4 Beste 13 inch Laptops van 2022

Laatste update op 13-09-21 door Remco Bravenboer
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
Lenovo IdeaPad S540
Lenovo IdeaPad S540 - de beste 13 inch laptop
 • Intel i7 processor.
 • MX350 videokaart.
 • 16 GB werkgeheugen.
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
Apple MacBook Pro 13 inch
Apple MacBook Pro 13 inch
 • Apple M1-chip (octa core).
 • 512 GB SSD.
 • 16 GB RAM.
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
HP Pavilion 13
HP Pavilion 13
 • Budget keuze.
 • Stevige behuizing.
 • Licht in gewicht (1240 gram).
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right

Een 13 inch laptop geeft de perfecte balans tussen draagbaarheid en productiviteit. Ze worden vaak gekozen door studenten die deze grootte gemakkelijk mee kunnen nemen naar college, en door zakenmensen die hem gebruiken tijdens vergaderingen. Deze laptops bieden robuuste prestaties, ook al zijn ze zeker niet de grootste.

Wij hebben in dit artikel de beste 13 inch laptops op een rij gezet, maar mocht dit formaat u toch niet aan staan kunt u ook kijken bij 17 inch modellen of zelfs mini laptops.

HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben als eerst de specificaties van iedere 13 inch laptop vergeleken waarna er verschillende modellen afvielen. Vervolgens lazen wij klantreviews van deze producten om tot een eindoordeel te komen.

shopping cart 17 Laptops Bekeken
clock 38 Uur Aan Onderzoek
review 264 Reviews Gelezen
thumbs up 4 Laptops Gekozen

Bekijk hieronder de beste 13 inch laptop

Opmerking: Wanneer er een nieuwe 13 inch laptop wordt gelanceerd zullen wij de lijst bijwerken.

sticker

1. Lenovo IdeaPad S540

Lenovo IdeaPad S540
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

De Lenovo IdeaPad is een compacte laptop die voor bijna ieder doeleind geschikt is. Hij bevat een prachtige display (quad HD) waardoor u een nog scherper beeld heeft dan wat u misschien met de 'ouderwetse' full HD gewend bent.

In deze IdeaPad zit een MX350 videokaart. Deze is, in combinatie met zijn Intel i7 processor en 16 GB aan RAM, krachtig genoeg om zware programma's te draaien en zelfs te multitasken. Denk hierbij aan software zoals Adobe Photoshop, maar ook zware games als League of Legends en Call of Duty. Voor deze twee doeleinden is het beeldformaat alleen niet erg geschikt, waardoor u beter uit bent met een set-up die een grotere tweede monitor bevat.

Voor het kijken van films is deze laptop al helemaal geschikt. U kunt hem ook gemakkelijk in bed gebruiken om nog even een serie af te kijken voor het slapen, aangezien hij lekker klein en licht is.

Een leuke toevoeging is dat u geen wachtwoord meer nodig hebt, aangezien u gebruik kunt maken van uw webcam om in te loggen op de laptop. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is een leuke glimlach te geven naar uw webcam, en de laptop is ontgrendeld.

Bekijk de Lenovo IdeaPad S540 bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Een topklasse 13 inch laptop die alles bevat wat u in een laptop zoekt. Daarnaast is hij ook nog eens lekker licht en kunt u hem makkelijk overal mee naar toe nemen.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star
sticker

2. Apple MacBook Pro 13 inch

Apple MacBook Pro 13 inch
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

MacBooks zijn zeker niet voor iedereen, maar een lijst van de beste 13 inch laptops is natuurlijk niet compleet zonder een macOS product er in.

Het allereerste wat ons opviel toen wij deze laptop bekeken is zijn geweldige accuduur van ongeveer 20 uur. Dit betekent dat u als u de laptop één keer volledig oplaad, u tot wel 20 uur door kunt zonder hem tussendoor op te moeten laden. Hierdoor kunt u ruim twee werkdagen met de laptop door.

Hij bevat de nieuwe Apple M1 chip, die zo krachtig is dat u zelfs de zwaarste programma's kunt laten draaien zonder dat de MacBook ook maar een beetje warm wordt. Het is de eerste chip die speciaal voor de Mac is ontworpen, welke ongelooflijk goede prestatie kan leveren en alsnog erg energie-efficiënt blijft.

Mocht u veel zware bestanden downloaden en bewerken met deze laptop, dan zit u goed aangezien hij 512 GB aan schijfruimte bevat. Hierdoor heeft u voor een lange tijd genoeg opslagruimte voor al uw projecten.

Vergeleken met modellen uit eerdere jaren is de MacBook met zijn nieuwe M1-chip niet eens heel veel omhoog geschoten in de prijs, wat wij eerlijk gezegd wel hadden verwacht van Apple.

Bekijk de Apple MacBook Pro 13 inch bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

De nieuwe M1-chip is een 'beest' - zo melden gebruikers van deze MacBook Pro. Mocht u een Apple-fan zijn, dan raden wij aan om minimaal een laptop te kopen die deze processor bevat, omdat u anders eigenlijk uw geld weggooit.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star
sticker

3. HP Pavilion 13

HP Pavilion 13
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Vergeleken met de eerste twee laptops uit de lijst is deze een stuk goedkoper. Toch is hij redelijk goed voor de prijs die u ervoor betaald. (Natuurlijk niet zo goed als de andere twee!)

Voor het gebruik van lichte en middelzware programma's is deze 13 inch laptop een geweldige keuze. Het multitasken van software zoals Word, meerdere browsers en een e-mailprogramma kan zonder problemen worden gedaan, aangezien hij een i5 processor bevat en 8 gigabyte aan RAM.

Net als de Lenovo op #1 hoeft u bij de HP Pavilion 13 ook niet meer in te loggen met uw wachtwoord, aangezien hij hiervoor een handige vingerafdrukscanner bevat.

Bekijk de HP Pavilion 13 bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Met leuke toevoegingen als de mogelijkheid om in te loggen met uw vingerafdruk ontvangt hij met zijn goede specificaties een verdiende derde plek. Hij is prima geschikt als u een middenklasse laptop zoekt voor dagelijks gebruik.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

4. Lenovo Yoga C640

Lenovo Yoga C640
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

De Lonovo Yoga is een 2 in 1 laptop die dus ook gebruikt kan worden als tablet, met touchscreen! Door hem om te klappen kunt u dus ook in de late uurtjes nog even in bed van een film genieten op zijn full HD scherm.

Lenovo Yoga omgeklapt

Qua interne specs zijn de meeste 2-in-1 laptops altijd wat matig, maar bij deze Yoga zit het gelukkig wat beter. Hij bevat een Intel i7 processor en 8 GB aan RAM. Hiermee kunt u dus gemakkelijk meerdere zware programma's tegelijkertijd draaien zonder dat uw laptop heet wordt of vertragingen toont.

Ook deze laptop bevat een mogelijkheid om in te loggen met uw vingerafdruk, waardoor u uw lastige wachtwoord lekker kunt vergeten. (Tenzij u natuurlijk uw vinger kwijt bent, maar dat is een ander verhaal! 😛)

Het enige nadeel dat hij bevat is zijn afzuigsysteem wat luidruchtig is.

Bekijk de Lenovo Yoga C640 bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Prachtig 2-in-1 model van 13 inch die op meerdere manier ingezet kan worden door zijn krachtige processor en 8 gigabyte aan RAM.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starempty star

Belangrijke kenmerken van een 13 inch laptop

Als u op zoek bent naar een nieuwe laptop van 13 inch, dan heeft u het formaat al vastgesteld. Echter zijn er nog veel meer kenmerken en specificaties waar u op moet letten bij het maken van uw keuze. U kunt hiervoor gebruik maken van de onderstaande opsomming aan kenmerken om het maken van uw keuze iets makkelijker te maken.

Processor

De processor maakt een groot deel uit van wat u uiteindelijk met uw laptop kunt doen, aangezien de snelheid hier voor een groot deel door wordt bepaald. Hieronder vertellen wij per doeleind welk soort processor wij aanraden om dit goed uit te kunnen voeren.

Foto’s en video’s bewerken

Als u foto’s of zware video’s wilt bewerken met uw laptop dan raden wij aan om te kiezen voor een Intel i7 of i9, AMD Ryzen 7 of de Apple M1. Deze processoren zijn krachtig genoeg om deze taak snel uit te kunnen voeren.

Gaming

Voor gaming kunt u kiezen voor een laptop met dezelfde processoren als die voor mediabewerking, aangezien deze ook in de meeste goede gaming laptops te vinden zijn. Mocht u games willen spelen die niet zo zwaar zijn, denk bijvoorbeeld aan Minecraft of Roblox, dan kunt u kiezen voor een goedkopere gaming laptop met een Intel i5 of Ryzen 5 processor.

E-mailen en internetten

Als u van plan bent om uw 13 inch laptop alleen te gebruiken om simpele dingen te doen, zoals het versturen van e-mails, dan maakt het niet uit wat voor processor er in uw laptop zit. Met een simpele Intel Celeron of Pentium zit u in dat geval al goed.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen, ook wel RAM genoemd, is een ander belangrijk aspect van uw laptop. Deze bepaalt in combinatie met uw processor wat de mogelijkheden zijn van de laptop.

De meeste laptops van 13 inch bevatten tegenwoordig 8 of 16 GB (gigabyte) aan RAM, wat voor bijna alle taken geschikt is.

Voor gaming en videobewerking raden wij over het algemeen 16 GB werkgeheugen aan, omdat dit wat zwaardere taken zijn. Voor bijna alle andere toepassingen, zoals het bewerken van spreadsheets of versturen van e-mails, heeft u meer dan genoeg aan 8 of soms zelfs 4 gigabyte aan RAM.

Opslagcapaciteit

Een laptop bevat een HDD of SSD (of in sommige gevallen beiden) die wordt gebruikt als opslagcomponent. Natuurlijk bevatten deze beiden verschillen vergeleken met elkaar, maar daar gaan wij nu niet op in.

intel ssd

Als minimum raden wij altijd aan om te gaan voor 256 GB, tenzij u een Chromebook wilt kiezen aangezien deze niet veel opslagruimte nodig hebben. Wanneer u alleen uw laptop gaat gebruiken voor simpele taken zoals het scrollen van uw Facebook tijdlijn en surfen op internet heeft u aan deze 256 GB meer dan genoeg.

Mocht u van plan zijn om grote bestanden binnen te halen zoals games of zware foto’s/video’s, dan is het verstandig om te kiezen voor 512 GB of 1 TB aan opslagruimte.

Aansluitmogelijkheden

De aansluitingen die op de laptop zitten zijn voor veel mensen van groot belang. Als er namelijk geen aansluitingen op zitten is het bijvoorbeeld niet mogelijk om tijdens een vergadering uw scherm aan te sluiten op een televisie of monitor, en 13 inch is erg klein om met meerdere personen op te kijken.

Mocht u graag randapparatuur aansluiten aan uw laptop, zoals een muis, dan is het verstandig om er één te kiezen die een aantal USB-poorten bevat. Voor het aansluiten van uw laptop aan externe schermen is een HDMI-aansluiting vereist.

Besturingssysteem

Waar wij wat minder advies op kunnen bieden is het besturingssysteem, maar in het kort leggen wij de drie meest gebruikte uit:

 • Windows is voor bijna alles geschikt, zoals het spelen van de nieuwste games en bewerken van media.
 • macOS wordt vaak gekozen door programmeurs en mensen die veel foto’s en video’s bewerken.
 • Chrome OS is een lichtgewicht laptop met veel limitaties. Deze raden wij over het algemeen niet aan als u niet precies weet wat u kan verwachten.

Batterijduur

Het spreek natuurlijk voor zich dat een laptop een goede batterijduur moet hebben. Mocht u een student zijn, dan is het belangrijk om er naar te kijken dat de laptop die u op het oog hebt langer dan 6 á 8 uur mee kan zonder op te laden, zodat u zich hier tijdens een college niet druk over hoeft te maken. Gelukkig hebben de meeste van de allerbeste 13 inch laptops een batterijduur van boven de 10 á 12 uur, waardoor u nooit onverwachts met een lege batterij komt te zitten.

Veelgestelde vragen over een 13 inch laptop

Is een laptop van 13 inch uw favoriete formaat, maar weet u nog steeds niet zeker of u er één wilt? Bekijk de antwoorden op onderstaande vragen om tot een oordeel te komen.

Is 13 inch een geschikt formaat om op te gamen?

Voor gaming is 13 inch aan de kleine kant. Zelf heb ik een 14 inch laptop, en ik zou er niet aan moeten denken om hier games op te spelen. Wat u wel kunt overwegen als u toch voor dit formaat gaat, is om een externe monitor te kopen. Hierdoor kunt u gemakkelijk uw laptop koppelen wanneer u wilt gamen, en kunt u toch genieten van het fijne formaat van de laptop zelf.

Is een 13 inch laptop licht?

De meeste 13 inch laptops wegen rond de 1,3 kilogram, wat vergeleken met grotere modellen erg licht is voor een laptop.

Hoe kiezen jullie de beste 13 inch laptop?

Voor het bepalen van de best geteste 13 inch laptop bekijken wij meer dan 10 verschillende factoren. Zo kijken wij bijvoorbeeld of iedere laptop de juiste videokaart of processor heeft voor wat er op gedaan moet worden, maar ook of hij een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding bevat. Al deze kleine beoordelingen wegen wij tegen elkaar af om zo de beste te vinden.

Conclusie

In deze test zijn er 17 laptops bekeken waarvan er 4 als beste 13 inch laptop uit het onderzoek zijn gekomen, met op nummer 1 de Lenovo IdeaPad S540. Hieronder is nog een beknopt onderzoeksresultaat te vinden.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 full starfull starfull starfull starfull star Quad-HD display, weegt maar 1280 gram en inloggen via webcam.
2 full starfull starfull starfull starfull star Uitmuntende batterijduur, stevige behuizing en heerlijk toetsenbord.
3 full starfull starfull starfull starfull star Licht in gewicht (1240 gram), inloggen met vingerafdruk en middelzware programma's multitasken.
4 full starfull starfull starfull starfull star Stevig model, inloggen met vingerafdruk en full HD display.
Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

remco bravenboer - laptoid
deals bekijken x