8 Oplossingen als uw Toetsenbord niet meer werkt

Laatste update op 09-09-21 door Remco Bravenboer

Werkt uw laptop toetsenbord niet? Misschien heeft u op een dag uw computer geopend en leek geen enkele knop ineens te werken. U kunt zelfs niet verder komen dan het vergrendelscherm als uw laptop beveiligd is met een wachtwoord, omdat het toetsenbord niet werkt.

U hoeft niet in paniek te raken of uw toestel onmiddellijk te laten repareren. Hier zijn acht tips die u kunnen helpen bij het oplossen van problemen met het toetsenbord van uw laptop.

1. Start uw laptop opnieuw op.

Het eerste wat u moet doen is uw laptop herstarten. Dit kan eenvoudig worden gedaan met behulp van het touchpad of de muis op zowel het vergrendelscherm als op het bureaublad. Als uw laptop een speciale aan/uit-knop heeft buiten het toetsenbord, druk dan op die knop en houd deze 10-15 seconden ingedrukt. De systeemsoftware heeft waarschijnlijk een fout gemaakt, zodat deze uw toetsenbord niet herkent als een invoerapparaat. Door opnieuw op te starten kunnen kleine bugs worden gewist, zodat uw toetsenbord na een herstart misschien weer normaal werkt.

2. Het BIOS-scherm kan u helpen bij de diagnose van het probleem.

Als het herstarten het probleem niet heeft opgelost, moet u een diagnose stellen van de oorzaak van het probleem. Het Basic Input/Output System (BIOS) van uw laptop zal u een idee geven of wat het toetsenbord aantast een hardware- of softwareprobleem is.

Schakel de laptop in of start hem opnieuw op. Open het BIOS-scherm door onmiddellijk op de aangewezen functietoets of Delete op het toetsenbord te drukken. Dit kan variëren afhankelijk van de fabrikant van de laptop, maar de gebruikelijke toetsen zijn F1 en F2. U hebt een korte tijd om dit te doen terwijl Windows aan het opstarten is.

Dit lost het probleem nog niet op, maar het verkleint de oorzaken. Als u het BIOS-scherm kunt openen, betekent dit dat de computer uw invoer via het toetsenbord herkent en dat deze fysiek werkt. De afwijking bevindt zich binnen Windows.

Het probleem kan op de hardware zitten als u niet in staat bent het BIOS-scherm in te voeren. Als dit het geval is, moet u wellicht andere maatregelen overwegen, zoals het schoonmaken van het toetsenbord, het opnieuw plaatsen van de poort of het vervangen van het toetsenbord in zijn geheel.

3. U kunt tijdelijk een extern of virtueel toetsenbord gebruiken tijdens het oplossen van problemen.

U kunt het configuratiescherm volledig navigeren met slechts een muis, maar er zijn momenten waarop u enkele tekens moet invoeren terwijl uw ingebouwde toetsenbord niet werkt. Een USB-toetsenbord kan helpen, maar als dit niet beschikbaar is, kan het veel helpen als u weet waar u het virtuele toetsenbord kunt vinden.

virtueel toetsenbord inschakelen

Klik op uw vergrendelscherm in de rechterbenedenhoek op 'Ease of Access' en klik vervolgens op 'On-screen Keyboard'. Hierdoor kunt u uw wachtwoord invoeren en uw bureaublad openen. Als u al op het bureaublad bent, klikt u op de Start-knop en klikt u op Instellingen, dat is het pictogram in de vorm van een tandwiel. U vindt daar het menu 'Ease of Access' om het schermtoetsenbord te openen.

4. Controleer het apparaatbeheer en werk uw stuurprogramma's bij.

Het is waarschijnlijk dat een stuurprogramma is gestopt met werken of beschadigd is geraakt. Het opnieuw installeren of bijwerken van het stuurprogramma voor het toetsenbord kan de truc zijn.

  1. Open het apparaatbeheer. U kunt het vinden in het Configuratiescherm of via het startmenu door "Device Manager" te typen.
  2. Klik op Toetsenborden om de lijst in die categorie uit te breiden.
  3. Zoek een item dat de tekst "PC/AT Enhanced Keyboard" of "Standard PS/2 Keyboard" bevat. Dit komt overeen met uw ingebouwde toetsenbord. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Update Driver. Dit opent een pop-upvenster met de vraag hoe u het apparaat wilt updaten.
    keyboard in device manager
  4. Klik op "Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma's". Als het stuurprogramma van het toetsenbord verouderd is, zal het een nieuw stuurprogramma van het internet downloaden. Start de computer opnieuw op en controleer of dat de zaken repareert.
  5. Als dat niet werkt of als er staat dat het stuurprogramma van uw apparaat al de meest recente update is, kies dan de andere optie, namelijk "Zoek op mijn computer naar stuurprogramma's".
  6. Klik vervolgens op "Laat mij kiezen uit een lijst met beschikbare stuurprogramma's op mijn computer". Kies een van de stuurprogramma's die in het nieuwe venster worden weergegeven en druk op "Volgende" om het installatieproces te starten.

Een van de twee benaderingen zal het stuurprogramma van uw toetsenbord overschrijven met een nieuwe. Start uw laptop opnieuw op en kijk of dit het probleem heeft verholpen.

5. Bezoek de ondersteuningspagina van de laptopfabrikant.

Er zijn gevallen waarin het toetsenbord niet wordt vermeld in het apparaatbeheer. Dit betekent dat Windows het apparaat niet herkent, dus u moet een extern stuurprogramma downloaden dat door de fabrikant van de laptop is geleverd.

Ga naar de website van het merk van uw laptop, ga naar de sectie van het stuurprogramma en download het stuurprogramma voor uw toetsenbord. Het kan u helpen bij het zoeken als u het exacte model van uw toestel kent. Zo niet, dan hebben veel officiële driver websites diagnostische hulpmiddelen die u kunt downloaden. De app identificeert uw laptopmodel en downloadt ontbrekende of verouderde stuurprogramma's.

6. Controleer op virussen.

Als het sleutelen aan de stuurprogramma's nog steeds niet werkt, is het tijd om te controleren op virussen. Uw computer kan geïnfecteerd zijn door een malware die het systeem verstoort. Voer een volledige scan uit met behulp van Windows Defender of een ander vertrouwd antivirusprogramma.

7. Verwijder stof en kruimels van uw toetsenbord.

Op dit punt is het tijd om te overwegen dat het probleem met de hardware kan zijn, vooral als u de BIOS-pagina niet kon invoeren bij het herstarten.

Het is mogelijk dat vuil de circuits van uw toetsenbord verstoort. Stof en voedselresten kunnen de ruimtes tussen de toetsen binnendringen en het verwijderen ervan kan een beetje lastig zijn, vooral als het er al een tijdje in zit. Zet uw laptop uit, open en til hem op en draai hem bijna ondersteboven. Schud hem goed maar voorzichtig om te zien of sommige deeltjes eraf komen.

U kunt een blikje perslucht of een stofzuiger gebruiken om het vuil van elke toets te verwijderen. Gebruik alleen geen water of een vloeibaar reinigingsmiddel, omdat dit meer problemen kan veroorzaken. Zet uw laptop weer aan om te controleren of het toetsenbord al reageert.

8. Probeer de oude en geteste unplug en re-plug aanpak

Zorg ervoor dat de stekker van uw laptop uit het stopcontact is gehaald. Als de batterij verwijderbaar is, probeert u deze eruit te halen en weer in te bouwen. U kunt uw laptop ook uitschakelen door de aan/uit-knop 15-30 seconden ingedrukt te houden. Deze stappen zorgen ervoor dat uw apparaat volledig wordt ingeschakeld in plaats van dat het alleen maar in een slaaptoestand wordt gezet. Als u het apparaat weer inschakelt, kunnen alle hardwareaansluitingen worden ververst.

Het volgende wat u moet doen is het toetsenbord zelf weer terugplaatsen door het van het moederbord te trekken en het weer aan te sluiten. Mogelijk moet u enkele schroeven verwijderen zodat u het toetsenbord weg kunt wrikken of het chassis van de laptop volledig kunt openen. Dit is ook een gelegenheid om het toetsenbordpaneel van onderaf schoon te maken. Voer dit alleen uit als u weet wat u doet.

U kunt de hulp van professionele technici inroepen als u niet zeker bent van het openen van uw laptop. Zij kunnen hem voor u repareren en aanbevelingen doen als u het toetsenbord door een nieuwe moet vervangen. Als u nog steeds een geldige garantie heeft, kunt u deze naar de fabrikant sturen om hem te repareren.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

remco bravenboer - laptoid