Ventilator van Laptop schoonmaken

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Het schoonmaken van de ventilator zorgt voor een betere luchtstroming wat resulteert in minder lawaai en betere prestaties. Ventilator van Laptop schoonmaken

Als u uw laptop al een tijdje hebt, is de kans groot dat er veel stof is opgebouwd in de ventilator. Dit is geheel normaal, en gebeurt bij ieder model.

Één van de meest voorkomende oorzaken van een laptop die veel lawaai maakt of erg heet wordt is een ventilator die vol zit met stof. Wij leggen u uit hoe u uw laptop schoon kunt maken zodat hij weer helemaal stofvrij wordt, ook als u hem niet open kunt maken.

Kunt u uw laptop openmaken?

De meeste laptops, zeker de nieuwste modellen, zijn niet gemaakt om open te worden gemaakt door zijn gebruikers. Mocht uw laptop wel kunnen worden opengemaakt, dan heeft u in dit geval mazzel aangezien het schoonmaken van de ventilator dan wat makkelijker is.

achterkant van de laptop open schroeven Schroef de achterkant van uw laptop er af.

Aan de onderkant van uw laptop zitten waarschijnlijk een aantal schroeven die losgemaakt kunnen worden. Voordat u dit doet, is het altijd handig om eerst even een handleiding van het exacte model van uw laptop online op te zoeken. In de meeste handleidingen staat stapsgewijs hoe u dit precies kunt doen. (soms vervalt namelijk de garantie als u hem zelf openmaakt)

Let op: doe voordat u dit doet altijd eerst uw laptop uit en verwijder ook de batterij.

Nadat u hem open hebt gekregen is het verstandig om ergens te gaan zitten waar het niet erg is als het een beetje stoffig wordt. (bijvoorbeeld in de tuin als het lekker weer is)

Vervolgens hebt u een flesje met perslucht nodig. Deze kunt u gericht richten op uw ventilator om zo het stof weg te blazen. Doe dit voorzichtig, want uw ventilator kan stuk gaan als u hem te hard laat draaien. Wij raden aan om het vanuit verschillende hoeken te doen door gebruik te maken van korte stootjes lucht.

Wanneer u klaar bent kunt u de laptop opnieuw opstarten om te kijken of uw laptop nu minder warm wordt.

Ventilator schoonmaken terwijl uw laptop dicht is

Bij veel modellen is het niet meer mogelijk om de achterkant van een laptop open te maken om zo de ventilator schoon te maken. Gelukkig is dit geen groot probleem, aangezien het bij vele modellen ook kan zonder hem open te maken.

voorbeeld van een busje perslucht Voorbeeld van een busje perslucht.

Net als wanneer hij wel open kan heeft u weer een bus met perslucht nodig. Mik deze vanaf de buitenkant van uw laptop in de uitgang van de ventilator, en doe telkens een paar kleine spuitjes achter elkaar.

Als u geluk hebt dan werkt dit, en zal er stof los komen van de ventilator die naar buiten komt via de uitgang van de ventilator. Deze manier zal natuurlijk niet al het stof uit de ventilator kunnen verwijderen, maar alles is mooi meegenomen als u uw laptop niet open kunt maken.

Let er wel weer goed op dat u niet langdurig op één plek spuit met uw flesje, omdat dit veel problemen kan veroorzaken. Neem telkens even een korte pauze tussen iedere spuit.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.