Mijn touchpad werkt niet meer, wat moet ik doen?

Touchpads worden al jaren gebruikt in laptops, maar als deze ineens niet meer werkt en u geen reservemuis bij u heeft dan kunt u niet meer verder en zit u in de problemen. Natuurlijk is het ook mogelijk om uw laptop te besturen door alleen het toetsenbord te gebruiken, maar dat is in veel gevallen niet nodig. Touchpad problemen komen vaak voor en kunnen bijna altijd gemakkelijk worden opgelost door bepaalde dingen na te lopen of te controleren. Hier zijn onze tips om een touchpad die niet meer werkt binnen enkele minuten op te lossen.

  1. Schakel uw touchpad in via de ‘fn’ toets

  Bijna ieder laptop toetsenbord bevat de FN toets, ook wel functie toets genoemd. Het indrukken van deze toets ontgrendelt een aantal extra mogelijkheden die u normaal niet heeft op uw toetsenbord. Meestal is het ook mogelijk om door middel van deze knop uw touchpad in- en uit te schakelen.

  touchpad inschakelen
  Niet werkende touchpad oplossen met fn-toets.
  touchpad is weer ingeschakeld
  Voorbeeld van een melding die op het scherm komt bij deze toetsencombinatie.

  U kunt deze knop ingedrukt houden en vervolgens de knop te zoeken die het touchpad bestuurd, wat in mijn geval F7 is (zie bovenstaande foto). Wanneer u deze toetsen tegelijkertijd indrukt zal uw touchpad weer worden ingeschakeld als hij niet meer werkte doordat hij uit stond.

  2. Knop binnenin de touchpad

  Als u geen fn-toets of touchpad-knop op uw toetsenbord hebt, dan kan het zijn dat er een knop in de touchpad zit die deze in- en uitschakelt. Dit kunt u vaak herkennen aan een lichtje of klein logo dat in de linkerbovenhoek van uw touchpad te zien is. Wanneer dit op uw touchpad te zien is dan kunt u proberen om hier twee maal op te drukken om uw touchpad weer in te schakelen.

  3. Laptop opnieuw opstarten

  Als de eerste twee opties niet hebben gewerkt, dan is het misschien nodig om uw laptop even opnieuw op te starten. Wanneer uw laptop al een lange tijd aan staat kan het zijn dat hij even moe wordt en wat mankementen gaat vertonen. Het opnieuw opstarten kan er voor zorgen dat de tijdelijke problemen worden opgelost en uw touchpad weer zal werken als normaal.

  touchpad meme
  Even een grappige helpdesk meme als tussendoortje, voor de IT’ers onder ons.

  4. Externe muis loskoppelen uit USB-poort

  Dit gebeurt niet heel vaak, maar er bestaan laptops waarbij de touchpad niet goed werkt wanneer er een externe muis aan zit gekoppeld. Als u een muis heeft vastgekoppeld aan uw laptop, dan kunt u makkelijk testen of dit uw probleem is door deze tijdelijk los te koppelen.

  muis loskoppelen
  Loskoppelen van uw muis uit het USB-poort.

  Werkt uw touchpad nu weer? Super, dan was dit de oplossing! Als hij niet werkt kunt u de muis weer vast koppelen en verder gaan met het proberen van de andere mogelijke oplossingen hieronder.

  5. Touchpad staat op uitgeschakeld in de BIOS

  Als u niet weet wat de BIOS van een laptop is, dan kunt u deze stap beter overslaan aangezien het een probleem wordt als u de verkeerde dingen indrukt.

  Allereerst moet u de BIOS openen door tijdens het opstarten van uw laptop heel vaak achter elkaar op de delete-knop of F2-knop drukken. Binnen de BIOS moet u op zoek gaan naar de optie genaamd ‘internal pointing device’. Wanneer u deze instelling vindt, zult u zien dat deze op in- of uitgeschakeld staat. Als hij uitgeschakeld staat, is dit waarschijnlijk de reden dat uw touchpad niet werkt. Zet deze op ‘ingeschakeld’ en u zult zien dat uw touchpad weer werkt na het opstarten van uw laptop.

  6. Muizen verwijderen

  Het komt niet vaak voor, maar wanneer u verschillende muizen gebruikt voor uw laptop dan kan het zijn dat dit een conflict oplevert waardoor uw touchpad uit wordt geschakeld. Om dit op te lossen kunt u de volgende stappen volgen:

  • Zoek in uw Windows op ‘Apparaatbeheer’ of ‘Device Manager’ – afhankelijk aan op welke taal uw laptop staat ingesteld.
  • Scroll naar beneden en ga op zoek naar ‘Mice and other pointing devices’.
  • Deïnstalleer alle gekoppelde muizen (maakt u zich geen zorgen, deze worden automatisch weer geïnstalleerd na het aansluiten van uw muis).
  touchpad-werkt-niet-oplossen-via-device-manager
  Druk hier op om de muis te deïnstalleren van uw laptop.

  Als u in deze lijst meerdere muizen hebt gevonden en deze uit hebt geschakeld dan kan het zijn de problemen met uw touchpad zijn opgelost.

  7. Windows bijwerken

  Als de niet werkende touchpad een probleem heeft dat meerdere gebruikers tegelijkertijd ervaren dan kan het zijn dat het aan Windows ligt en er een update nodig is om het probleem op te lossen. U kunt checken of er een Windows update nodig is door via de Windows knop linksonderin te navigeren naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update.

  windows update om touchpad problemen op te lossen
  Update beschikbaar op onze laptop.

  Zoals u in de afbeelding hierboven kunt zien was er bij ons een update beschikbaar. Het kan zijn dat uw touchpad weer werkt na het installeren van de laatste Windows update.

  8. Drivers bijwerken of terugzetten

  Als geen één van de bovenstaande oplossingen heeft gewerkt kan het zijn dat uw drivers verouderd zijn, of dat u deze moet terugzetten naar een vorige versie. Allereerst moet u, net als bij de zesde stap, uw Device Manager openen. Vervolgens zoekt u uw touchpad, en drukt u hier op met de rechtermuisknop. Selecteer ‘Properties’ en navigaar naar het tabblad ‘Driver’.

  driver van touchpad updaten
  Driver van touchpad updaten of een rollback aanvragen.

  Op de bovenstaande afbeelding zijn de twee mogelijke opties te zien. U kunt de driver updaten door op ‘Update Driver’ te drukken, en wanneer deze bijwerking faalt kunt u deze terug draaien door middel van de ‘Roll Back Driver’-knop.

  Over de auteur

  Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de één geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

  remco bravenboer - laptoid

  Wat vond u van onze informatie?

  0 / 5

  Your page rank:

  Plaats een reactie