Verschil tussen Laptops, Notebooks & Ultrabooks

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Heb ik nou een laptop, notebook, of ultrabook.. soms weten wij het zelf ook niet meer. Verschil tussen Laptops, Notebooks & Ultrabooks Lukmanazis / Shutterstock.com

Voorbij zijn de dagen dat u op een bureau en in de buurt van een stopcontact moet blijven om een computer te kunnen gebruiken. Laptops bieden een mobiel en veelzijdiger alternatief voor productiviteit, entertainment en mediaconsumptie. Er zijn 66 grote laptopmerken over de hele wereld in 2020. Elk van deze merken draagt bij aan een omzet van de verkoop van 180 miljoen stuks per jaar en ze innoveren voortdurend de ontwerpen en functies van laptops.

Maar met de duizenden laptopmodellen die op de markt zijn, kunnen de termen die worden gebruikt voor het classificeren van deze computers nogal verwarrend zijn. Hoe worden ze geclassificeerd en wat zijn de belangrijkste verschillen tussen laptops, notebooks en ultrabooks?

Verduidelijking van de laptop termen

Laptops, in tegenstelling tot desktops, zijn draagbare computers die je op je schoot kunt gebruiken en die je gemakkelijk kunt meenemen. Het accu-ontwerp, de dunne display en het geïntegreerde toetsenbord zorgen ervoor dat u kunt genieten van de functies van een desktop terwijl u mobiel bent. Ze draaien op desktop-besturingssystemen (OS) zoals Windows, Mac of Linux, in tegenstelling tot mobiele telefoons en tablets die draaien op Android en iOS, die minimalistischer zijn.

3-laptops---laptop---notebook---ultrabook Laptop, notebook & ultrabook op een rij.

Met deze definitie zijn notebooks en ultrabooks technisch gezien allemaal laptop-pc's. Daarom kan het verwarrend zijn als fabrikanten het ene model aanduiden als notebook en het andere als laptop, terwijl ze er voor iedereen bijna hetzelfde uitzien. Het helpt niet dat de term "notebook" wordt gebruikt voor marketingdoeleinden in plaats van het feitelijke onderscheid met de specificaties aan te geven.

Voor technische doeleinden en duidelijkheid definiëren we laptops als draagbare computers die de hardware en functies van een full-size desktop behouden.

Grootte en hardware

Grootte is waarschijnlijk het eenvoudigste criterium voor het classificeren van laptops. De vormfactor van het apparaat bepaalt het type hardware waarmee het kan worden geïntegreerd.

Laptop

Laptops zijn gemakkelijk de grootste van de groep, omdat ze meestal tot ongeveer 5 kg wegen en schermen hebben met een diameter van 10 tot 20 inch, waarbij alles onder de 13 inch een mini laptop wordt genoemd. Hun vormfactor kan meestal full-sized toetsenborden, DVD/Blu-ray drives en grote koelsystemen voor de ondersteuning van krachtige processoren en grafische verwerkingseenheden (GPU's) integreren. Sommige gamelaptops kunnen wel 8,5 kg wegen, wat bijna even zwaar is als een gemiddelde CPU-toren voor desktops.

Op zoek naar een laptop? Bekijk ook onze lijst met beste laptops.

Notebook

Notebooks zijn kleiner en lichter dan laptops. Ze wegen meestal ongeveer 2,2 kg, zijn minder dan 7,5 cm dik en hebben een schermdiagonaal van minder dan 15 inch. Sommige hardware moest worden gewijzigd of worden verwijderd om het passend te maken op de vorm van notebooks. Het meest voor de hand liggend is de afwezigheid van een optische schijf en het verwijderen van het numerieke toetsenbord.Ze draaien ook op minder krachtige CPU's en GPU's, waardoor er geen grote koellichamen nodig zijn. U zult merken dat notebooks zijn uitgerust met lichte varianten van mainline-processoren. Lite processoren van Intel en AMD worden meestal aangeduid met een M voor "mobile", en ze hebben een lagere kloksnelheid (GHz) dan hun desktop tegenhangers.

Ultrabook

Ultrabooks zijn geoptimaliseerde versies van notebooks als het gaat om gewicht en draagbaarheid. Ze bieden kracht en functionaliteit die hetzelfde of beter is dan notebooks, maar ze zijn er in lichtere en kleinere uitvoeringen. Ze zijn ongeveer 18mm dik met schermen die niet groter zijn dan 14 inch, en de meeste modellen wegen tussen de 1,36 en 2,2 kg.Een ultrabook wordt direct uit de doos ook geleverd met een solid-state drive (SSD). De SSD gebruikt minder stroom en maakt snellere lees- en schrijftijden mogelijk dan traditionele harde schijven (HDD). Een ander belangrijk kenmerk van ultrabooks is het gebruik van energiezuinige CPU's met geïntegreerde graphics. Dit optimaliseert de levensduur van de batterij, waardoor sommige modellen tot 15-18 uur in één keer kunnen werken.

Eigenschappen en verwerkingskracht

Aangezien laptops het grootste deel van de interne onderdelen van een desktop behouden, betekent dit dat ze de hoogste rekenkracht hebben. Ze zijn ideaal voor media-intensieve doeleinden zoals gaming, videobewerking en grafische verwerking. Een laptop heeft ook een grotere en zwaardere batterij nodig om langdurig gebruik mogelijk te maken wanneer hij niet zit aangesloten op een stopcontact.

Er zijn ook krachtige notebooks en ultrabooks, maar ze zijn nog steeds niet zo krachtig als hun laptop tegenhangers. Door de zwakkere CPU en GPU zijn notebooks beter afgestemd op productiviteit en kantoortoepassingen. Ze kunnen geruislozer werken en genereren minder warmte.

De mogelijkheid om computergames uit te voeren is een slim geheugensteuntje om het stroomverschil tussen laptops te begrijpen. Laptops kunnen ze uitvoeren op de hoogste instellingen en framerates zoals desktops. Notebooks daarentegen kunnen dezelfde games uitvoeren bij lagere resoluties en FPS, en kunnen stotteren met meer veeleisende titels. Veeleisende games kunnen niet goed draaien of niet worden geïnstalleerd als u probeert ze op zwakkere notebooks en ultrabooks te zetten.

Het is belangrijk om te onthouden dat een zwakkere processor niet noodzakelijkerwijs betekent dat een computer slecht is. Notebooks en ultrabooks hebben een betere batterijlevensduur en mobiliteit. Zoals gezegd, zijn deze ontworpen voor een langere productiviteit terwijl ze compact en makkelijk mee te nemen zijn.

Ze zijn perfect voor mensen die veel reizen en die voortdurend toegang moeten hebben tot hun werkapplicaties zoals studenten. Een mobiele werkplek is geschikt voor het typen van een paar e-mails in een café, of voor het spiegelen van het scherm tijdens presentaties.

Conclusie

Er is geen strikte benchmark die notebooks, laptops en ultrabooks van elkaar onderscheidt. Al deze kernfuncties zitten in alle drie, zoals de mogelijkheid om verbinding te maken met internet via de kabel of Wi-Fi en om basistoepassingen op kantoor uit te voeren. U kunt het verschil vooral zien aan hun afmetingen en verwerkingskracht.

Om samen te vatten, hier zijn de belangrijkste eigenschappen die elk type bezit:

  • Laptops zijn meestal de zwaarste en grootste, omdat ze de meeste hardware en functies van een desktop behouden om een volledige gebruikerservaring te bieden. Ze hebben de hoogste verwerkingskracht.
  • Notebooks zijn kleiner en lichter dan laptops omdat bepaalde functionaliteiten en hardware zijn verwijderd ten gunste van de mobiliteit.
  • Ultrabooks zijn ultradunne notebooks die draaien op SSD en low-power processors. Ze bieden een betere draagbaarheid en over het algemeen betere prestaties, maar tegen een hogere prijs.

Vergeet ook niet dat de term "laptop", afhankelijk van de context, kan verwijzen naar alle soorten draagbare computers.

Uiteindelijk wordt het een kwestie van het nauwkeurig inspecteren van de specificaties en mogelijkheden van een laptop alvorens er een te kopen. Alleen de gebruiker kan zien welke specificaties het meest geschikt zijn voor zijn behoeften en het beste compromis vinden tussen grootte, verwerkingskracht en draagbaarheid.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.