Serienummer van laptop achterhalen

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Het serienummer van uw laptop is gemakkelijk te achterhalen, en er is geen technische kennis voor nodig. Serienummer van laptop achterhalen

Een serienummer is een unieke code van letters en cijfers die wordt toegekend aan een laptop voordat deze wordt verkocht. Het idee erachter is dat een laptop met deze unieke code geïdentificeerd kan worden, een beetje hetzelfde als dat een mens een unieke vingerafdruk heeft.

Er kunnen verschillende redenen zijn om het serienummer van uw laptop op te moeten zoeken. Bijvoorbeeld wanneer u uw laptop opstuurt voor reparatie, een claim indient bij de verzekering of wanneer u de leeftijd van uw laptop probeert te achterhalen. Wij zetten verschillende manieren op een rij om gemakkelijk het serienummer van uw laptop te achterhalen voor beide Windows en MacBook gebruikers.

Serienummer van Windows laptop achterhalen

Voor Windows laptops zijn er drie verschillende manieren om uw serienummer te achterhalen.

1. Via de opdrachtprompt

De makkelijkste (en snelste) manier om uw serienummer te achterhalen is via de opdrachtprompt (ook wel CMD genoemd).

 1. Open de opdrachtprompt door de Windows-toets ingedrukt te houden en vervolgens op R te drukken. Typ daar vervolgens cmd en druk op enter.
  cmd zoeken in verkenner
 2. Typ in de opdrachtprompt: wmic bios get serialnumber en druk op enter.
  opdrachtprompt commando voor serienummer
 3. Het serienummer van uw laptop zal vervolgens in beeld komen.
  serienummer komt in beeld

2. Kijk op de onderkant van uw laptop

Draai uw laptop op zijn kop, en kijk of er een sticker aan de onderkant zit. Kijk vervolgens of er ergens iets als Serial Number of SN te zien is. Hier achter zal dan een code van een aantal letters en cijfers staan wat uw serienummer is. Deze code is vaak ook te vinden op de doos waarin uw laptop zat toen u deze kocht.

serienummer op de onderkant van laptop

3. Zoek op andere plekken

Mocht uw laptop bijvoorbeeld niet meer aan gaan waardoor u de opdrachtprompt niet kunt gebruiken, en staat er ook geen serienummer op uw laptop? Dan zijn er nog een aantal andere plekken waar u uw serienummer mogelijk kunt vinden:

 • Op het bonnetje van de aankoop
 • De e-mail bevestiging van uw aankoop
 • Het bonnetje van de garantie

Serienummer achterhalen op een MacBook

Om het serienummer van uw MacBook te vinden klikt u op het Apple-logo en klikt u vervolgens op Over deze Mac (de eerste optie). U zult vervolgens al de gegevens van uw MacBook in beeld krijgen, met onderin uw serienummer.

serienummer van macbook
Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.