Twee schermen aansluiten op uw laptop

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Het aansluiten van twee schermen op een laptop is zo gepiept. Twee schermen aansluiten op uw laptop

We weten allemaal dat het werken op meerdere schermen voor de meeste mensen een enorme boost aan hun productiviteit kan geven. Nu is het natuurlijk makkelijk om één monitor aan te sluiten op uw laptop, maar hoe zit het met twee? Wij leggen u uit hoe u twee schermen aan kunt sluiten aan uw laptop.

Een aantal checks vooraf

De meeste laptops ondersteunen op dit moment de mogelijkheid om minimaal twee andere schermen er aan te koppelen, maar u moet wel checken of dit met uw eigen laptop mogelijk is voordat u begint.

1. Check uw videokaart

Allereerst is het belangrijk om te kijken of uw videokaart meerdere schermen ondersteunt. De meeste videokaarten ondersteunen tegenwoordig wel twee beeldschermen, maar er zijn nog genoeg oudere videokaarten waarbij dit helaas niet mogelijk is.

De makkelijkste manier om er achter te komen of uw videokaart twee schermen ondersteunt, is door er simpelweg even naar te Googelen. Als u zoekt naar “does (uw type, bijv. gtx 1070) support multi monitor?”, dan zult u snel zien of uw videokaart deze mogelijkheid biedt.

is uw videokaart geschikt voor twee schermen Is uw videokaart geschikt voor twee schermen?

Zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is, is de GTX 1070 uit ons voorbeeld geschikt voor meerdere schermen. Mocht dit bij u ook het geval zijn, dan kunt u verder met de onderstaande stappen. Zo niet, dan zult u een geschikte videokaart moeten kopen.

2. Bekijk de aansluitingen van uw laptop

De volgende stap is het bekijken welke aansluitingen uw laptop heeft, zodat u weet welke u heeft. Over het algemeen heeft iedere laptop één van deze drie poorten:

  1. HDMI is een aansluiting die bijna iedere laptop heeft. Hij kan beide geluid en beeld doorgeven naar een monitor.
  2. VGA is een aansluiting waarbij de beeldoverdracht analoog gaat in plaats van digitaal, waardoor het steeds minder gebruikt wordt.
  3. DisplayPort komt steeds meer voor bij laptops. Deze kabel kan meer signalen tegelijkertijd doorvoeren, wat kan zorgen voor een hogere refresh rate.

Tip: bekijk een overzicht van alle aansluitingen op een laptop.

poorten op uw laptop Verschillende poorten voor beeld op een laptop.

Het is geen probleem als de poort van uw laptop en monitor niet hetzelfde zijn

Het komt vaak voor dat de monitor en laptop niet hetzelfde soort poort hebben voor de kabel. U kunt één van de onderstaande oplossingen proberen als dit ook bij u het geval is:

  • Als u twee verschillende poorten heeft voor uw laptop en beeldscherm, dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een HDMI naar DVI adapter.
  • Als u één HDMI-poort op uw laptop hebt maar er nog eentje extra nodig hebt, kunt u gebruik maken van een display splitter.

Twee schermen aansluiten op uw laptop

Nu u alle voorbereidingen hebt gedaan, kunnen we aan de slag met het koppelen van uw twee schermen aan uw laptop. Het handigste is om dit te doen terwijl de laptop aan staat, zodat Windows direct de nieuwe schermen kan herkennen.

De laptop en beeldschermen die we voor het voorbeeld zullen gebruiken hebben een HDMI- en VGA-poort. U kunt de twee schermen aansluiten op uw laptop met onderstaande stappen:

  1. Stop de kabel van het eerste scherm in de juiste poort van uw laptop. In ons geval is dit van de HDMI-poort van het scherm naar de HDMI-poort van de laptop.
  2. Doe dit vervolgens met het tweede scherm, maar dan van VGA naar VGA.
  3. Klik met de rechtermuisknop op uw bureaublad en selecteer beeldscherminstellingen.beeldscherminstellingen selecteren
  4. Selecteer de tweede display en selecteer vervolgens Scherm uitbreiden naar dit scherm en klik op Toepassen.
  5. Doe hetzelfde voor de derde display en selecteer OK om de instellingen op te slaan.

Beide schermen zullen nu zijn aangesloten aan uw laptop. U kunt zelf nog de beeldschermen in dezelfde interface heen en weer slepen om hun volgorde te bepalen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.