paint' door in uw computer te zoeken.
  • Gebruik wanneer Paint open staat de toetscombinatie CTRL + V om de screenshot in het programma te plakken.
  • Druk op de toetscombinatie CTRL + S om de schermafdruk op te slaan.

De screenshot is nu gemaakt en opgeslagen; klaar om verstuurd te worden!

Screenshot maken van een deel van uw scherm

Soms is het natuurlijk niet verstandig om het hele scherm te versturen naar iemand, maar alleen een klein stukje, en Chromebooks hebben deze knop bijvoorbeeld niet. Daar zijn twee simpele mogelijkheden voor.

Windows + ALT + S

Als u geen printscreen op uw toetsenbord hebt, dan zult u een andere toetsencombinatie moeten proberen.

De toetsencombinatie Windows (De vier vierkantjes, vaak tussen de ALT en CTRL in) + ALT + S zal een venster openen waarbij u zelf aan kunt geven hoe groot de screenshot moet worden. Hier kunt u zelf een vlak kiezen waar u een screenshot van wilt maken.

Net als bij de printscreen toets kunt u vervolgens de afbeelding opslaan door middel van de Paint software.

Externe screenshot software

Als u de andere mogelijkheid niet voor elkaar krijgt, raden wij aan om andere software te gebruiken die gemaakt is voor het maken van screenshots. Enkele voorbeelden zijn Gyazo en Lightshot. Deze software is over het algemeen makkelijk te gebruiken en u kunt er heel makkelijk de screenshots mee delen nadat ze zijn gemaakt. Zelf gebruik ik vaak Gyazo, en ben hier erg tevreden mee.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.