Welke laptop moet u kopen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Volg de onderstaande stappen om zo te laptop te vinden die bij u past. Welke laptop moet u kopen?

Een laptop is tegenwoordig onmisbaar voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Of u nu op zoek bent naar een apparaat voor school, werk of entertainment, er zijn talloze opties op de markt. Het vinden van de juiste laptop kan echter overweldigend zijn door de verschillende specificaties, merken en prijzen.

Gelukkig kunt u door een aantal belangrijke overwegingen te maken, de beste laptop vinden die aansluit bij uw specifieke behoeften en budget. In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren die u moet overwegen bij het kopen van een nieuwe laptop die bij u past.

De verschillende besturingssystemen

U heeft bij het kiezen van een laptop de keuze uit drie verschillende besturingssystemen, namelijk Windows, macOS en Chrome OS. Ieder besturingssysteem heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Windows

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem dat te vinden is in vele laptops. Het grote voordeel hier aan, is dat er met dit gigantische aanbod altijd een perfecte laptop te vinden is die bij u past. Het maakt dus niet uit wat u met uw laptop wilt doen. Of u nu de hele dag Netflix wilt streamen of zware videobewerkingsprogramma’s wilt draaien, er is altijd een Windows laptop te vinden voor uw doeleinden.

Voor de zakelijke gebruikers is er ook nog Windows 10 Pro en Windows 11 Pro. Dit biedt net wat extra functies, zoals de Trusted Platform Module, een Kensington Slot en BitLocker.

Bekijk alle Windows laptops

macOS

macOS is het besturingssysteem dat is te vinden in alle MacBooks. Op een MacBook werken de hard- en software erg goed samen, omdat deze natuurlijk op maat gemaakt zijn voor elkaar. MacBooks zijn daarnaast licht en snel, en daardoor ideaal voor studenten of andere gebruikers die vaak onderweg zijn.

De nieuwere MacBooks met M1 en M2-chip zijn een uitblinker als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding. Ze bieden geweldige prestaties, een helder beeldscherm en een uitmuntende batterijduur.

U heeft tussen MacBooks nog de keuze uit de MacBook Air en de MacBook Pro. De Pro-modellen bieden over het algemeen betere prestaties, maar zijn ook een stuk duurder. Mocht u geen hele zware software willen gaan draaien, dan kunt u voor de MacBook Air kiezen.

Het enige nadeel aan een MacBook is dat het niet mogelijk is om hier op te gamen. Mocht u dus een hardcore gamer zijn, dan kunt u dus beter voor Windows gaan.

Bekijk alle MacBooks

Chrome OS

Chrome OS is een lichtgewicht besturingssysteem dat te vinden is in Chromebooks. Het is een besturingssysteem dat ontwikkeld is door Google en veel verschilt met Windows. Op een Chromebook logt u in met uw Google account en kunt u Android apps downloaden uit de Play Store, net als op een Android smartphone.

Chromebooks zijn vaak niet de snelste, maar wel erg goedkoop. Hierdoor worden ze vaak gekozen door gebruikers die een simpele laptop zoeken voor basistaken. Enkele taken die de meeste Chromebooks ondersteunen zijn:

  • Surfen op internet
  • Bewerken van documenten en spreadsheets
  • Kijken van films en series

Daarnaast wegen Chromebooks gemiddeld minder dan Windows laptops, waardoor u ze ook nog eens makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Bekijk alle Chromebooks

Schermgrootte

Één van de belangrijkste keuzes die u moet maken tijdens het kiezen van een nieuwe laptop, is het formaat van het scherm. Het is namelijk belangrijk om de juiste laptopmaat te kiezen, want een te grote of te kleine laptop zit niemand op te wachten.

Kleine laptops (11 t/m 13 inch)

Een kleine laptop wordt vaak gekozen door gebruikers die vaak onderweg zijn. Zo weegt een 11 inch laptop gemiddeld maar net meer dan 1 kg, waardoor u deze amper voelt in uw rugtas. Laptops van dit formaat kunt u onderweg snel even open klappen om nog wat laatste wijzigingen te maken aan een spreadsheet voordat u een presentatie heeft.

Mocht u taken uit willen voeren waar veel schermruimte nodig is, dan is een kleine laptop niet handig. Hiervoor kunt u beter kijken bij een laptop van 14 t/m 17 inch.

Bekijk de beste mini laptops

Middelgrote laptops (14 & 15 inch)

14 en 15 inch zijn de meest populaire formaten voor een laptopscherm. Laptops van dit formaat bieden de beste verhouding tussen snelheid, draagbaarheid en schermruimte. Deze laptops zijn namelijk snel genoeg voor het uitvoeren van de meeste toepassingen, zoals het bewerken van foto’s of spelen van lichte games. Het formaat maakt het daarnaast ook een populaire keuze onder gebruikers die vaak onderweg zijn.

Bekijk alle 15 inch laptops

Grote laptops (16 & 17 inch)

Grotere laptops worden vaak gekozen door gebruikers die veel schermruimte nodig hebben, zoals programmeurs, gamers en grafische ontwerpers. Deze laptops hebben vaak een snelle processor, en ook veel RAM en opslagruimte. Laptops van dit formaat zijn echter erg groot en zwaar, waardoor u ze niet makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Bekijk alle 17 inch laptops

Welke taken gaat u uitvoeren op uw laptop?

Het is belangrijk om van tevoren te weten welke taken u uit gaat voeren op uw laptop, zodat u een laptop kunt zoeken die hier geschikt voor is. Hieronder bespreken we de meest voorkomende taken waar mensen een laptop voor kopen, en wat wij in dit geval aanraden.

Laptop voor basistaken

Als u een laptop zoekt voor basistaken, dan heeft u geen heel krachtig apparaat nodig en kunt u voor minder dan €600 al slagen. Onder basistaken verstaan we bijvoorbeeld het versturen van mails, surfen op internet of het bewerken van een Word-document of spreadsheet.

Voor dit soort taken heeft u al genoeg aan een eenvoudige laptop met i3 processor. Daarnaast kunt u kiezen voor 4 GB of 8 GB aan RAM om de laptop soepel te laten draaien en multitasken ook mogelijk te maken.

Laptop voor het kijken van films en series

Een laptop voor het kijken van uw favoriete films en series moet een goede processor hebben, genoeg RAM en daarnaast ook een goede kwaliteit beeldscherm. Het is belangrijk om te kiezen voor minimaal een laptop met full HD scherm om uw film in de beste kwaliteit te kunnen bekijken.

Als u uw series echt in de allerbeste kwaliteit wilt kijken, dan kiest u voor een laptop met 4K scherm. Naast de goede beeldscherpte moet u ook kijken naar een hoge verversingssnelheid en hoge helderheid van meer dan 350 nits.

Laptop voor foto- of videobewerking

Een laptop voor foto- of videobewerking moet snel zijn en heeft wel een aantal eisen als het op specificaties aan komt. Voor beide is een snelle processor een vereiste, omdat er tegelijkertijd veel grafische bewerkingen plaatsvinden.

Naast een processor is het belangrijk om te kiezen voor een laptop met veel RAM. Over het algemeen wordt voor fotobewerking een laptop met 8 GB RAM aangeraden, en voor videobewerking een laptop met 16 GB RAM.

In een laptop voor videobewerking is een goede videokaart ook een vereiste. Kies voor een videokaart met veel werkgeheugen om alle grafische bewerkingen soepel te laten verlopen. Als u kiest voor een laptop met NVIDIA-videokaart zit u vaak al snel goed.

Bekijk alle laptops voor fotobewerking

Laptop voor gaming

Een gaming laptop heeft veel meer eisen dan een gemiddelde laptop. Hij moet namelijk snel genoeg zijn voor het draaien van de nieuwste games, en ook groot genoeg zijn om zo veel mogelijk op het scherm te kunnen zien.

Over het algemeen wordt aangeraden om te kiezen voor een 15 inch gaming laptop of 17 inch gaming laptop. Op dit schermformaat heeft u genoeg ruimte op het beeld voor het spelen van bijna iedere game.

Daarnaast is het enorm belangrijk om te kiezen voor een gaming laptop met een goede videokaart. In veel laptops die geschikt zijn voor gaming is een NVIDIA-videokaart te vinden met veel werkgeheugen. Dit is ook wel nodig, aangezien de meeste games grafisch erg veel vragen van uw laptop. U kunt ook kiezen voor een goedkopere gaming laptop met een wat oudere NVIDIA-videokaart, maar deze kunnen vaak niet de allernieuwste games aan.

Let er wel op dat laptops die gemaakt zijn voor gaming vaak geen goede batterijduur hebben. Mocht u uw laptop dus vaak onderweg mee willen nemen, moet u het doen met een batterijduur van maximaal 5 uur.

Bekijk alle gaming laptops

Laptop voor uw studie

Mocht u uw laptop voor uw studie willen gebruiken, dan zijn er een paar basiseisen aan uw laptop. Allereerst moet hij niet te groot zijn, want als u hem heel de dag mee moet slepen is dat niet comfortabel. Wij raden als student een schermformaat aan van maximaal 14 inch.

Daarnaast is een laptop met lange batterijduur ook handig, aangezien u anders heel de dag afhankelijk bent van stopcontacten. Er zijn genoeg laptops te vinden met een batterijduur van meer dan 10 uur, waardoor u er gemakkelijk een hele dag mee door kunt.

Voordat u een laptop voor uw studie kiest, is het altijd handig om eerst te informeren welke specificaties de laptop moet hebben voor bepaalde software. Raadpleeg hiervoor altijd even het hoofd van uw opleiding als u hier niet zeker van bent.

Bekijk de beste laptops voor studenten

Zakelijke laptops met extra functies

Bent u een zakelijke gebruiker of wilt u genieten van wat extra functies? Zakelijke laptops draaien op Windows 10 of Windows 11 en bieden een aantal extra functies, waaronder:

  • Encryptie via BitLocker
  • Zelf bepalen wanneer u updates uitvoert
  • Werken op afstand via Remote Desktop
  • Met de Trusted Platform Module slaat u bestanden versleuteld op

Daarnaast hebben zakelijke laptops ook een stevige aluminium behuizing, waardoor u nog beter beschermd bent tegen krassen of stoten.

Bekijk de beste zakelijke laptops

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.