10 Oorzaken (& Oplossingen) voor Zwart Laptopscherm

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Ineens een zwart scherm is nooit leuk, maar gelukkig is de oplossing vaak eenvoudiger dan het lijkt. 10 Oorzaken (& Oplossingen) voor Zwart Laptopscherm

Als het scherm van uw laptopcomputer niet wordt weergegeven, zijn er verschillende maatregelen om te proberen.

Tip: Heeft u een wit of regenboogkleurig scherm? Deze kleuren betekenen meestal dat de videokaart van de laptop defect is, niet dat het een doe-het-zelf oplossing is. Neem contact op met een door de fabrikant goedgekeurd reparatiecentrum.

Laptop start niet op

Wanneer u uw laptop inschakelt, moet u tijdens het opstarten enkele geluiden maken. Zo niet, dan moet u verdere problemen oplossen. Houd er rekening mee dat het scherm leeg kan blijven, zelfs als het correct wordt opgestart.

Sommige nieuwere computers - die met een solid-state drive zijn uitgerust - zijn bij het opstarten stil als er geen andere drives zijn aangesloten.

Waarom gaat mijn laptop niet aan?

Problemen met het besturingssysteem worden aangegeven wanneer de computer opstart zoals gewoonlijk, maar het scherm blijft zwart of gaat leeg nadat u zich hebt aangemeld. Een teken dat het besturingssysteem defect is, is alleen om de cursor op het scherm te zien. Een beschadigd systeembestand veroorzaakt meestal een zwarte of lege weergave.

Probeer het opnieuw op te starten, omdat dit een tijdelijke storing kan verhelpen. Zo niet, dan moet u misschien de harde schijf wissen en Windows opnieuw installeren.

Controleer de instellingen voor de helderheid en het vermogen

Als u uw bureaublad zwak kunt zien, kan het zijn dat de helderheidsinstelling van de laptop te laag is of dat een stroominstelling het scherm dimt.

Zorg ervoor dat de energiebesparende modus niet is geactiveerd door de stekker van uw laptop in het stopcontact te steken en de helderheidsinstelling van de laptop te verhogen om dit als oorzaak te elimineren. Dit kunt u vaak doen door middel van de 'fn' toets in combinatie met één van de f-toetsen. (Zie video hierboven)

Sluit een externe monitor aan

U kunt de grafische kaart van uw laptop controleren door een extern scherm aan te sluiten. Werkt het randapparaat goed, dan ligt het probleem bij het scherm van uw laptop.

Als het externe scherm niet werkt vanaf uw laptop, kan dit wijzen op een defecte kabel of interne grafische kaart. Als de kabel echter defect is, moet u mogelijk het moederbord of de grafische kaart vervangen. Breng uw laptop naar een reparatiewerkplaats om het probleem te diagnosticeren en u te adviseren.

Oververhitting van de laptop?

Als er een probleem is met oververhitting, schakelt een laptop uit om zichzelf te beschermen. Soms kan hij echter alleen de stroomtoevoer naar het scherm onderbreken door de grafische verwerkingseenheid uit te schakelen.

Opmerking: Oververhitting kan worden veroorzaakt door stofophoping op de ventilatieopeningen, de ventilator of de koellichamen. Verwijder het stof voorzichtig door het uit te blazen met ingeblikte lucht.

Andere mogelijke oorzaken

Als het bovenstaande niet werkte, betekent dit dat u een hardwareprobleem hebt. We noemen hieronder de meest voorkomende boosdoeners:

  • Een kabel die los is geraakt of is losgekoppeld
  • Een defecte LCD
  • Een defecte lcd-stroomomvormer
  • Een defecte achtergrondverlichting of CCF-verlichting

Als uw laptop onder de garantie valt, neem dan contact op met de fabrikant. Zij zullen u adviseren waar u uw laptop kunt laten repareren.

Als de garantietermijn is verstreken, wordt een doe-het-zelfreparatieopdracht niet aanbevolen. Het is vrij ingewikkeld en gemakkelijk om verdere schade te veroorzaken. Onze aanbeveling is om een computer reparateur te hebben om het beeldscherm te vervangen. Bedrijven leveren schermen aan voor bijna elk merk en model als u het zelf wilt proberen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.