5 Mogelijke factoren van een slome laptop

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Niets is vervelender dan een slome laptop, maar gelukkig is dit probleem zonder technische kennis te verhelpen. 5 Mogelijke factoren van een slome laptop

Bezorgt uw trage laptop u hoofdpijn op kantoor of thuis? Hebt u een snelle oplossing voor dit probleem nodig?

Trage laptops kunnen verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen helemaal niets te maken hebben met de manier waarop u uw laptop gebruikt.

Bovendien is een trage notebook zeker een ongemak. Het kan u enkele dagen laten afvragen waarom hij steeds trager wordt, als u niet beschikt over de technische kennis.

Het lezen van deze korte uitleg kan u helpen begrijpen wat typisch de oorzaak is van een trage laptop. U leert ook enkele van de praktische oplossingen die u zelf kunt doen.

5 veel voorkomende oorzaken van een slome laptop

Er zijn verschillende oorzaken voor de trage prestaties van uw laptop. Hieronder volgen er enkele en enkele van de snelle oplossingen die u kunnen helpen bij het oplossen van deze problemen.

1. Malware

Malware is een soort virus dat laptops ongunstig beïnvloedt. Zij corrumperen computerprocessen en kunnen de reden zijn waarom alles in uw notebook trager wordt.

U kunt er zeker van zijn dat uw notebook met schadelijke malware besmet is, als u een plotselinge vertraging ondervindt en een verhoogd aantal pop-ups tegenkomt. Bovendien zult u merken dat programma's in uw toestel zich vanzelf sluiten en openen.

blue screen of death Het welbekende BSOD (Blue Screen of Death).

Andere tekenen van een met malware besmette laptop zijn uw overbelaste harde schijf die overladen is met verdachte bestanden en Blue Screen of Death meldingen. U kunt virussen zoals malware op uw laptop opsporen en verwijderen door anti-malware en virusscans uit te voeren.

2. Uw laptop wordt ouder

Draait op uw laptop een verouderde versie van Windows? Dan kunt u er zeker van zijn dat die de oorzaak zijn van de traagheid van uw laptop.

Oude besturingssystemen zorgen er namelijk meestal voor dat laptops trager werken dan hun meer recente opvolgers zoals Windows 10. Zij kunnen ook gewoon niet de myriaden updates bijhouden die de meeste van uw favoriete computertoepassingen nodig hebben om te draaien.

Lees ook: Hoe oud is mijn laptop?

Daarom kunt u het beste een nieuwe laptop kopen, die gemaakt is door budgetvriendelijke en betrouwbare bedrijven. Deze upgrade is de moeite waard, want hij voorkomt dat u te maken krijgt met technologie die slecht presteert en u hindert in uw productiviteit.

3. Volle harde schijf

U wilt zeker gemakkelijk toegang hebben tot uw foto's en uitgebreide muziekbibliotheken op uw laptop. Bovendien is het normaal dat computergebruikers zoals u snel toegang willen hebben tot uw gedownloade en geïnstalleerde programma's en bestanden.

Wist u echter dat deze elementen ervoor zorgen dat uw harde schijf tot de rand toe gevuld raakt? Wat er gebeurt is dat deze op uw harde schijf opgeslagen items ervoor zorgen dat uw laptop harder moet werken en er te lang over doet om te leveren wat u hem nodig hebt.

Het is dus sterk aan te bevelen dat u ruimte vrijmaakt op de harde schijf van uw laptop, of een nieuwe SSD inbouwt. U kunt deze stap doen door bestanden die u niet nodig hebt te verwijderen of ze te verplaatsen naar andere opslag, zoals een externe schijf of de cloud.

4. Overbelaste browser

Laptops zijn handige gadgets die kunnen multitasken. U geniet van het vermogen van de browser van uw notebook om meer dan tien afzonderlijke tabbladen tegelijk open te hebben.

Dankzij dit voordeel kunt u namelijk van YouTube-muziek genieten, zelfverrijkende artikelen lezen, en andere plezierige activiteiten online doen wanneer u maar wilt. Maar een browser die overladen is met veel tabbladen, stelt de goede werking van uw laptop op de proef.

google chrome met veel openstaande tabbladen Performance van Google Chrome met veel openstaande tabbladen.

Uw laptop doet erg zijn best om veel dingen tegelijk te doen, waardoor hij langzamer gaat werken. U kunt dit probleem dus snel oplossen door de overbodige browsers te sluiten.

U kunt ook naar uw browsergeschiedenis gaan en in het cachegeheugen opgeslagen items en computercookies verwijderen. Door deze maatregel uit te voeren kunt u de snelheid van uw laptop opvoeren.

5. Laag beschikbaar geheugen

Zoals u weet, hoe meer Random Access Memory of RAM uw laptop heeft, hoe meer capaciteit hij heeft om geheugenintensieve programma's zoals Adobe Illustrator en Adobe Photoshop uit te voeren. Maar als u tekenen vindt die wijzen in de richting van een laag geheugen, dan zult u waarschijnlijk te maken krijgen met een trage laptop.

Toch, als uw notebook weinig RAM heeft, wordt zijn verwerking ongelooflijk vertraagd, vooral wanneer er meer dan één programma open is. Bovendien hebben overwerkte of gedateerde laptops vaak weinig geheugen, waardoor ze niet in staat zijn veel geheugenintensieve programma's tegelijk te verwerken.

Voor een snelle oplossing kunt u proberen de status van het geheugengebruik van uw laptop te controleren. Ga dan naar het taakbeheer door op CTRL+ALT+DEL te drukken.

openstaande programmas Overzicht met programma's die het meeste RAM gebruiken.

U zult onder het tabblad processen zien welke computerprogramma's uw RAM in beslag nemen. Beslis dan hoe u het geheugen van uw computer kunt gebruiken voor verschillende projecten terwijl u aan het multitasken bent.


Weet u nu de oorzaak van uw slome laptop? Lees dan ook de handleiding voor het sneller maken van uw laptop.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.