Beveiligingsfout bij Dell uit 2009 heeft gevolgen voor miljoenen laptops

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023

Het is niet gek om een kwetsbaarheid in bijvoorbeeld Windows 10 tegen te komen die nog maar een aantal jaar bestaat, maar om een beveiligingsfout te vinden die al meer dan 10 jaar bestaat gebeurt zelden. Helaas is dat het geval met een nieuwe kwetsbaarheid die ontdekt is in de BIOS van Dell-laptops.

Onderzoekers naar de beveiliging van deze laptops hebben de fout ontdekt en in Dell in het einde van 2020 hiervan op de hoogte gesteld.

De fout in de beveiliging is een verzameling van vijf verschillende kwetsbaarheden die SentinelLabs heeft ontdekt in de dbutil_2_3.sys module. Hieronder vielen..

  • twee fouten die te maken hadden met beschadiging van het geheugen.
  • twee kwetsbaarheden die te maken hadden met validatie van input.
  • één fout die te maken had met denial of service.

Dell heeft een lijst opgesteld met alle laptops die dit probleem hebben.

Ze raden momenteel aan om zo snel mogelijk hun instructies te volgen voor het verwijderen van de driver en de nieuwe te installeren.


Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.