Toetsenbord indeling wijzigen in Windows 11

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 28 jun 2023
Een uitgebreid stappenplan voor het wijzigen van uw toetsenbord layout in Windows 11. Toetsenbord indeling wijzigen in Windows 11

Bent u op zoek naar een alternatieve toetsenbord layout om gemakkelijk speciale tekens te gebruiken, bijvoorbeeld voor teksten in vreemde talen? Handmatig invoegen via de “Speciale tekens app” kan een omslachtige taak zijn. Gelukkig is er een efficiëntere oplossing - de toetsenbord indeling tijdelijk veranderen. Ontdek de stappen die u moet volgen om de toetsenbordtaal in Windows 11 te wijzigen.

Toetsenbord layout wijzigen in Windows 11 (kort stappenplan)

Als u uw toetsenbord indeling wilt veranderen in Windows 11, volgt u hiervoor de onderstaande stappen:

  1. Open de instellingen (sneltoets: Windows-toets + i).
  2. Klik aan de linkerkant op Tijd en taal.
  3. Selecteer Taal en regio.
  4. Klik op Een taal toevoegen en selecteer uw gewenste taal.
  5. Verander de toetsenbord layout via het knopje in de taakbalk. Om snel te wisselen tussen talen kunt u ook de sneltoets Windows-toets + spatiebalk gebruiken.

Toetsenbord indeling wijzigen in Windows 11 met foto’s

Als u er niet helemaal uit komt met de bovenstaande samengevatte stappen, hebben we hier een wat uitgebreider stappenplan met instructiefoto’s erbij.

Stap 1: Open de instellingen

Allereerst moet u in de instellingen komen van uw Windows 11 apparaat. Hiervoor kunt u linksonder zoeken naar Instellingen, of gebruikmaken van de sneltoets Windows-toets + i. Uiteindelijk zult u terecht komen op het onderstaande scherm.

instellingen openen

Stap 2: Navigeer naar het juiste tabje

Om de instellingen voor uw toetsenbord taal te vinden, klikt u in het linkermenu op Tijd en taal. Vervolgens selecteert u de optie Taal en regio om bij de taalinstellingen voor uw toetsenbord te komen.

juiste tab selecteren

Stap 3: Een nieuwe taal installeren

Om een nieuwe taal te installeren, klikt u eerst op het blauwe knopje Een taal toevoegen. Hier kunt u vervolgens zoeken naar een nieuwe taal. Wanneer u een taal heeft gevonden, klikt u deze aan en selecteert u Volgende. Klik vervolgens op Installeren om de installatie van de nieuwe toetsenbord layout te voltooien.

nieuwe toetsenbord taal installeren

Stap 4: De nieuwe toetsenbord indeling selecteren

nieuwe indeling selecteren

Nu de nieuwe layout voor uw toetsenbord is geïnstalleerd, moet hij nog wel geactiveerd worden. Dit kunt u rechtsonder in uw taakbalk doen. U zult nu een icoontje vinden waar nu hoogstwaarschijnlijk NLD op staat.

Klik deze aan, en selecteer vervolgens uw zojuist geïnstalleerde taal om de toetsenbord indeling te wijzigen.

Om nog makkelijker te wisselen tussen verschillende toetsenbord indelingen, kunt u ook gebruik maken van de sneltoets Windows-toets + spatiebalk of Alt + Shift. Rechtsonder in de taakbalk kunt u te allen tijde zien wat de huidige layout is.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.