Windows 10 Laptop Resetten met Fabrieksinstellingen

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Volg de 9 onderstaande stappen om uw laptop binnen enkele minuten terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Windows 10 Laptop Resetten met Fabrieksinstellingen Somphop Krittayaworagul / Shutterstock.com

Windows 10 is de meest recente en stabiele versie van het besturingssysteem (OS) van Microsoft. Het combineert wat gebruikers graag deden met Windows 7 en 8, en biedt een betrouwbaar softwaresysteem voor zowel thuis- als kantoorlaptops. Toch kunnen er af en toe nog steeds buggy-updates zijn. Gebruikers kunnen ook een geleidelijke vertraging ervaren als het OS telkens voller raakt door het afval die deze verzamelt vanwege dagelijks gebruik.

Het is een uitkomst dat Windows 10 laptops voorzien zijn van een ingebouwde functie voor het resetten en herstellen van uw systeem. In oude iteraties van het OS moest u opstarten vanaf de installatie-cd en dat was niet bepaald gemakkelijk voor beginners. U kunt nu het systeem resetten vanaf uw bureaublad en voorkomen dat uw belangrijke bestanden worden gewist zonder uitgebreide back-ups te maken.

Waarom terugzetten naar fabrieksinstellingen?

Er zijn gevallen waarin Microsoft updates zou uitbrengen die uw systeem traag of onstabiel kunnen maken. Bij de volgende update wordt vaak een patch uitgebracht, maar het kan vervelend zijn als u uw computer een tijdje niet optimaal kunt gebruiken. Een systeemherstel kan de laatste buggy-update verwijderen.

laptop resetten

De dagelijkse prestaties kunnen ook langzamer worden in de loop van de tijd. Dit is te wijten aan de opbouw van ongebruikte bestanden en registervermeldingen die zijn achtergelaten door tal van installatie- en de-installatiecycli. Deze factoren kunnen de opstarttijden en laadtijden van apps vertragen en zelfs leiden tot een crash van uw pc. Het terugzetten van uw computer naar de fabrieksinstellingen kan dit verhelpen.

Daarnaast kan het ook zijn dat u bijvoorbeeld uw laptop wilt verkopen, en deze schoon wilt aanleveren bij de koper.

Systeemherstel uitvoeren met Windows 10

U kunt een reset starten vanuit het Startmenu. Maak u nog geen zorgen over uw belangrijke bestanden, want u wordt later gevraagd of u ze wilt bewaren. Zorg ervoor dat uw laptop is opgeladen of aangesloten op een stopcontact. Het verliezen van stroom tijdens het resetten kan problemen veroorzaken en kan betekenen dat u opnieuw moet beginnen.

 1. Druk op de knop Start en typ Instellingen. Klik op de app.
 2. Blader en klik op Update & Beveiliging. U kunt de instellingen met betrekking tot Windows-updates, back-up en herstel in dit gedeelte vinden.
 3. Op het scherm wordt standaard de status van uw Windows-updates weergegeven. Negeer dit, en klik op 'Herstel' aan de linkerkant.
 4. Zoek het gedeelte 'Reset deze PC' en klik op de knop Aan de slag.
 5. Er wordt een nieuw venster geopend. 6. Kies 'Keep my files if you don't want any of your documents deleted'. Dit is belangrijk, omdat als u op de andere optie klikt al uw gegevens worden verwijderd.
 6. Wacht enkele minuten, want Windows 10 verzamelt informatie over alle apps die worden verwijderd.
 7. Klik op 'Volgende' voor de volgende twee schermen. Dit zijn waarschuwingen over apps die zullen worden verwijderd en waarvoor mogelijk installatieschijven nodig zijn of die van het internet moeten worden gedownload nadat de reset is voltooid.
 8. In het laatste scherm wordt bevestigd of u het proces wilt doorlopen.
 9. Klik op Reset om het proces te starten. Dit kan een tijdje duren.

Uw laptop zal opnieuw opstarten en u laten weten dat hij uw desktop aan het configureren is. Een lijst met alle verwijderde programma's zal daarna op uw bureaublad beschikbaar zijn. U kunt nu beginnen met het opnieuw installeren van programma's of stuurprogramma's als dat nodig is.

windows wordt opnieuw geinstalleerd Laptop wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen

U kunt ook de Windows Recovery Environment (WINRE) gebruiken om de fabrieksinstellingen van uw toestel te herstellen. Probeer deze als u de vorige procedure om een of andere reden niet kon starten.

 1. Klik in de Update & Beveiligingsinstellingen op 'Herstel' aan de linkerkant.
 2. Zoek naar 'Advanced Startup' en klik op de knop 'Restart Now' (Nu opnieuw opstarten).
 3. Dit zal uw computer opstarten in het WINRE-scherm. Klik op de knop 'Problemen oplossen'.
 4. Klik op 'Reset deze PC'.

Dit geeft u nu de mogelijkheden om uw bestanden te bewaren of te verwijderen. Als u op 'Volgende' drukt, wordt uw laptop opnieuw opgestart en wordt uw systeem gereset.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.