Wat is RAM (intern werkgeheugen)?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Wilt u uw RAM uitbreiden of gewoon weten wat het interne werkgeheugen inhoudt? Wij leggen het u haarfijn uit. Wat is RAM (intern werkgeheugen)?

RAM (Random Access Memory) wordt door de computer of laptop gebruikt zodra het besturingssysteem volledig geladen is. De computer gebruikt het om de gegevens tijdelijk op te slaan terwijl de CPU (processor) met andere taken bezig is.

Wanneer een grotere hoeveelheid RAM beschikbaar is, hoeft de CPU niet veel gegevens uit het secundaire geheugen op te halen. Op die manier werkt de computer sneller. RAM wordt ook wel vluchtig geheugen genoemd, omdat het geen gegevens vasthoudt als de stroom wordt uitgeschakeld en het daarom van essentieel belang is gegevens op te slaan voordat u het apparaat uitschakelt.

Welke types RAM bestaan er?

RAM is te onderscheiden in twee verschillende types.

sram vs dram SRAM (links) versus DRAM (rechts) - bron

Dynamic RAM

DRAM is het hoofdgeheugen van de computer. Het slaat de bits van uw gegevens op in de condensator. Elke geheugencel heeft een geïntegreerde schakeling die bestaat uit een transistor en een condensator. Terwijl de transistors gevoelig zijn voor lekkage, raken de condensatoren ontladen en verliezen zij informatie als zij niet voortdurend van een nieuwe elektrische lading worden voorzien.

Static RAM

SRAM bestaat uit 4-6 transistors. Het bewaart de informatie totdat de stroomvoorziening van uw toestel in stand wordt gehouden. SRAM is duurder en wordt daarvoor minder vaak gebruikt.

Hoeveel RAM hebt u nodig voor gamen?

Hoeveel RAM u nodig hebt als u een spelletjesfreak bent, hangt af van het feit of u streamt en multitaskt of dat u gewoon geconcentreerd speelt. Vroeger werd 8 GB voldoende geacht voor typische gaming laptops, maar tegenwoordig, aangezien games steeds uitgebreider worden, verbruiken ze minimaal 12 GB RAM voor vele games. Voor de toekomst kunnen wij dus verwachten dat u tegen het einde van het jaar minimaal een laptop met 16 GB RAM nodig zult hebben. Als u nog wat andere programma's gebruikt om te livestreamen of te groepschatten, overweeg dan een laptop met 32 GB RAM.

Wat gebeurt er als uw RAM-geheugen ontoereikend is voor uw spel?

De computer weet welke gegevens sneller moeten worden geladen en snel toegankelijk moeten zijn, en slaat die gegevens op in het RAM-geheugen zodat ze directer toegankelijk zijn. Als u voortdurend het spel of andere gegevens van de HDD moet halen, wordt het systeem te traag om het aan te kunnen.

Wanneer de hoeveelheid RAM onvoldoende is, kan het apparaat er niet het hele spel op laden. Er wordt dan een "Page File" gebruikt om dat spel door uw systeem op te slaan. Deze Page File staat op de harde schijf, welke een zeer trage snelheid heeft. Wanneer dit gebeurt tijdens het gamen, leidt dat tot een slechte gebruikerservaring en veroorzaakt het frustratie.

Waarom is RAM cruciaal voor videobewerking?

Om video- en fotobewerkingssoftware soepel te laten draaien, hebt u de juiste hoeveelheid RAM nodig. Wanneer het benodigde RAM niet beschikbaar is, zal het besturingssysteem een deel ervan overbrengen naar de harde schijf. Beide hebben een zeer trage snelheid vergeleken met RAM, dat ongeveer 10x sneller is dan SSD en 50x sneller dan HDD.

U draait het grootste deel van de tijd verschillende programma's op uw toestel, die al een groot deel van uw beschikbare RAM in beslag nemen voordat u zelfs maar uw videobewerkingssoftware opent.

Het benodigde RAM-geheugen neemt toe met de resolutie en de bitdiepte van uw video. Daarom is het van essentieel belang dat u het RAM-geheugen van uw computer kiest dat geschikt is voor het soort beeldmateriaal waarmee u vaak werkt. Hier is een basisrichtlijn betreffende de verschillende maten RAM en hun overeenkomstige videobewerkingscapaciteit:

  • 8 GB: Het kan projecten draaien met minder dan 1080p, maar het kan ook nodig zijn alle andere programma's te sluiten.
  • 16 GB: Het kan projecten draaien met 1080p-4k 8bit met enkele kleine achtergrondprogramma's. Veel van de beste laptops hebben vaak 16 GB RAM, omdat meer vaak overkill is.
  • 32 GB: Hij kan een matig zware belasting aan, samen met achtergrondprogramma's.
  • 64 GB: Het geeft een grote videobewerkingscapaciteit tot 8k 10 bit, samen met achtergrondprogramma's.

Conclusie

Gemiddeld zal 32 GB RAM voldoende zijn voor een gaming laptop, maar ook de beste laptops voor videobewerking. Maar als u meer gespecialiseerde video's te bewerken hebt, overweeg dan 64 GB.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.