8 Oplossingen als uw Toetsenbord niet meer werkt

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Ook zonder technische kennis kan een niet werkend (draadloos) toetsenbord binnen enkele minuten verholpen worden. 8 Oplossingen als uw Toetsenbord niet meer werkt

Werkt uw laptop toetsenbord of (draadloze) toetsenbord niet? Misschien heeft u op een dag uw computer geopend en leek geen enkele knop ineens te werken. U kunt zelfs niet verder komen dan het vergrendelscherm als uw laptop beveiligd is met een wachtwoord, omdat het toetsenbord niet werkt.

U hoeft niet in paniek te raken of uw toestel onmiddellijk te laten repareren. Hier zijn een aantal mogelijke geteste oplossingen die uw niet werkende toetsenbord weer tot leven kunnen brengen.

Welk toetsenbord werkt er niet?

Toetsenbord van laptop werkt niet

Wanneer het toetsenbord van uw laptop het niet doet, hoeft u zich niet gelijk geen zorgen te maken. Probeer de 8 onderstaande mogelijke oplossingen om het probleem te verhelpen.

1. Start uw laptop opnieuw op

Het eerste wat u moet doen is uw laptop herstarten. Dit kan eenvoudig worden gedaan met behulp van het touchpad of de muis op zowel het vergrendelscherm als op het bureaublad. Als uw laptop een speciale aan/uit-knop heeft buiten het toetsenbord, druk dan op die knop en houd deze 10-15 seconden ingedrukt.

De systeemsoftware heeft waarschijnlijk een fout gemaakt, waardoor deze uw toetsenbord niet herkent als een invoerapparaat. Door opnieuw op te starten kunnen kleine bugs worden gewist, zodat uw toetsenbord na een herstart misschien weer normaal werkt.

2. Neem een kijkje bij de BIOS

Als het herstarten het probleem niet heeft opgelost, moet u een diagnose stellen van de oorzaak van het probleem. Het Basic Input/Output System (BIOS) van uw laptop zal u een idee geven of wat het toetsenbord aantast een hardware- of softwareprobleem is.

Schakel de laptop in of start hem opnieuw op. Open het BIOS-scherm door onmiddellijk op de aangewezen functietoets of Delete op het toetsenbord te drukken. Dit kan variëren afhankelijk van de fabrikant van de laptop, maar de gebruikelijke toetsen zijn F1 en F2. U hebt een korte tijd om dit te doen terwijl Windows aan het opstarten is.

Als u het BIOS-scherm kunt openen, betekent dit dat de computer uw invoer via het toetsenbord herkent en dat deze fysiek werkt. De afwijking bevindt zich binnen Windows (software), en dus niet uw toetsenbord zelf (hardware).

Het probleem kan op de hardware zitten als u niet in staat bent het BIOS-scherm in te voeren. Als dit het geval is, moet u wellicht andere maatregelen overwegen, zoals het schoonmaken van het toetsenbord, het opnieuw plaatsen van de poort of het vervangen van het toetsenbord in zijn geheel.

3. Maak tijdelijk gebruik van het schermtoetsenbord

U kunt het configuratiescherm volledig navigeren met slechts een muis, maar er zijn momenten waarop u enkele tekens moet invoeren terwijl uw ingebouwde toetsenbord niet werkt. Een USB-toetsenbord kan helpen, maar als dit niet beschikbaar is, kan het veel helpen als u weet waar u het virtuele toetsenbord kunt vinden.

virtueel toetsenbord inschakelen

Klik op uw vergrendelscherm in de rechterbenedenhoek op 'Ease of Access' en klik vervolgens op 'On-screen Keyboard'. Hierdoor kunt u uw wachtwoord invoeren en uw bureaublad openen. Als u al op het bureaublad bent, klikt u op de Start-knop en klikt u op Instellingen, dat is het pictogram in de vorm van een tandwiel. U vindt daar het menu 'Ease of Access' om het schermtoetsenbord te openen.

4. Drivers bijwerken

Het is waarschijnlijk dat een stuurprogramma is gestopt met werken of beschadigd is geraakt. Het opnieuw installeren of bijwerken van het stuurprogramma voor het toetsenbord kan de truc zijn.

  1. Open het apparaatbeheer. U kunt het vinden in het Configuratiescherm of via het startmenu door Device Manager te typen.
  2. Klik op Toetsenborden om de lijst in die categorie uit te breiden.
  3. Zoek een item dat de tekst PC/AT Enhanced Keyboard of Standard PS/2 Keyboard bevat. Dit komt overeen met uw ingebouwde toetsenbord. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Update Driver. Dit opent een pop-upvenster met de vraag hoe u het apparaat wilt updaten.
    keyboard in device manager
  4. Klik op Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma's. Als het stuurprogramma van het toetsenbord verouderd is, zal het een nieuw stuurprogramma van het internet downloaden. Start de laptop opnieuw op en controleer of dat de zaken repareert.
  5. Als dat niet werkt of als er staat dat het stuurprogramma van uw apparaat al de meest recente update is, kies dan de andere optie, namelijk Zoek op mijn computer naar stuurprogramma's.
  6. Klik vervolgens op Laat mij kiezen uit een lijst met beschikbare stuurprogramma's op mijn computer. Kies een van de stuurprogramma's die in het nieuwe venster worden weergegeven en druk op Volgende om het installatieproces te starten.

Een van de twee benaderingen zal het stuurprogramma van uw toetsenbord overschrijven met een nieuwe. Start uw laptop opnieuw op en kijk of dit het probleem heeft verholpen.

5. Bezoek de ondersteuningspagina van de laptopfabrikant

Er zijn gevallen waarin het toetsenbord niet wordt vermeld in het apparaatbeheer. Dit betekent dat Windows het apparaat niet herkent, dus u moet een externe driver downloaden dat door de fabrikant van de laptop is geleverd.

Ga naar de website van het merk van uw laptop, ga naar de sectie van het stuurprogramma en download het stuurprogramma voor uw toetsenbord. Het kan u helpen bij het zoeken als u het exacte model van uw toestel kent. Zo niet, dan hebben veel officiële driver websites diagnostische hulpmiddelen die u kunt downloaden. De app identificeert uw laptopmodel en downloadt ontbrekende of verouderde stuurprogramma's.

6. Controleer op virussen

Als het sleutelen aan de stuurprogramma's nog steeds niet werkt, is het tijd om te controleren op virussen. Uw laptop kan geïnfecteerd zijn door een malware die het systeem verstoort. Voer een volledige scan uit met behulp van Windows Defender of een ander vertrouwd gratis antivirusprogramma.

7. Verwijder stof en kruimels van uw toetsenbord

Op dit punt is het tijd om te overwegen dat het probleem met de hardware kan zijn, vooral als u de BIOS-pagina niet kon invoeren bij het herstarten.

Het is mogelijk dat vuil de circuits van uw toetsenbord verstoort. Stof en voedselresten kunnen de ruimtes tussen de toetsen binnendringen en het verwijderen ervan kan een beetje lastig zijn, vooral als het er al een tijdje in zit. Zet uw laptop uit, open en til hem op en draai hem bijna ondersteboven. Schud hem goed maar voorzichtig om te zien of sommige deeltjes eraf komen.

kruimels-verwijderen-toetsenbord

U kunt een blikje perslucht of een stofzuiger gebruiken om het vuil van elke toets te verwijderen. Gebruik alleen geen water of een vloeibaar reinigingsmiddel, omdat dit meer problemen kan veroorzaken. Zet uw laptop weer aan om te controleren of het toetsenbord al reageert.

8. Stop de stekker opnieuw in het stopcontact

Zorg ervoor dat de stekker van uw laptop uit het stopcontact is gehaald. Als de batterij verwijderbaar is, probeert u deze eruit te halen en weer in te bouwen. U kunt uw laptop ook uitschakelen door de aan/uit-knop 15-30 seconden ingedrukt te houden. Deze stappen zorgen ervoor dat uw apparaat volledig wordt ingeschakeld in plaats van dat het alleen maar in een slaaptoestand wordt gezet. Als u het apparaat weer inschakelt, kunt u alles weer aansluiten.

Draadloos toetsenbord werkt niet

Mocht u gebruik maken van een draadloos toetsenbord, dan zijn er vier mogelijke oplossingen om hem mogelijk weer aan de praat te krijgen.

1. Computer opnieuw opstarten

Met veel randapparatuur, waaronder dus ook een toetsenbord dat het niet doet, is het opnieuw opstarten van uw computer heel vaak de oplossing. Producten die gebruik maken van USB lopen namelijk regelmatig even vast, waardoor een herstart van de computer het probleem kan oplossen.

Als herstarten niet werkt, probeer hem dan helemaal af te sluiten en even 10 á 20 seconde uitgeschakeld te houden. Start uw computer daarna weer opnieuw op om te checken of uw toetsenbord werkt.

2. Opnieuw verbinding maken

Een draadloos toetsenbord maakt gebruik van bluetooth, en bluetooth staat er om bekend dat er wel is wat connectieproblemen kunnen optreden. Als het opnieuw opstarten van uw computer niet werkte, haal dan de USB-dongle een paar seconde uit de computer. Stop hem er vervolgens weer in om te kijken of uw toetsenbord het dan weer doet.

usb-dongle-in-laptop

3. Check of de batterijen leeg zijn

Het kan natuurlijk ook gewoon gebeuren dat uw batterijen leeg zijn, waardoor het logisch is dat uw toetsenbord niet werkt. De meeste toetsenborden draaien op twee á vier AA-batterijen, dus even snel nieuwe batterijen er in doen om te kijken of dit het probleem is kan geen kwaad.

4. Staat uw toetsenbord niet uit?

Sommige draadloze toetsenborden maken gebruik van een aan/uit-schakelaar om zo de batterijen te besparen als u hem niet gebruikt. Het kan natuurlijk zijn dat u deze per ongeluk de verkeerde kant op hebt geschoven, waardoor hij nu niet werkt. Probeer even met de aan/uit-schakelaar te spelen om te kijken of u hem weer aan de praat krijgt.

Bedraad toetsenbord werkt niet

Mocht u een bedraad toetsenbord hebben dat niet werkt, zijn er maar twee mogelijke oplossingen. Wanneer deze het probleem niet verhelpen kunt u beter gelijk een nieuwe kopen.

1. Sluit uw toetsenbord opnieuw aan

Probeer het probleem op te lossen door uw toetsenbord te ontkoppelen. Wacht vervolgens een aantal seconden en sluit hem opnieuw aan. Als hij het nog niet doet, kunt u het ook nog proberen in een andere USB-poort, zodat u in ieder geval weet dat een kapotte USB-poort niet de boosdoener is.

2. Bekijk de kabel van uw toetsenbord

Een knik in de kabel komt vaker voor dan u denkt, zeker als u een rommelige werkomgeving hebt waar alle draden door elkaar lopen. Loop even de hele kabel van uw toetsenbord na om te zien of er ergens een knik of defect te vinden is.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.