Hoe gebruik u WhatsApp op uw laptop?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Zelfs WhatsApp berichten ontvangen op de laptop, wat wilt u nog meer? Hoe gebruik u WhatsApp op uw laptop? CyntiaArt / Shutterstock.com

WhatsApp is een veelzijdige messaging-app voor smartphone-gebruikers. Wanneer u verbonden bent met het internet, kunt u chatberichten versturen naar een andere WhatsApp-gebruiker, waar dan ook ter wereld. Het heeft vrijwel geen extra kosten boven op uw internetabonnement.

U kunt het ook gebruiken om te bellen en virtuele conferenties in kleine groepen te houden via het internet. U kunt zelfs afbeeldingen en documenten als bijlagen versturen in WhatsApp, waardoor het een goede communicatieapplicatie is voor werk en zaken. De mobiele app is gratis te downloaden op Google Play en Apple App Store.

whatsapp-web-op-laptop Layout van WhatsApp Web

Het kan echter voorkomen dat u uw telefoon per ongeluk thuis hebt laten liggen. Het kan onpraktisch zijn om terug te rijden om hem te krijgen, maar het kan zijn dat u wacht op een belangrijk zakelijk bericht op WhatsApp. Gelukkig is er een manier om WhatsApp op uw laptop te gebruiken om van daaruit berichten te versturen.

Eerste installatie

De eerste configuratie is het belangrijkste, omdat u zowel uw laptop als uw telefoon mee moet nemen. Zodra de synchronisatie is voltooid, kunt u WhatsApp messenger op uw laptop gebruiken, zelfs zonder uw smartphone. Beide apparaten moeten met het internet verbonden zijn bij het instellen ervan.

 1. Ga naar web.whatsapp.com op uw laptop. De pagina zal instructies en een QR-code weergeven. U moet deze afbeelding later met uw telefoon scannen.
 2. Voer WhatsApp uit op uw telefoon.
 3. Tik rechtsboven in het scherm van uw telefoon op Instellingen of op Menu.
 4. Selecteer WhatsApp Web.
 5. Er wordt nu gevraagd om een QR-code te scannen met de camera van uw telefoon. Stel de QR-code scherp met de camera van je telefoon.
 6. De WhatsApp-webapp op uw laptop wordt nu gesynchroniseerd met je account. Het kan een paar minuten duren om alle vorige berichten te synchroniseren als er veel is, maar u kunt het nu gebruiken om berichten te versturen en te ontvangen.

U kunt ook een bezoek brengen aan whatsapp.com/download. Hier kunt u het bureaubladprogramma downloaden met versies voor Windows en Mac. Download het .exe of .dmg-bestand, afhankelijk van uw besturingssysteem, en installeer het. Open het programma en u zult merken dat de installatie-instructies hetzelfde zijn als bij de webversie. U kunt de app direct gaan gebruiken op uw laptop nadat u de QR-code op uw telefoon hebt gescand.

Dingen die u moet onthouden wanneer u WhatsApp op een computer gebruikt

Een belangrijk voorbehoud is dat WhatsApp in de eerste plaats een telefoonapplicatie is. Uw account is ook gekoppeld aan het telefoonnummer dat u de eerste keer hebt gebruikt om te registreren. Voor de computerversies is het strikt noodzakelijk de QR-code te scannen om uw apparaten te koppelen in plaats van te vragen om het telefoonnummer of een nieuwe registratie. U kunt ze zien als een mirroring-app op afstand en niet als een stand-alone messenger.

Wanneer u WhatsApp op een computer gebruikt, moet uw telefoon nog steeds verbonden zijn met het internet. WhatsApp is streng en verbreekt de verbinding met u op de laptop wanneer deze de internetverbinding op uw telefoon niet kan detecteren. Als u uw smartphone thuis bent vergeten, kunt u WhatsApp alleen op afstand gebruiken als u de mobiele gegevens van de telefoon aan hebt laten staan of als deze is verbonden met uw thuis-WiFi.

Bovendien hebben de computerversies niet alle functies van de mobiele app. U kunt wel berichten ontvangen en versturen of bijlagen versturen, maar u kunt er niet op bellen. Zowel spraak- als videogesprekken zijn niet toegestaan op WhatsApp web en de laptop-app.

WhatsApp draaien op een Android Emulator

Er is een nette workaround voor deze beperkingen. U kunt proberen een Android emulator te installeren voor uw Windows, Mac, of Chrome OS laptop. Er zijn verschillende goed beoordeelde emulators die u gratis kunt downloaden op beide platforms. Enkele goede voorbeelden zijn Android Studio's emulator, Bluestacks, Memu en Nox.

Een emulator werkt als een virtuele smartphone die op de hardware van uw laptop draait. Het zou geen probleem moeten zijn om er één te draaien op zakelijke notebooks met lichtere specificaties, aangezien WhatsApp niet al te veeleisend is voor de interne hardware.

 1. Download uw emulator naar keuze. Installeer het op uw laptop en open deze. Laat de emulator, indien gevraagd, draaien met beheerdersrechten op uw laptop.
 2. Open Google Play op de emulator en log in met uw Google-account zoals u dat zou doen op een normale telefoon.
 3. Zoek naar WhatsApp en installeer de app. Open de app op de emulator nadat het downloaden is voltooid.
 4. Registreer met uw mobiele nummer. U zult een SMS ontvangen op uw telefoon met een bevestigingscode.
 5. Voer de code in op de WhatsApp van de emulator.

U zou nu in staat moeten zijn om alle WhatsApp-functies op de emulator te gebruiken na het uitvoeren van deze stappen. Uw account zal er nog steeds zijn, zelfs wanneer u de laptop of de emulator opnieuw opstart. Merk op dat u nog steeds eerst de Android emulator moet openen voordat u WhatsApp opent.

Het grootste voordeel van het gebruik van een emulator is dat het u toelaat om spraak- en videogesprekken te voeren op uw laptop. Wanneer daarom wordt gevraagd, laat u de emulator gewoon de microfoon, de luidsprekers en de webcam van uw laptop gebruiken. Bovendien hebt u uw telefoon niet nodig om verbinding te maken met het internet. U hebt uw telefoonnummer geregistreerd, maar het apparaat waarmee u zich hebt geregistreerd is de emulator en niet uw fysieke telefoon.

Houd er rekening mee dat u uw WhatsApp-berichten niet gemakkelijk kunt bekijken op uw smartphone als u de route van de emulator hebt gekozen. Als u hetzelfde account op mobiel wilt gebruiken, moet u de telefoonapp downloaden en u aanmelden met uw nummer. U wordt dan uitgelogd uit de geëmuleerde WhatsApp.

Bescherming van uw privacy en andere tips

In het geval dat u WhatsApp web of desktop gebruikt, is het mogelijk om op meerdere apparaten tegelijk in te loggen. U bent beperkt tot één account die actief is op uw telefoon, maar dezelfde account kan worden gesynchroniseerd op meerdere computers. Om uw privacy te beschermen, is het belangrijk dat u zich afmeldt bij WhatsApp web/desktop als u het op een gedeelde computer gebruikt. Het is ook mogelijk om het afmelden te forceren op alle apparaten die gebruik maken van uw telefoonapp.

Tot slot kunt u een mirroring-app gebruiken als u uw telefoon in de buurt hebt en af en toe uw WhatsApp wilt controleren zonder uw telefoon vast te houden. Sommige mensen vinden het gewoon handiger om het scherm van hun telefoon te bekijken en te bedienen vanaf een laptop.

your phone app De 'Your Phone' app ziet er zo uit.

De 'Your Phone'-app op Windows 10 en de 'Phone'-app op Mac zijn bijvoorbeeld ingebouwde programma's die uw mobiele apparaat kunnen spiegelen. U hoeft deze alleen maar te koppelen met uw mobiele telefoon. Het spiegelen van het scherm werkt als zowel uw laptop als uw telefoon verbonden zijn met het internet of zich beiden in hetzelfde Wi-Fi-netwerk bevinden. U kunt dan het scherm van uw telefoon op het beeldscherm van uw laptop zien en uw toetsenbord gebruiken wanneer u een WhatsApp-bericht verzendt.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.