Mijn touchpad werkt niet meer, wat moet ik doen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 29 jun 2023
Wees gerust, een niet werkende touchpad is vaak binnen enkele minuten op te lossen zonder technische kennis. Mijn touchpad werkt niet meer, wat moet ik doen?

Touchpads worden al jaren gebruikt in laptops, maar als deze ineens niet meer werkt en u geen reservemuis bij u heeft dan kunt u niet meer verder en zit u in de problemen. Natuurlijk is het ook mogelijk om uw laptop te besturen door alleen het toetsenbord te gebruiken, maar dat is in veel gevallen niet nodig.

Touchpad problemen komen vaak voor en kunnen bijna altijd gemakkelijk worden opgelost door bepaalde dingen na te lopen of te controleren. Als uw touchpad niet werkt in Windows 10 dan kunt u de onderstaande stappen volgen om uw problemen op te lossen.

1. Schakel uw touchpad in via de fn knop

Bijna ieder laptop toetsenbord bevat de fn, ook wel functie toets genoemd. Het indrukken van deze toets ontgrendelt een aantal extra mogelijkheden die u normaal niet heeft op uw toetsenbord. Meestal is het ook mogelijk om door middel van deze knop uw touchpad in- en uit te schakelen.

touchpad inschakelen touchpad is weer ingeschakeld

U kunt de fn-knop ingedrukt houden en vervolgens de functietoets te zoeken die het touchpad bestuurd, wat in mijn geval F7 is (zie bovenstaande foto). Wanneer u deze toetsen tegelijkertijd indrukt zal uw touchpad weer worden ingeschakeld als hij niet meer werkte doordat hij uit stond.

De volgende keer dat u per ongeluk uit het niets die melding op het scherm krijgt en de cursor ineens niet meer werkt, bent u hier nu goed op voorbereid!

2. Knop binnenin de touchpad

Als u geen fn-toets of touchpad-knop op uw toetsenbord hebt, dan kan het zijn dat er een knop in de touchpad zit die deze in- en uitschakelt. Dit kunt u vaak herkennen aan een lichtje of klein logo dat in de linkerbovenhoek van uw touchpad te zien is. Wanneer dit op uw touchpad te zien is dan kunt u proberen om hier twee maal op te drukken om uw touchpad weer in te schakelen.

3. Instellingen van uw touchpad resetten

Gelukkig biedt Windows een gemakkelijke instelling om de touchpad een frisse start te geven. Volg de onderstaande stappen door gebruik van een externe muis om deze reset voor elkaar te krijgen:

  1. Druk op de Windows-toets en zoek naar 'Touchpad'.
  2. Open het eerste zoekresultaat en scroll helemaal naar beneden.
  3. Druk met de linkermuisknop op het knopje 'Reset' - één van de onderste opties uit het scherm.
    touchpad resetten

Vervolgens moet u een aantal seconden of minuten wachten. Wanneer deze tijd om is, zal uw touchpad weer staan op de instellingen alsof hij net uit de doos komt.

4. Laptop opnieuw opstarten

Als de eerste twee opties niet hebben gewerkt, dan is het misschien nodig om uw laptop even opnieuw op te starten. Wanneer uw laptop al een lange tijd aan staat kan het zijn dat hij even moe wordt en wat mankementen gaat vertonen. Het opnieuw opstarten kan er voor zorgen dat de tijdelijke problemen worden opgelost en uw touchpad weer zal werken als normaal.

touchpad meme

5. Externe muis loskoppelen uit USB-poort

Dit gebeurt niet heel vaak, maar er bestaan Windows 10 laptops waarbij de touchpad niet goed werkt wanneer er een externe muis aan zit gekoppeld (beide bekabeld en via USB). Als u een muis heeft vastgekoppeld aan uw laptop, dan kunt u makkelijk testen of dit uw probleem is door deze tijdelijk los te koppelen.

muis loskoppelen

Uw touchpad werkt weer? Super, dan was dit de oplossing en hoeft u de andere tips niet meer te proberen! Als hij niet werkt kunt u de muis weer vast koppelen en verder gaan met het proberen van de andere mogelijke oplossingen voor uw probleem.

6. Touchpad staat op uitgeschakeld in de BIOS

Als u niet weet wat de BIOS van een laptop is, dan kunt u deze stap beter overslaan aangezien het een probleem wordt als u de verkeerde dingen indrukt.

Allereerst moet u de BIOS openen door tijdens het opstarten van uw laptop heel vaak achter elkaar op de delete-knop of F2-knop drukken. (Let op: een muis werkt hier niet aangezien u geen cursor ziet, alles zal met de pijltjestoetsen bestuurd moeten worden.)

Probeer in de BIOS de optie genaamd 'internal pointing device' te vinden. Wanneer u deze instelling vindt, zult u zien dat deze op in- of uitgeschakeld staat. Als hij uitgeschakeld staat, is dit waarschijnlijk de reden dat uw touchpad niet werkt. Zet deze op 'ingeschakeld' en controleer of de muis van uw laptop weer werkt na het opstarten van uw laptop.

7. Muizen verwijderen

Het komt niet vaak voor, maar wanneer u iedere keer een andere muis gebruikt voor uw laptop dan kan het zijn dat dit een conflict oplevert waardoor uw touchpad uit wordt geschakeld. Om dit op te lossen kunt u de volgende stappen volgen:

  • Zoek in Start van Windows 10 op 'Apparaatbeheer' of 'Device Manager' - afhankelijk aan op welke taal uw laptop staat ingesteld.
  • Scroll naar beneden en ga op zoek naar de instellingen genaamd 'Muis en touchpad'.
  • Klik met de rechtermuisknop op iedere muis en de-installeer deze (maakt u zich geen zorgen, ieder stuurprogramma wordt automatisch weer geïnstalleerd na het aansluiten van uw muis).
touchpad-werkt-niet-oplossen-via-device-manager

Als u in deze lijst meerdere muizen hebt gevonden en deze uit hebt geschakeld dan kan het zijn de problemen met uw touchpad zijn opgelost en zal u het pijltje weer kunnen bewegen.

8. Windows 10 bijwerken

Als meerdere gebruikers tegelijkertijd ervaren dat de touchpad niet werkt, dan kan het zijn dat het aan Windows 10 ligt en er een update nodig is om het probleem op te lossen. U kunt checken of er een Windows-update nodig is door via de Windows-knop linksonderin te navigeren naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows-update.

update binnen Windows 10 om touchpad problemen op te lossen

Zoals u in de afbeelding hierboven kunt zien was er bij ons een update beschikbaar. Het kan zijn dat uw touchpad weer werkt na het installeren van de laatste Windows-update.

9. Touchpad werkt niet door een verouderd stuurprogramma

Als geen één van de bovenstaande oplossingen heeft gewerkt kan het zijn dat er een stuurprogramma verouderd is, of dat u deze moet terugzetten naar een vorige versie. Allereerst moet u, net als bij de zesde stap, uw Apparaatbeheer openen. Vervolgens zoekt u uw touchpad, en drukt u hier op met de rechtermuisknop. Selecteer 'Properties' en navigeer naar het tabblad 'Driver'.

drivers van touchpad updaten

Op de bovenstaande afbeelding zijn de twee mogelijke opties te zien. U kunt de driver updaten door op 'Update Driver' te drukken, en wanneer deze bijwerking faalt kunt u deze terug draaien door middel van de 'Roll Back Driver'-knop.

Mocht geen enkele oplossing werken om weer verbinding te krijgen met de muis van uw laptop, dan kan het zijn dat uw laptop te maken heeft met een geavanceerder hardware probleem doordat hij bijvoorbeeld te oud is. Wij raden aan om dan uw fabrikant of een andere Windows-expert te contacten om de touchpad van uw apparaat na te laten kijken.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.